AMULET: VÁBENÍ MOCI, MLUVÍCÍ ZVÍŘATA A TEMNÍ ELFOVÉ

5:27 PM

Máte rádi komiksy? A co komiksy pro mladší čtenáře? Jaké jsou vaše oblíbené? ❓ Já moc ráda vyhledávám právě ty určené dětem! Jedním z takových komiksů je i série Amulet od nakladatelství PASEKA. Tohle mě opravdu baví 👍. Mám přečtené dva svazky a chystám se na další 🙂. Tohle jednoduše stojí za pozornost.


Autorem poutavé série Amulet je Kazu Kibuishi, který se narodil v Tokiu, ale od dětského věku žije v USA. Jeho japonské kořeny se promítají i do jeho tvorby. Po přestěhování do USA mu chyběli oblíbené postavy z japonských seriálů, což ho přimělo začít s kreslením. Formovala ho nejen kultura americká, ale i ta japonská, po které se mu stýskalo. Komiks Amulet začal vycházet od roku 2008, celkem čítá osm knih a několikrát se ocitl v žebříčku bestsellerů The New York Times.

Hlavní hrdinkou je holčička Emily, která se společně s bráškou a maminku stěhuje do starého domu pro pradědečkovi. Tam Emily najde tajemný amulet. Když jejich maminku unesou chapadlovité příšerky, musí se Emily s bráškou Navinem vydat na záchrannou cestu. 


AMULET 1: PANÍ KAMENE

Autor: Kazu Kibuishi | Nakladatelství: Paseka | Počet stran: 192 Datum vydání: 26.9. 2018

Anotace: Po rodinné tragédii se Emily, Navin a jejich maminka stěhují do tajemného domu po pradědečkovi. Hned první noc unesou maminku chapadlovitá stvoření a sourozenci jsou vtaženi do skrytého světa, kde existují démoni i mluvící zvířata, létající lodě i roboti, chodící domy i temní elfové, kteří baží po trůnu. A kde naštěstí čekají noví přátelé a hrdinové jako růžový mechanický králík Miskit. Aby toho nebylo málo, Emily se stává nositelkou mocného amuletu, který jí může propůjčit velkou sílu a usnadnit její cestu. Ale za jakou cenu?

Komiksová fantasy sága se stala fenoménem a základním kamenem moderní tvorby pro děti a mládež. Bývá považována za pokračovatele takových klasik jako Star Wars, Pán prstenů, Alenka v říši divů nebo série o Harrym Potterovi, jejíž americkou edici k 15. výročí Kibuishi ilustroval.






AMULET 2: PROKLETÍ KAMENE

Autor: Kazu Kibuishi | Nakladatelství: Paseka | Počet stran: 224 Datum vydání: 26.9. 2018

Anotace: Alledia, alternativní verze naší planety Země. Nová nositelka mocného amuletu Emily a její bratr Navin pokračují v cestě za záchranou své matky. Jejich výprava v doprovodu mechanického králíka Miskita a nové robotické rodiny vede do rušného Kanalisu, města vodopádů. Pozemští sourozenci poznávají roztodivné obyvatele říše, ale také zlo, které ohrožuje celou Alledii. Elfí král a jeho armáda jsou jim v patách… Na scénu naštěstí přichází mluvící lišák Leon Rudovous, který výpravě nabízí nejen přátelství, ale také šermířský um.


Komiksová fantasy sága se stala fenoménem a základním kamenem moderní tvorby pro děti a mládež. Bývá považována za pokračovatele takových klasik jako Star Wars, Pán prstenů, Alenka v říši divů nebo série o Harrym Potterovi, jejíž americkou edici k 15. výročí Kibuishi ilustroval.


Moje pocity: Pasece se opět podařilo vydat líbivou komiksovou sérii v krásném zpracování. Hebká obálka a kvalitní lesklý papír uvnitř nezklamou žádného knižního fajnšmekra. Listovat Amuletem je vysloveně potěšení. Menší formát (pokud knihy porovnáme třeba s komiksovou Hildou) příjemně padne do ruky a otáčet stránkami je tak velmi snadné. Ilustrace jsou krásné a texty jsou čitelné.

Oblíbila jsem si ihned všechny postavy v čele s hlavní hrdinkou Emily. Emily ovládá mocnou moc, ale nemá to s ní vůbec jednoduché. Amulet se totiž ze všech sil snaží ovládnout Emily, která se naopak snaží využít amulet za účelem dobra. Motivaci k tomu má Emily velkou. Potřebuje zachránit maminku a později i spousta dalších postav z magického světa. Motiv moci a jejího zneužití je tu zpracovaný na výbornou. Magické předměty jsou pro většinu lidí velmi přitažlivé, ale jak víme, tak magie nebývá zadarmo. Každá magie má svou cenu. Za magii se prostě těžce platí.

Sympatickou postavou byl pro mě i lišák-průvodce Leon. Jsem zvědavá, co se z něj vyklube. Nejzajímavější a nejzáhadnější je jednoznačně temný elfí princ. Jeho motivy nejsou jednoznačně čitelné a jsem zvědavá jaký přesně je jeho příběh a čím mě v budoucnu překvapí.  Nejoblíbenější postavou je pro mě ale asi růžový králíček Miskit, jelikož ujíždím na mluvících zvířátkách. 

V alternativní světě Alledie musí postavy čelit nejen síle magického amuletu, ale i nepřátelům. Boj s temnými elfy a silami amuletu dodává příběhu akci a napětí. Navíc v sobě tento magický svět s podivuhodnou atmosférou skrývá mnoho záhad. Jednou z nich je například vesnice ve které se lidé mění na zvířata či temné elfy. Svět je to vskutku nápaditý.

Celkově ve mně příběh zanechal dobrý dojem, líbil se mi a jsem zvědavá, jak bude pokračovat dál. Zklamaní rozhodně nebudou fanoušci moderních fantasy a světů Hayao Myazakiho (například Howlův putující zámek, Princezna Mononoke), a ani ti, kteří se s podobnými světy a příběhy teprve seznamují či chtějí seznámit. Amulet je prostě komiks, ve kterém si s oblibou budou listovat jak velcí, tak malí čtenáři. 


Kdy si sérii Amulet pořídit
  • baví vás příběhy pro děti i když jste dospělí
  • máte děti, které chcete přivést ke čtení
  • jste fanouškem komiksů
  • jste zvědaví jak autor zpracoval současně japonské a západní vlivy do své tvorby
  • máte rádi fantasy 
  • fandíte Hayao Myazakimu
  • zbožňujete mluvící zvířátka
  • ujíždíte na různých potvůrkách (například s chapadly)

Kdy si knihu Amulet rozhodně nepořizovat
  • nefandíte komiksům
  • příběhy pro děti vás opravdu nebaví



Za zaslání knihy Amulet 2: Prokletí kamene k recenzi děkuji nakladatelství Paseka. První knihu koupíte zde, dvojku tady a trojka právě vyšla.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. S tím Miyazakim máš naprostou pravdu, je v tom jako inspirace dost cítit. Ony jsou ty chodící domečky a podobě vůbec taková dost japonská specialitka. :) A taky je to konečně jednou zase dílko, kdy elfové primárně nevypadají hrozně přitepleně. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chodící domečky jsou bezva věc. Založme spolek/ligu za více chodících domečků!

      Jojo, tady rozhodně přiteplení nejsou :D

      Delete