ARTUR A ZLATÉ LANO & MARCY A HÁDANKA OD SFINGY

6:11 PM


Tyto dvě knížky z Bájné pokladnice profesora Brownstona od nakladatelství Paseka jsou prostě kouzelné. Moc se mi líbí styl ilustrací a ráda se k nim vracím.

Autorem této komiksové série je Joe Todd-Stanton, britský kreslíř a autor komiksů z Brightonu. Vystudoval ilustraci na univerzitě v Bristolu, nyní žije v Londýně a je spjat především s nakladatelstvím Nobrow, které vydává například slavnou komiksovou Hildu. Joe se ve svých ilustrací inspiruje například Mumínky, Tintinem či japonským anime. Z jeho tvorby se u nás vypadala pohádka Tajemství černé skály a pak dvě knihy z již zmiňované Bájné pokladnice profesora Brownstona, se kterými vás blíže seznámím. Aktuálně autor pracuje na třetím díle.

ARTUR A ZLATÉ LANO

Autor: Joe Todd Stanton | Nakladatelství: Paseka | Počet stran: 48 | Datum vydání: 1.3. 2018

Anotace: Z produkce nakladatelství, které dalo světu slavnou komiksovou Hildu, přichází knižní podívaná plná podmanivých ilustrací, kouzel, netvorů, chrabrých hrdinů a mytologie. Představte si sbírku artefaktů tak velkou a pestrou, že obsáhne ty největší a nejúžasnější poklady na světě. Najdete v ní mumifikované ostatky pradávných panovníků i blyštivé meče, jimiž se oháněli věhlasní válečníci. Jak mohl jediný člověk přijít k tak vzácným kouskům? A kdo je profesor Brownstone? Vydejme se společně na území Vikingů, do končin, kde vládnou mocní bohové a zdánlivě nepřemožitelní tvoři. Poslyšte, jak první z rodu Brownstonů zažil dobrodružství a získal předměty z budoucí sbírky. Byl to chlapec Artur, ten nejnepravděpodobnější hrdina…


Moje pocity: Tato knížka jistojistě potěší nejen ty, kteří se zajímají o severskou mytologii, ale také ty kteří o ní nic nevědí. Příběh nezachází do detailů, ale spíše má za úkol seznámit mladší čtenáře, tedy především děti, se severskými božstvy. 

Artur a zlaté lano je poutavá a velmi zdařile zpracovaná sbírka, ve které se potkáváme s rodinou Brownstonových, jejíž členové po tisíce let sbírali ve všech koutech světa vzácné artefakty a o svých příbězích a tvorech, které potkali, psali do knih... v podstatě do deníků.
,,Zdravím tě milá čtenářko a milý čtenáři, vítej mezi našimi rodinnými sbírkami. Nacházejí se zde vzácné artefakty obdařené nebývalou mocí, jež byly posbírány během tisíců let ve všech koutech světa. Avšak tím, čeho si považuji nejvíce, je tato skromná hromádka knih. Jsou v nich zaznamenány příběhy o zemích a tvorech dávno zapomenutých, jež vyprávěli ti, kteří všechny ty úžasné předměty nashromáždili - moji předci!" 

V první knize se čtenářům dostává do rukou příběh malého chlapce Artura, který se odehrává v dávných dobách na území Skandinávie. Artur je velmi zvídavé dítě, které všude kolem sbírá podivné věci a nebojí se žádného dobrodružství. Sundavat kočky ze stromu a pomáhat tak moudrým stařenkám je pro něj hračka. Jedna taková moudrá stařenka a vypravěčka strašidelných příběhů mu věnuje zápisník, který se v podstatě stane knihou, kterou čteme a dozvídáme se o jednom velkém dobrodružství ve kterém se Artur utkává s temným vlkem Fenrirem, synem Lokiho. Fenrir ukradl Arturově vesnici oheň a teď hrozí všem obyvatelům vesnice smrt umrznutím. Vesničané svalují vinnu na zvědavého Artura, který tedy musí vyhledat pomoc Thora. Thor ovšem nedává nikomu nic zadarmo a dobrodruha Arthura pověří úkolem.

Kniha děti naučí nebát se být zvědavými a jinými než ostatní v jejich okolí. Být sám sebou je totiž velice důležité!

MARCY A HÁDANKA OD SFINGY

Autor: Joe Todd Stanton | Nakladatelství: Paseka | Počet stran: 48 Datum vydání: 6.2. 2019

Anotace: Milá čtenářko, milý čtenáři, když zvedneš v noci hlavu, zjistíš, že obloha je plná zářících zvířat. Ale víš, kdo je na tmavém nebi pastýřem? Malá Marcy je dcerou věhlasného dobrodruha Artura z rodu Brownstonů, známého svou neohroženou povahou. Když ten však zmizí v Egyptě, místě plném kouzel a starodávných bohů, musí Marcy proniknout na sluneční bárku a odletět ke sfinze, která jí dá zapeklitou hádanku. Jenom tehdy, když ji rozluští, shledá se znovu se svým tatínkem. Vydej se na dobrodružnou cestu, setkej se s egyptskými božstvy a pronikni do podsvětí této tajemné země. Budeš mít tu nejlepší průvodkyni - malou holčičku, jež sama poznala, že statečnost není výsadou silných, ale těch nejmenších, kteří dokážou svůj strach překonat.


Moje pocity: Z Artura se stal otec, který předčítá z knih své dcerce Marcy a vypráví jí o všech svých dobrodružstvích. Marcy, která není stejně statečná jako její otec, se tvorů z příběhů bojí. Marcy se bojí tmy a tvorové ji po nocích straší. Arthur se rozhodne dceři pomoci a vydá se do Egypta. Společně s Marcy se v knize vydáváme po stopách jejího otce a přitom spolu s ní jednáme s egyptskými božstvy a luštíme hádanku od sfingy. Po zmizení otce je na Marcy, aby se postavila svému strachu a tátu zachránila. Tohle dobrodružství Marcy jednoduše změní.

I druhý svazek série působí přitažlivě. Poutavé ilustrace dodávají celému příběhu neopakovatelné kouzlo a atmosféru. Příběh je velmi svižný a dvoustránkové kresby plné děje a rozmanitých detailů zaujmou na první pohled čtenáře všech věkových kategorií. Do knihy se můžete pustit s dětmi od 5 let. 

Příběh se sympatickými hrdiny čtenáře nejen pobaví, ale navíc i poučí. Kromě toho, že obsahuje (byť velmi základní... však je to knížka primárně pro děti) znalosti o božstvech, tvorech Egypta (například se sfingou, která ráda dává hádanky) a astronomii, tak v sobě nese i ponaučení. Marcy je na začátku ustrašené děvče, které se bojí tmy. Když se ale ocitne v samém středu velkého dobrodružství, objeví v sobě nevídané odhodlání a dokonce i potřebnou odvahu. Kniha malé čtenáře naučí, že je dobré a potřebné alespoň se pokoušet překonávat své strachy a že dobré srdce a poctivost jsou pro život a úspěch velmi důležité. Ne nadarmo se říká "s poctivostí nejdál dojdeš".... třeba dokonce až do Egypta :-D ;-). 

A dospělí? Ti si, kromě ocenění nádherného provedení knihy, jistě rádi zavzpomínají na své dětství. Tohle vás prostě pohladí po duši. Marcy a hádanka od sfingy je jednoduše nádherně ilustrovaná knížka, která se bude líbit jak dětem tak i dospělým. 

V temnotách já plápolám,
a když je světlo, zhasínám.
Zvou mě noci pastýřem.
Tak uhádneš, kdo že jsem?


Za zaslání knihy Marcy a hádanka od Sfingy k recenzi děkuji nakladatelství Paseka. Knihu koupíte zde.



You Might Also Like

4 komentářů

  1. Knížky vypadají zajímavě. Až se k nim někdy dostanu, tak si je přečtu :)

    ReplyDelete
  2. Jé, to jsem nevěděla, že je to pokráčko od Arthura (vím, že jsi se zmiňovala, že je to druhý díl a první se soustředí na severskou mytologii, ale nějak jsem si to nespojila dohromady :D). Vypadají moc pěkně. :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. JJ, je :-D a tipuji, že další díl bude zas o nějakém dobrodruhovi z téhle rodinky.

      Delete