WARREN XIII.: TAJEMNÝ A HRAVÝ

8:29 PM


Už znáte Warrena XIII.? Tyto dva kousky ze světa dětské literatury rozhodně musí zaujmout. Splňují hned několik důležitých kritérii a to povedený příběh, krásné ilustrace a kvalitní překlad. Tyto krásky v netradičním čtvercovém formáte se stanou ozdobou nejedné knihovničky.  Na svědomí je má autorská dvojice ze Spojených států – Tania Del Rio a Will Staehle.
 

WARREN XIII. A VŠEVIDOUCÍ OKO

Autoři: Tania Del Rio, Will Staehle | Nakladatelství: Paseka | Počet stran: 224 | Datum vydání: 17.2. 2017

Anotace: O takovém dětství se vám nezdálo ani v těch nejbláznivějších snech. Warren XIII. je dědicem a správcem starobylého rodinného hotelu, kde se děje jedna podivná věc za druhou. V kotelně žije tvor se spoustou chapadel, zahradním bludištěm se plíží přízračná dívka, ze sester Warrenovy tety se vyklubou čarodějnice a mezi záhadnými hosty narazíte třeba na muže, který je od hlavy až k patě celý ofačovaný. Někde v domě se navíc skrývá kouzelný poklad známý jako Vševidoucí oko. Aby jej však Warren našel a neztratil přitom hlavu (doslova), bude muset rozluštit spoustu hádanek, tajných kódů a dalších tajemství.

Warren XIII. a Vševidoucí oko je kniha, jakou jste si vždycky přáli mít – plná fantastických vynálezů, překvapení i originálních černorudých ilustrací, stejně spletitých a strašidelných jako křivolaké chodbičky hotelu. Jejímu kouzlu podlehnou nejen fanoušci Tima Burtona, Roalda Dahla nebo Neila Gaimana, ale všichni ti, kdo se rádi bojí a smějí současně.

„Příběh se záhadou, kterou je třeba vyřešit, a v němž četbu doprovází několik pořádných překvapení a zvratů. Sluší se však vypíchnout, že to hlavní, co upoutá pozornost, jsou opulentní ilustrace.“ — New York Times Book Review

Moje pocity: Warren XIII. nabízí jedinečnou atmosféru viktoriánských duchařských historek, ilustrací připomínajících Timu Burtona a situací jako z Addamsovy rodiny.  Je to bezvadná knížka jak pro děti tak pro dospělé, kteří mají rádi tajemné a přesto hravé příběhy. Postavu Warrena si prostě zamilujete. Je laskavý a má k sobě partu super postav. Třeba Črtíka, obrovskou chobotnici a domácího mazlíčka zároveň, si prostě musí oblíbit snad každý. Milý příběh doplňují dokonalé ilustrace. Jsou jednoduše boží! ❤ Při prohlížení knihy kamarádka prohlásila, že by to mohl natočit Burton 🙂s čímž naprosto souhlasím. Brala bych to všemi deseti, jelikož Warren je úžasná knížka. Byl by z toho super třeba kreslený seriál.


Text je poněkud jednodušší, ale stále čtenáře zaujme, jelikož je napěchován záhadami a nečekanými zvraty. Velmi pozorný čtenář může na spoustu věcí přijít s předstihem. Já musím přiznat, že tentokrát se mi to nepodařilo a to mám jindy výborný šestý smysl a jen tak něco v knihách mě nepřekvapí. Mimochodem mi atmosférou či nějakou ilustrací (Ilustrace s okem, koukám na tebe!) příběh občas připomněl Řadu nešťastných příhod. Bude to nejen hlavním hrdinou, který je tak trochu ošklivým outsiderem, ale také tím starým hotelem plným zákoutí a opuštěných pokojů, zlými čarodějnice, desítkou bláznivých hostů a všech těch hledačů pokladů.

V knížce jsou taky super lušťovky či šifry. Musíte například přiložit text k zrcadlu jelikož je v knize zrcadlově obrácený. Nebo hledat po celé knížce správná písmenka a složit z nich vzkaz. Schválně vám neřeknu kde, protože chci abyste to objevili sami tak jako já 😉🙂. 



WARREN XIII. A ŠEPTAJÍCÍ LES

Autoři: Tania Del Rio, Will Staehle | Nakladatelství: Paseka | Počet stran: 240 | Datum vydání: 9.4. 2018

Anotace: Warren XIII. vás přesvědčí, že vlastnit starobylý hotel se spoustou tajemství není jen tak! Když se jeho potulný ubytovací podnik i s roztomilým chobotnicovitým mazlíčkem Črtíkem, knihovníkem panem Friggsem, šéfkuchařem Bujonem a natvrdlým strýcem Rupertem ztratí v nebezpečném Zlohvozdu, musí se dvanáctiletý klučina vydat na cestu sám. Jenže v lese se to hemží čarodějnicemi, tekutými písky, hady a naštvanými stromy. A aby toho nebylo málo, je tu i Warrenův ďábelský dvojník, který chce získat nad hotelem moc! Stejně jako v díle předcházejícím, v němž náš hrdina pátral po Vševidoucím oku, i tentokrát čeká na čtenáře spousta záhad. Kdo je Worrin a jaké je jeho skutečné jméno? Proč v lese šeptají tajemné hlasy? A co je proboha mízoskveč? To vše je zahaleno v krásném ilustrovaném kabátku, stejně spletitém a zeleném jako strašidelný hvozd.


Moje pocity: Warren 2 mě bavil úplně stejně jako jednička, bylo to stejně super. Příběh je o něco napínavější než v jedničce, jelikož se Warren a jeho přátelé ocitají v jednom nebezpečí za druhým. Nejen, že se ztratí v nebezpečném a strašidelném Zlohvozdu, kde se to jen hemží čarodějnicemi, tekutými písky, hady a naštvanými stromy, ale také se musí vypořádat s Warrenovým dvojníkem, který touží po ovládnutí hotelu.

Vizuál Warrena je stále stejně jedinečný! Ani tentokrát nechybí spousta originálních ilustrací, hádanky, různé šifry a burtonovská atmosféra. Je to opravdu graficky vymazlená kniha, která na první pohled zaujme všechny generace.

Líbí se mi, že v druhém díle máme prostor pro bližší seznámení se známými postavami jako s Petulií, Beatrice, strýcem Rupertem, šéfkuchařem Bujon, panem Friggs a Črtíkem. Warren XIII je prostě  statečný správňák, který si poradí s imitátory, čarodějnicemi a nebojí se ani mízoskvečů 🙂 (Však sir Míza je bezvadnej ♥). Můj oblíbený Črtík je stále stejně veselý a užitečný pomocník. Také se objeví postavy nové. Například obchodník s hady či zlá královna čarodějnic Kalvína. Nápaditost a rozmanitost bytostí a celkově všech postav je opravdu ohromná.

Jak po grafické, tak po obsahové stránce jsem si příběh neskutečně užila. Jestli chcete vědět co je to Mízošmelounové překvapení a jaké další vesnice kromě Bažinovic a Hnisavého kapradí se nacházejí ve Zlohvozdu tak se vesele pusťte do čtení 🙂. Je to dobrodružné, strašidelné, kouzelné. Nechybí tu napětí, magie ani opravdové přátelství.

Warren je jednoduše velký sympaťák a já se nemohu dočkat třetího dílu. Jakou pak barvu asi bude mít... ? Osobně to tipuji na modrou (RGB barvy), ale toužím například po fialové. V angličtině by měl třetí díl vyjít 1. října 2019.


Za zaslání knihy Warren XIII. a šeptající les k recenzi děkuji nakladatelství Paseka. Knihu koupíte zde. A nezapomeňte na první díl 😉.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. On je prostě tak ošklivej, až je vlastně hezkej. :D Doslova grafické skvosty a pořád věřím, že kdyby se toho ujal Burton, tak by z toho vznikla strašně boží animovaná série. :>

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doufám, že se třeba jednou dočkáme... jako u Hildy :-)

      Delete