STELA A 16 HUSKYŮ: PERFEKTNÍ POHÁDKA PRO DLOUHÉ ZIMNÍ VEČERY

3:21 PM

Autorka: Tereza Pařízková, Ivona Knechtlová (ilustrace) | Nakladatelství: Pikola | Počet stran: 96 | Měsíc a rok vydání: 10/2019


ANOTACE: Toto je příběh desetileté Stely a jednoho velkého psího závodu, který její rodinu zavede z Osmihorek až na Aljašku. Stela žije s tátou a dědou Baltazarem v horách, a i když je velkou obdivovatelkou Jacka Londona, netuší, že se do krajiny zlaté horečky sama brzy podívá. Její tatínek je totiž mašér a se svým spřežením se rozhodne pokořit tu nejnebezpečnější závodní trať na světě. Vyprávění holčičky Stely o její rodině – lidské i té psí, je věnován dětem od 7 let a všem dobrodružným duším.

MÉ POCITY A DOJMY: Tuto knížku jsem si zamilovala od první stránky. Jako dítě jsem milovala Heidi, děvčátko z hor, navíc se mi vždy také líbil Bílý tesák od Jacka Londona, a tak mě příběh Stely, která žije v horách se svým tatínkem a dědečkem, ihned vrátil do dětství

Na dětských knížkách je krásné to, že opět na chvíli vidíte svět bezstarostnýma dětskýma očima. Alespoň na mě tak tyto knížky působí a kniha Stela a 16 huskyů nebyla výjimkou. Zahřála mě u srdce, a to přesto, že v příběhu je pořádná zima. Zima je Stele, jejímu dědečkovi, jejímu tatínkovi, i paní učitelce a spolužákům, kteří se tam mihnou. Jediný, komu není zima, je (jak už nám říká název) 16 chlupáčům jménem Buck, Tesák, Otylka, Kiča atd. Přece vám tu všechna ta jména neprozradím 😄 a neochudím vás o překvapení. Ti jsou na sněhu ❄ ve svém živlu.

Zhruba v první třetině knihy se seznámíme se Stelou a její lidskou i psí rodinou. V druhé s nimi prožijeme jejich závodní začátky a po zhruba 60 stranách, tedy v poslední třetině příběhu, sledujeme vyvrcholení příprav na to největší dobrodružství Stelina tatínka. Tím je nejnáročnější mašérský závod na světě odehrávající se na Aljašce. Celkově plyne příběh hladce a poměrně rychle.

Stela a 16 huskyů je perfektní pohádkou pro dlouhé zimní večery. Všichni milovníci psů budou nadšení. Navíc se dozvíte i pár zajímavých informací ze života mašéra, což je, jak by řekla Stela, nejlepší kamarád psí smečky. Jen pozor na riziko, že si po přečtení zatoužíte pořídit minimálně jednoho huskyho 😀😁. Dětem čtěte knihu, zvláště před Vánoci (mohly by o kamaráda prosit Ježíška) na vlastní nebezpečí.


O roztomilosti této knížky nemůže být pochyb. Zvlášť když přidáte úžasné ilustrace Ivony Knechtlové, jejíž tvorbu můžete znát například z knížek o Anně ze Zeleného domu (Albatros od 2018), z knížek o Valentýnce (Valentýnka a narozeniny, Albatros 2018; Valentýnka a daleké kraje, Albatros 2019) a obálek knih Potížistka (Knižní klub 2016) a Zpověď Jonatána Papírníka (Knižní klub 2017). Její něžný a hravý styl plný pastelových tónů je nepřehlédnutelný a nezaměnitelný. Její akvarelové ilustrace plné jemných dívčích tváří a velkých očí přímo čiší pozitivní energií. Jsou jednoduše pohádkové.

Příběh Stely a jejích chlupatých přátel by neměl chybět v knihovničce žádné dobrodružné a zároveň křehké duši. Však, kdo by se nechtěl na chvíli zasnít a vidět se na zasněžené Aljašce v obklopení huňatých kožíšků a 64 psích tlapek 😄💗 .
Děkuji vydadatelství Euromedia a jejich značce Pikola za poskytnutí knihy k recenzi.
Cesta na Aljašku vede tudy 🙂.

You Might Also Like

0 komentářů