MODERNÍ KRASOPSANÍ: I S RUKOPISEM JAKO 🐷 MŮŽETE KRASOPSÁT

10:25 PM

Autorka: Markéta Svobodová | Nakladatelství: Esence| Počet stran: 120 | Měsíc a rok vydání: 09/2019

ANOTACE: Vydejte se společně s Markétou do tajů krasopsaní. Dozvíte se vše potřebné od základů až po pokročilejší tipy a techniky, díky kterým se vaše písmo dostane na vyšší úroveň. V projektech si veškeré osvojené dovednosti vyzkoušíte při tvorbě originálních výrobků. Speciální rozsáhlá kapitola o digitálním krasopsaní vás provede základy i obtížnějšími technikami – dozvíte se například, jak vytvořit efekt akvarelu tak, aby vypadal tak opravdově, jako skutečná práce se štětcem, barvami a plátnem. S osvojením psaní jednotlivých písmenek vám pomůže přiložená písanka, která vám zároveň může dodat i první impuls k vytvoření vlastního stylu.

Kniha má celkem 11 kapitol. V té první nazvané Základy se seznámíte s tím, co to vůbec je krasopis, hand lettering, brush lettering a kaligrafie 🙃. Také se naučíte držet brush pen a procvičíte si základní tahy. Za sebe mohu říct, že tady by se mi hodily fotky toho, jak mám brush pen držet. Tedy reálně nafocená ruka. Ne, že bych neuměla držet tužku/propisku apod., ale u brush penů jde o to, že je musíte držet jinak než obvyklé psaní potřeby a mě to prostě asi nejde 😶. Rozbolelo mě totiž zápěstí. Budu se muset podívat na netu na nějaká videa, abych to dělala správně a ruka mě nebolela. Také se tu dozvíte, že u krasopsaní vůbec nezáleží na vašem běžném rukopisu, jelikož se tu písmenka kreslí. U krasopsaní je důležitější čas a trénink 😄.



Druhá kapitola Brush peny a jiné pomůcky vás provede tím, co si na krasopsaní pořídit. Velmi oceňuji, že Markét píše o svých konkrétních zkušenostech a tak se dozvíte, jak dobře se s čím pracuje, čemu se spíše třeba vyhnout a tak. Já jsem v této kapitole zjistila, co přesně jsem si to v létě koupila v papírnictví. Tato část je pro mě trochu nebezpečná, jelikož v papírnictví 🖤 bych dokázala nechat spousty peněz. Už píšu Ježíškovi o sadu brush penů 😀.  Ale nebojte, do začátku vám dobře poslouží i obyčejná tužka.

V třetí kapitole Obzvláštnění písma se podíváte na zoubek tomu, jak písmu dodat stíny či různé ozdoby, anebo jak mu dodat trojrozměrnost. Také nechybí část s rámečky, bannery, rozdělovači apod. To abyste věděli, jak si vaše výtvory můžete pořádně vyšperkovat 👍. Ve čtvrté se pak naučíte jak písmu dodat trochu hravosti pomocí Bounce letteringu, aneb necháte vaše písmenka trochu "zaskákat" 😁. Zrovna tak můžete písmenkům přidat nějaké ty kudrlinky. No, než se k tomuhle dostanu tak si musím nejdříve pořádně potrénovat písmenka. Pátá kapitola o Flourishingu je podle mě už pro  trochu pokročilejší krasopisatele. Kraťoučká šestá kapitola vás provede Psaním dvou písmen vedle sebe. V podstatě vám připomene možnosti jak od sebe odlišit stejná písmenka a dodat tak vašim výtvorům hravost a uvolněnost. V sedmé kapitole se přidávají barvičky, tedy jejich prolínání, aneb Blending. Zjistíte, že možností jak prolnout dvě a více barev je několik. Markét zde popisuje jak pracovat s různými pomůckami.



Na psaní přáníček, citátů atd. se hodí osmá kapitola věnující se Kompozici. Trik je v tom učit se krok za krokem a nezačínat složitými kreacemi, které jste odkoukali z Instagramu, a najít si nějaký tvar do kterého budete slova skládat. Je opět opravdu vidět, že Markét vychází ze svých vlastních zkušeností 😄 a vše se snaží popsat prakticky a hlavně srozumitelně pro začátečníky 👍. Na některé zásady se snažím myslet i při digitální tvorbě záložek. Třeba na pravidlo maximálně 3 odlišných stylů písma a kombinování výrazných stylů a s jednoduššími.



Rozsáhlá devátá kapitola o Psaní na iPadu v Procreate jde bohužel trochu mimo mě, jelikož nemám iPad a vlastně ani žádný jiný přístroj na kterém bych mohla elektronicky krasopsát či malovat atd. Tak snad jednou 🙂. Přála bych si moci tvořit i elektronicky a až na to dojde tak se k této kapitole s chutí vrátím. Je totiž plná základů práce v Procreate, ale také tipů na gesta a zkratky, rad jak na blending a efekt vodových barev, jak si vytvořit vlastní štětec a jak stínovat.

V desáté kapitole Projekty je spousta bezvadných a užitečných nápadů, kterými se můžete inspirovat. Jako prvotní inspirace pro ty, kteří by snad tápali, co s uměním krasopsaní dělat, je to bezvadná věc. Kromě přáníček se můžete pustit třeba do vlastních hrnečků, balicího papírů, plátěných tašek atd. Zvláště před Vánoci se nápady na dárky pro blízké velmi hodí 👍.



Báječnou vychytávkou je jedenáctá kapitola, která obsahuje Písanku, takže si můžete vesele zkoušet písmenka. Skvělé je, že když si nechcete psát do knížky tak si buď můžete v papírnictví koupit pauzovací papír, anebo zde najdete odkaz na stažení elektronické písanky 💗. Můžete si tedy vytisknout stránek kolik jen chcete a trénovat... a trénovat. Já to hned udělala a pustila se do procvičování krasopsaní 😃. Jen je škoda, že v ní chybí stránky se základními tahy z první kapitoly. Chtěla jsem si nejprve vyzkoušet ty, takže jsem si tu část prostě okopírovala na tiskárně. Také to šlo, ale tisknout by to bylo pohodlnější.




Myslím, že je to celkově fajn knížka💗, ve které naleznete vcelku všechno podstatné, co do začátku potřebujete 🙂. Ráda se k ní budu pravidelně vracet a připomínat si nově nabyté znalosti. Do krasopsaní jsem se zamilovala jako do každé kreativní činnosti a kromě 3 různých knih na toto téma (z nichž jsem zatím přečetla tuto jako první), už se koukám nejen po brush penech, ale také po dalších písankách atd. O své nálezy se s vámi podělím níže 😄.



Za recenzní výtisk děkuji vydavatelství Euromedia 🙂.

You Might Also Like

0 komentářů