BOŽÍ HROB & TEORIE: MIA A PAN LASKAVÝ MAJÍ MOJE SRDCE

4:41 PM

Autor: Jay Kristoff | Nakladatelství: COOBOO | Počet stran: 528 | Datum vydání: 30.9. 2019

ANOTACE: "Co mě nezabije, ať se začne bát. Druhý díl fantasy série Nikdynoc."Mia se stala Čepelí Rudé církve, avšak kvůli vyřizování krvavých záležitostí má k zabití konzula Scaevy a kardinála Duoma pořád daleko. Když zjistí, že se oba osobně zúčastní velkých her v Božím hrobě, neváhá a stane se členkou gladiátorských kolegií, aby mohla využít příležitosti a skoncovat s nimi. Mezi zdmi kolegia se rodí spiknutí a počet mrtvých narůstá. Mia navíc odhaluje tajemství, které by mohlo změnit celý její svět.

"Nebesa nám propůjčují jen jeden život, ale díky knihám jich můžeme prožít tisíc."

"Vyslyš mě, Matko. Vyslyš mě nyní. Toto maso tvá hostina. Tato krev tvoje víno. Drž je pevně."


MÉ POCITY A DOJMY: Jay Kristoff je prostě mistr! Stále to nepovažuji a nebudu považovat za YA, ale právě proto to tak moc miluju. Tahle série si nebere servítky a všechno líčí hezky pěkně drsně, takové jaké to je. YA nebývají takto explicitní. Miluju ty postavy. Miluju tu promakanost světa. Miluju Kristoffovo experimentování s vyprávěním (např. líčení dvou různých věcí stejnými slovy). Navíc prostě miluju ty poznámky pod čarou a ten fakt, že tento příběh má vypravěče, který bude odhalen ve třetí knize. Děsně se na to těším. Mám minimálně své dva tipy, které jsem dokonce řekla autorovi. Neprozradil nic 😃. Řekl prostě "keep reading", ale nezdálo se mi, že by na mě reagoval či koukal jako na blbečka, takže možná na tom něco bude 😄. Jsem odhodlaná na to prostě přijít.

"Vlk nelituje jehně a bouřka nemá soucit s utopenými."

Boží hrob je nabitý akcí od začátku do konce. Prolínají se tam dvě časové linie (minulost kurzívou a současnost), které se postupně začnou propojovat. Je jasné, že Mia má pro své jednání pádný důvod a má od začátku svůj plán. Jen nejdříve nevíme, co přesně se dělo předtím. Na to si musíme počkat. Nakonec to všechno do sebe krásně zapadne. Tady čtenáři nuda rozhodně nehrozí.


"Krev je ti dlužena, malá Vráno. A krev ti bude splacena."

Pan Laskavý se Zatměním nezklamali a jejich kočkování mě opravdu bavilo. Ti dva se prostě milují k smrti! 😅🤣 Nové postavy mi ve většině byly sympatické a prostředí gladiátorského světa bylo báječné. Nechybí tu ztráta jakéhokoli soukromí, skvělé bitvy, vulgarismy, umírání, čuňačinky a promakaná zápletka. Svět Nikdynoci se v Božím hrobě zas o něco zvětšil a zkomplikoval.

"Krev byla jejím záměrem, jejím snem, její jedinou cenou."

Konec vás dost možná nechá s pusou dokořán. Já můžu říct, že jedna věc mi byla jasná už v prvním díle, jedna další věc mi byla vyspoilerována (i když to podle mě bude ještě dost komplikovaný) a ten zbytek mě až tak nešokoval 😀. Být to jinak tak by to šlo až moc snadno. Mně už málokdy opravdu spadne čelist. Počtení to celkově bylo skvělé 👍. L.A.H.Ů.D.K.A! Boží hrob je prostě boží 😁. Strašně se těším na třetí díl, i když na druhou stranu nechci, aby to skončilo. Na to se netěším. Sanguii e Gloria!

"Krev jsme a krví zůstaneme."

"Mia si všimla, že stěny a strop jsou stvořeny z tisíců a tisíců lidských kostí. Stehenní kosti a žebra, páteře a lebky tvořily temné bludiště plné stínů - ten, kdo přišel s myšlenkou zřídit novou kapli Paní požehnané vraždy v rozsáhlé božihrobské nekropoli, měl evidentně značný smysl pro stylovou atmosféru."


Jo, Kristoff má značný smysl pro stylovou atmosféru. Celá Nikdynoc a Boží hrob to prostě potvrzují. Jeho popisy si užívám a jsem zvědavá jak a jak moc ho inspiroval pobyt v Praze 😀.

V této knize je spousta korupce, drzých parchantů a hadů číhajících v trávě, kteří budou udržovat vaši tepovou frekvenci lehce nad normálem. Navíc jsou tam tajemství, která teď vyplouvají na denní světlo.... oooooh! Byla to jízda 🖤. Moc se těším na Darkdawn 🙂. Jsem opravdu zvědavá, jak se to tam rozmotá. Když se totiž podíváte na moje "vyprávění" níže, tak zjistíte, že to je ale pořádné klubko. Akorát snad v tom, kdo je vypravěč mám po sepsání celkem jasno. Napadlo mě to už při čtení prvního dílu, v druhém jsem na to myslela také a instinkt mi říká, že mám pravdu 🙂😀. Jen ještě nevím, jestli si počkám na překlad a nebo mi to nedá a pustím se do toho v angličtině. Zní to trochu jako plán na leden.

"Černá matko, dej mi sílu."

"Krev byla jejím záměrem, jejím snem, její jedinou cenou."








--- SPOILERY ➡ MOJE TEORIE ---


"A co se stalo s jejich synem? Jak jsem říkal minule, milí přátelé, to bych vám prozradil příliš mnoho příliš brzy."

Vypravěč nám nechce prozradit, co se stalo se synem bohyně Niah a boha Aa. Také nesmíme zapomenout na tu mapu s označením "zde padl." Kdo padl? Proč? Mohl to být syn Niah a Aa? Vypravěč nám říká, že město Boží hrob tvoří Žebra a Páteř a také mluví o tom, čí to tělo má být.

"Žebra byla pravděpodobně tím nejvelkolepějším rysem hlavního města Itreye: šestnáct velikých zkamenělých věží zářících v srdci Města mostů a kostí. Říká se, že Žebra patřila poslednímu titánovi, kterého svrhl bůh Světla Aa během války o moc nad itreyským nebem. Aa přikázal svým věrným, aby na místě, kde titán spadl na zemi, zbudovali chrám, který bude připomínat jeho vítězství. Tak byla zaseta semena velkého města přímo do hrobu posledního nepřítele Světla."

V tomto příběhu o bozích je toho více, než nám bylo řečeno. Boží hrob je kostra titána, který prohrál válku o nebe. Dwyermi jsou údajní potomci obrů. Myslím, že mají svůj kousek proroctví (používaný ve svých pojmenovávacích obřadech) ze své krve titánů. Takže bohové jsou naprosto skuteční. Mohl by tedy ten nepřítel světla, nazvaný také titánem, být synem Aa? O Aa víme, že je to otec světla, též známý jako Vševidoucí, což se velmi nápadně podobá Bohu. Zde si vzpomeňte, že obloha nad Itreyskou republikou je osvětlována třemi slunci – všeobecně považovanými za oči Aa, boha Světla. Jsou to Saan. Jasnovidec. Saai. Vědoucí. Shiih. Pozorovatel. A teď ke křesťanství. To mluví v souvislosti s Bohem o Svaté trojici a o třech božských osobách, totiž Bohu Otci (Bůh, stvořitel světa), Bohu Synu (Ježíš Kristus, vykupitel světa) a Bohu Duchu Svatém (posvětitel světa). Když si přirovnáme Aa k Bohu, padlým by tedy mohl být padlý anděl, což je termín používaný pro anděly, kteří zhřešili a byli svrženi z nebe. Jedním z těchto andělů byl Lucifer. Ten byl před vzbouřením velkým a nádherným andělem, blízkým Božímu Synu. Vzpoura rozpoutala válku na konci které vyhnal Bůh svého Syna Lucifera. Aa mohl udělat se svým nechtěným synem to stejné. Syna vyhnal na Zem a Niah, Matku Noci, vykázal z oblohy.

Nicméně, víme, že se Kristoff inspiroval Římskou říší a Řeckem. No, a pokud jsou bozi tady takový jako řečtí bohové, tak jsou to totální ****. Myslím, že měsíc je synem Niah, dcery a otec žárlily a nechtěli s ním sdílet oblohu, takže ho vykoply na zem. Niah aktivně pracuje na záchraně svého syna. Ví, co dělá Rudá církev... že ji ve skutečnosti nenásledují, ale dělají jen to, co je udrží při moci. No a tohle Niah nestrpí, takže vede Miu k tomu, aby oživila jejího syna a začernila oblohu.

Nyní se podíváme na celou tu záležitost s levou rukou. Oba, Aa a Niah, žehnají jejich pravými rukami. Cassius je pravá ruka Niah a Aa požehnal kardinálovi svou pravou rukou. Niah drží váhy ve své pravé ruce a Rudá církev je metaforou pro rovnováhu. Nakonec, ve smrti je konečná rovnováha. Důležitější je, že Niah drží své ostří v levé ruce. Vím, že Mia je levačka. Symbolika je tam jasná. Mia, a další temní, jsou ostřím Niah, její levou rukou.

Pokud zůstaneme u teorie, že syn Niah a Aa se nachází na Zemi, nabízí se otázka kdo to je a jestli je to stejná "osoba" jako vypravěč. Další otázkou je, jestli by to snad nemohl být pan Laskavý?

"Téměř si nevzpomínal, čím byl předtím. Zlomkem hlubší temnoty. Larvální vědomí, snící o ramenech korunovaných průhlednými křídly. A o té, která mu je dá. Mia."

Takže... co když býval pan Laskavý anděl a padl? Co když býval synem Niah a Aa? Teď si nepamatuje nic z předtím, jen má pocit, že byl součástí větší temnoty a něco o tom, že mu mají být dány Miou křídla. Míval je předtím? Miina kniha a nemrtvý Tric mluví o tom, že Mia má získat korunu měsíce a začernit oblohu, což by naznačovalo to, že Mia má vrátit Měsíci jeho vládu. Pokud není pan Laskavý Měsícem, mohl by tedy být někdo, kdo sehrál ve vykázání Měsíce na zem svou roli. Rozhodně to zní, jako kdyby byl součástí noční oblohy... tedy černého nebe, což by byla ta větší temnota. Vesmír... z našeho pohledu tedy obloha je nekonečná a rozhodně temná.

Mimochodem, latinské slovo scaeva znamená "levý" či "nalevo". Takže... je Scaeva levou rukou Niah nebo Aa? Je možné, že není levou rukou ani jednoho, ale nemohl by synem Niah být klidně on? Nemohl by Scaeva být tím, co ze syna Niah zbylo po pádu z oblohy? Po dočtení Božího hrobu víme, že Mia a její bratr Jonnen, který je naživu, jsou děti Juliuse Scaevy. První náznak o Miině otcovství vidíme, když navštíví svou matku v Kameni mudrců. Její matka jí tam říká „Černé oči. Bílé ruce, ó, bože, ne… On je v tobě. Ach, Dcery, on je v tobě." což by v tomto případě odkazovalo na pana Laskavého a tedy na temnotu. I když temnota patří Niah, ne Aaovi. Jenže v angličtině tam je “You’re his,” her mother hissed. “You’re his.” (Jsi jeho.) což může odkazovat na Scaevu, který má stejně jako Mia tmavé vlasy a černé oči. Stejně tak mají černé oči i Jonnen a bohyně Niah. Oči Dariuse Corvereho byly modré. Jestliže je Mia temná a Jonnen také, je temný i Scaeva? Jenže to by přece Mia poznala, takže se nabízí otázka, že možná býval temným dříve a děti to po něm zdědili. Také se díky očím zdá, že by všichni tři mohli být pokrevně spříznění s Niah a tedy i s Aa. Navíc je tu to, že zhmotnělí andělé měli děti s lidskými ženami. Takové děti nebyly obyčejné, ale bylo to obři. Říkalo se jim Nefilové. Jestliže se ze spojení synů božských a dcer lidských se rodili Nefilové, nemohli by se díky spojení syna Aa a lidské ženy narodit Temní?

"Tvá pravda je pohřbena v hrobě. I tak si však smáčíš ruce v červené, když bys měla černit oblohu. Tvá pomsta je pro tebe jako slunce. Jen tě oslepuje. Hledej korunu měsíce."

A co obživlý Tric? Z kapitoly o panu Laskavém a Zatmění víme, že tvary, které mají teď nejsou ty, které měli vždy. Také víme, že pan Laskavý uvažoval nad tím, že na sebe vezme tvar Miina otce, ale rozhodl se to neudělat, protože vypadat jako kocour bylo jednodušší. Na konci Božího hrobu, vidí Ash Trica, ale nemyslím si, že to je Tric jakého jsme znali. Je to spíše jen stín, který na sebe vzal jeho podobu. Je možné, že Tric je stejný stín, který pomohl Mie utéct po tom, co zabila Gaia Aurelia. Akorát předtím neměl tvar, který by Mia rozpoznala. Také asi slyšel Miu, když zabila Furiana, jejich stíny se spojily a Mia zesílila. Pokud tento stínový Tric chce, aby Mia hledala korunu měsíce, tak mu zabití Ash, která Mie pomáhá a chce zničit Rudou církev, nijak nepomůže.

Tric je podle mě dalším stínem, stejným jako je pan Laskavý či Zatmění. Stínem, který by Mia mohla absorbovat, stejně jako absorbovala stín Zatmění a pak také Furiana. Cleo, z knížky, říká, že v přítomnosti dalšího Temného měla hlad. Mia má stejné zkušenosti. Navíc i Miin bratr pociťuje v její přítomnosti hlad.

Po vyhnání a pádu z oblohy se mohl syn Niah rozdělit na stíny, teda na všechny společníky temných. To by znamenalo, že pan Laskavý i Zatmění byli kdysi součástí většího celku... větší temnoty... že společně tvořili syna bohů. A pokud zmiňované stíny dříve tvořili jeden celek, kterým byl syn Niah a Aa, nestala by se Mia jejich absorbováním, a tedy spojením je opět v jeden celek, jednou velkou temnotou, což by v podstatě znamenalo její smrt? Víme přeci, že Mia na konci série zemře. No, a na temnou oblohu by se pak mohl vrátit Měsíc, syn Niah a Aa, čímž by mu Mia vrátila jeho vládu, tedy jeho korunu. Otázkou zůstává kdo to je. Nemyslím si ale už, že by to byl zároveň vypravěč. Vypravěčem je rozhodně někdo, kdo má k Mie blízký vztah. Všichni temní jsou v podstatě děti Niah. Miin bratr Jonnen, o kterém jsme si celou dobu měli myslet, že je mrtvý (což jsem si ani na chvíli nemyslela, od jedničky je mi jasné, že žije a je v pořádku) je také temný, což by znamenalo, že je v podstatě v jistém slova smyslu synem Niah. Vypravěč na straně 71 v poznámkách pod čarou říká "Pro své matky děláme různé věci..." čímž by mohl myslet pomyslnou matku, Niah, anebo jejich matku, donu Alinne Corvere. Oboje by dost dávalo smysl. A jak je možní, že náš vypravěč ví vše? Musím se tedy zeptat.... vy byste se nezajímali o svou sestru? Nechtěli vyprávět její příběh? Promluvit si s těmi, kdo u toho byli? Projít nějaké případné archivy? Myslím si tedy, že s velkou pravděpodobností je vypravěčem Miin bratr, který chce světu sdělit, jak to všechno bylo a zachovat tak památku na svou sestru.

EDIT: Asi 5 minut po dopsání a publikování jsem dostala šílený nápad, že bratr Mii je zároveň vypravěčem a zároveň synem Niah a Aa. Co kdyby Mia a Jonnen byli oba děti bohů? Mia začerní svou smrtí oblohu a Jonnen se jako Měsíc ujme vlády. Pak by tedy Jonnen věděl jako správný bůh všechno. Stal by se tak naším vševidoucím vypravěčem.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. ja nevim, do tehle serie se nejak nemuzu dostat, prvni dil byl dost prekvapujici, protoze neco takoveho jsem necekala, druhy uz byl lepsi ale i horsi, protoze mi prisel strasne protahovany az zbytecne, ne vsechno mi prislo dulezite...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a mně ten druhej kupodivu strašně utekl a to jsem si to dávkovala 100 stran denně, abych to neměla hned přečtený a vychutnala si to pořádně

      Delete