ESCAPING FROM HOUDINI & CAPTURING THE DEVIL 🎪🚢🃏💀🦴🗽😈🔪🏨

8:30 PM

Na recenze prvních dvou knih se můžete podívat TADY.

Autorka: Kerri Maniscalco | Nakladatelství: Little, Brown & Company | Počet stran: 437 | Rok vydání: 2018

ANOTACE: Audrey Rose Wadsworth and her partner-in-crime-investigation, Thomas Cresswell, are en route to New York to help solve another blood-soaked mystery. Embarking on a week-long voyage across the Atlantic on the opulent RMS Etruria, they’re delighted to discover a traveling troupe of circus performers, fortune tellers, and a certain charismatic young escape artist entertaining the first-class passengers nightly.

But then, privileged young women begin to go missing without explanation, and a series of brutal slayings shocks the entire ship. The disturbing influence of the Moonlight Carnival pervades the decks as the murders grow ever more freakish, with nowhere to escape except the unforgiving sea.

It's up to Audrey Rose and Thomas to piece together the gruesome investigation as even more passengers die before reaching their destination. But with clues to the next victim pointing to someone she loves, can Audrey Rose unravel the mystery before the killer's horrifying finale?

"He flashed a quick grin. “A lifetime full of surprises, remember, Wadsworth?” “Indeed.” I could not imagine a future that didn’t include unwinding each secret he possessed."


MÉ POCITY A DOJMY: Bez mučení se přiznám, že tuhle knižní sérii miluji. Jednička byla báječná, dvojka mi zamotala hlavu a trojka byla ještě lepší. Kerri Maniscalco opět mistrně zamotala zápletku do spletité pavučiny emocí, intrik, napětí a akce.

V Escaping the Houdini se podíváme na plavku zaoceánské lodi RMS Etruria. Cesta to ale rozhodně není poklidná, jelikož hned první večer při karnevalovém představení zavražděna mladá žena. Dovolte mi říci, že prostředí je to fantastické; tak nádherné a zajímavé. Já si vždycky představovala Titanic a také trochu vzpomínala na vlastní noční plavbu na 9 patrové lodi. Zdá se, že na této palubě nikdy není všechno takové jaké se na první pohled zdá. Účinkující cirkusu Moonlight Carnival jsou opravdu zajímavě vykresleni, zvláště pak Mephistopheles, jeho majitel. Celé je to dosti vražedný a podmanivý příběh.

Mephistopheles mě bavil ze všech vedlejších postav nejvíce. Nebýt tam Thomas tak bych jemu a Audrey dosti fandila. Někdo by možná mohl vidět zápletku s Mephistem jako marný pokus o milostný trojúhelník a také by mohl nesnášet Audrey za její myšlenkové pochody. Může se prostě stát, že čtenář bude v tomto díle bojovat s chováním Audrey, která mu poleze na nervy. Je klidně možné, že z toho bude mít protichůdné pocity. Na jedné straně je totiž srdcervoucí, když vidíme Thomasovu bolest, na straně druhé nás Audrey usvědčuje v tom, že je to bystrá mladá žena, která si uvědomuje, že se sama musí rozhodnout, jestli se jen spokojuje s tím, koho jí život přivedl do cesty, nebo jestli je opravdu tam, kde chce být. Myslím, že s jejím závěrem budou čtenáři spokojeni.

Audrey je postava, která si cení své svobody a chce v životě dosáhnout nezávislosti. Nespokojila by se s běžným životem paní domu z vyšší společnosti. Zrovna tak je tu krásně vidět, že její sestřenice má také dost představ o vzorné dámě a manželce a rozhodne se utéct s cirkusem. A když si vzpomeneme ještě na Dacianu a Ileanu, tak zjistíme, že Audrey tu není jedinou feministicky smýšlející postavou. Všechny tyto ženy smýšlejí na svou dobu, tedy konec 19. století, pokrokově. 

"You speak the language of my complicated heart, Wadsworth. I am a very lucky man."

Já právě viděla Mephista jen jako prostředek k tomu, aby Thomas Audrey ukázal, že jí vždycky dá možnost volby a nikdy jí nebude nic nutit. Pokud si vybere Mephista a bude od něj chtít odejít, Thomas ji nechá jít. Stejně jak by ji neporoučel v případném manželství. Audrey je pro něj jeho rovnocennou partnerkou, ne majetkem, kterému by velel. Může si jí dobírat jak chce, ale nikdy by si nevzal její věno, nezamknul ji doma a nenutil hrát si na vzornou hospodyňku a paní domu jejíž jedinou životní náplní je starost o děti a domácnost. Pokud jde o lásku k Audrey tak se z Thomase stalo nádherné a milé stvoření. Ovšem, jeho humor a ostré kritické komentáře byly zachovány, nebojte. Stejně tak i jeho brilantní důvtip. Thomas je opravdu jednou z mých nejoblíbenějších YA mužských postav všech dob. Je nejen zábavný, okouzlující a roztomilý, ale také neuvěřitelně uctivý. Audrey a její schopnosti chová v úctě. Dává jí svobodu a pro nás dnes tak samozřejmou možnost volby a i když mu to láme srdce, tak je vždy plně připraven dělat vše pro to, aby se Audrey cítila volná a schopná činit rozhodnutí, která potřebuje. Tím si Thomas navěky získal mé srdce 💗.

"If you wish to go, I’ll never make you stay. I might not do and say the proper thing all the time, but I do know that I love you enough to set you free."

Stejně jako v předchozích dvou knihách, jsou moje oblíbené části chvíle, kdy jsou Audrey a Thomas sami. Ať už spolu flirtují, obdivují intelekt toho druhého, kradou si pro sebe horké chvilky v temných koutech, nebo jeden druhému sladce přiznávají své emoce a touhy. 

"Swords, secrets, and stolen kisses."

A konečně se dostáváme k našemu nejnovějšímu prominentnímu hráči: Mephistophelesovi, šéfovi putovní show či cirkusu. Musím říci, že i přes některé opravdu pokroucené věci, které dělal, si myslím, že příběh doplňoval fenomenálně. Je to taková ta morálně šedá postava, u které nikdy nemůžete zcela přesně určit její odstín, Jeho motivy jsou zřídka jasné. Také si myslím, že autorka se kolikrát schválně snažila, aby se čtenář soustředil na Mephista a pochyboval o něm, i když to byl on, kdo požádal o pomoc s vyšetřováním. Na druhou stranu se ale zároveň snažil Audrey zatáhnout do své hry. 

Mohu vám slíbit, že tuto sérii stále doporučuji a budu doporučovat každému a všem, protože je to opravdu zábavná četba se skvělými postavami, bezvadnými scénami, promyšlenými případy a dávkou romance.

Autorka: Kerri Maniscalco | Nakladatelství: Little, Brown & Company | Počet stran: 453 | Datum vydání: 10.9. 2019

ANOTACE: In the shocking finale to the bestselling series that began with Stalking Jack the Ripper, Audrey Rose and Thomas are on the hunt for the depraved, elusive killer known as the White City Devil. A deadly game of cat-and-mouse has them fighting to stay one step ahead of the brilliant serial killer---or see their fateful romance cut short by unspeakable tragedy.

Audrey Rose Wadsworth and Thomas Cresswell have landed in America, a bold, brash land unlike the genteel streets of London they knew. But like London, the city of Chicago hides its dark secrets well. When the two attend the spectacular World's Fair, they find the once-in-a-lifetime event tainted with reports of missing people and unsolved murders.

Determined to help, Audrey Rose and Thomas begin their investigations, only to find themselves facing a serial killer unlike any they've heard of before. Identifying him is one thing, but capturing him---and getting dangerously lost in the infamous Murder Hotel he constructed as a terrifying torture device---is another.

Will Audrey Rose and Thomas see their last mystery to the end---together and in love---or will their fortunes finally run out when their most depraved adversary makes one final, devastating kill?

"Unfortunately, sir, I find I'm not terribly impressed." I casually slipped a scalpel from my wristlet clutch, enjoying the familiar feel of it. "You see, I also eviscerate bodies. But I don't bother with animals. I butcher humans. Would you care for a demonstration?"

MÉ POCITY A DOJMY: Jestli měl někdo u předchozích knih (zvláště u té první) pocit, že to je všechno strašně moc jednoduché, tak ho tento díl musí vyvést z omylu. V této sérii totiž nic není na první pohled takové, jaké se to zdá být. Kerri Maniscalco opět dokázala, jak báječně to má vše promyšlené.

I když se zápletka Capturing the Devil může zdát oproti předchozím dílům o dost jednodušší a vraha jsem opět odhalila velmi brzy, při jeho prvním objevení, tak Kerri ukázala, že nad tím od první knihy musela pořádně přemýšlet. Musela to mít vše perfektně rozmyšlené na samém začátku. SPOILER: Minimálně tedy první, třetí a závěrečný díl, které jsou spolu propojené. Vlastně celá za zápletka mi přišla hodně povědomá. Říkala jsem si, že to jsem už někde četla, že už jsem slyšela ty teorie, které mě napadaly. Na konci mi to hezky zapadlo do sebe a pochopila jsem proč. Vlastně jsem to věděla celou dobu, jen jsem si to nedokázala vybavit či uvědomit😀😂. Zatímco v prvním, druhém i třetím díle zkombinovala autorka vždy reálnou historickou osobu s nějakou vymyšlenou románovou postavou, tak tady se vysloveně soustředila na reálnou osobu. Pokud jste tedy obeznámeni se sériovými vrahy, bude pro vás stejně lehounké dát si 1 a 1 dohromady.

"Beyond life, beyond death, my love for thee is eternal."

Přišlo mi, že tento díl se více soustředil na vztah Audrey a Thomase, než na propletenou zápletku, ale i tak to bylo skvělé. A to říkám i přes to, že jsem díky dvěma konkrétním postavám část knihy opravdu trpěla. Jisté záležitosti mi totiž zlomily srdce 💔. Zatímco Thomasova otce bych ráda nakopala do patřičných míst, tak babička Audrey si mě naprosto získala. Byla skvělá 👍. Tuto dámu bych brala mít ve všech čtyřech knihách.

"We needn't complete each other, we complemented each other."

Miluji tuto sérii. Je to taková zábavná horská dráha emocí a napětí, a upřímně si myslím, že Kerri by mohla napsat několik dalších knih o dobrodružstvích Audrey a Thomase, a s chutí bych si přečetla každou z nich. Ti dva by se mi jen tak neomrzeli. Na konci jsem uronila slzičku. Bylo to dojemné zakončení úžasné knižní série. Thomas a Audrey mi budou chybět.


You Might Also Like

0 komentářů