MODERNÍ POEZIE & KVĚTY SLUNCE

2:12 AM

Tentokrát jsem si řekla, že sepíšu něco trochu jiného než tu vídáte. Pohodlně se tedy usaďte a ponořte se se mnou na chvíli do modernismu a moderní poezie.

Co to je a kde se vzal modernismus? 

Termín modernismus odkazuje na hnutí, které začalo v závěrečných letech 19. století. V podstatě ho můžeme ohraničit např. francouzskou poezií 90. let a Oscarem Wildem. Oscara Wildea, Henryho Jamese, E. M. Forstera, Josepha Conrada a další označujeme jako Early Modernists. Tito autoři píší tradičně, ale najdeme u nich již hodně modernistických prvků (od symbolismus, přes zvýšený subjektivismus a zvýšený zájem o psychologii postav ovlivněnou Freudem, atd.) Na straně druhé je Modernismus od 20. let do 60. let 20. století. Ta druhá skupina jak britských, tak i amerických Modernistů (High Modernists) - to už jsou ti praví Modernisté, u nichž se projevují specifické modernistické metody  a vypravěčské postupy. Samozřejmě je všechny uvádí Joyce a Wolfová jako Experimental Modernists. U amerických potom hledáme takové principy, jako je minimalismus (Hemingway), nebo prolínání časových rovin (Faulkner) + nové vypravěčské postupy. Měl by sem patřit i Orwell, který je považován za autora uzavírajícího modernistické období. U něho se mísí tradiční, více realistické postupy s Modernismem. Období mezi lety 1940 a 1950 už ale můžeme považovat za přípravu pro post-modernismus.

Modernismus nastupuje po viktoriánském období (1837-1901) a jeho cílem je odpoutat se od viktoriánských tradic. Odmítá tradiční typy novel, tradiční postupy začnou být zavrhovány. Vše je spojeno s kolapsem Viktoriánské reputace po první světové válce. Modernisté byli jednoduše rebelové. Experimentovali s formou a technikami (stream of consciousness, interior monologue, fragmentation atd.) Modernismus ovlivnil poezii, fikci, drama, malbu, hudbu a architekturu.

Zrod modernismu v poezii se často datuje do roku 1917 k publikaci The Love Song of J. Alfred Prufrock od T. S. Eliota. Pro modernistickou poezii jsou zásadní otázky neosobnosti a objektivity. Pro modernisty bylo nezbytné odklonit se od pouhého osobního směrem k intelektuálnímu prohlášení, které by poezie mohla učinit o světě. Po druhé světové válce se nová generace básníků snažila zrušit úsilí svých předchůdců o neosobnost a objektivitu. V anglickém jazyce modernismus končí obratem ke konfesní poezii v díle Roberta Lowella a Sylvie Plath.

Modernističtí básníci se zajímali o odtržení od zavedených pravidel, tradic a konvencí a nalezení výrazného současného způsobu vyjadřování, a to prostřednictvím mnoha experimentů ve formě a stylu. Hlavním zájmem byl jazyk a způsob, jak jej používat a psát sám. Modernismus chce 'dělat to nově'. Modernismus vyvstal z odporu proti viktoriánským ideálům, které nyní vypadaly sporně v rozšířeném zmatku a utrpení začátku 20. století. Zdálo se, že svět se rozpadá, význam všeho se zpochybňuje a modernismus se potýká s roztříštěností a složitostí, kterou takový stav způsobil. Moderní básník měl odlišný svět od viktoriánských básníků k rozjímání, a tak používal nové formy a styly jako přizpůsobení tomuto novému rozčarovanému světovému pohledu. Výsledkem této pozornosti k experimentování ve formě byl bezprecedentní vzestup literární kritiky a časopisů. Sebevědomý moderní básník byl často také kritikem, jako tomu bylo v případě autorů jako T.S. Eliot, Ezry Pound, W.B. Yeats a John Crowe Ransome.

Co je charakteristické pro moderní poezii?

  • stylistické experimentování a narušení syntaxe (Cummings)
  • proud vědomí (termín vytvořený americkým psychologem Williamem Jamesem k popisu přirozeného toku myšlenek člověka) - T. S. Eliot - The Love Song of J. Alfreda Prufrock
  • téma odcizení: postavy nebo mluvčí se odpojily od lidí a/nebo společnosti/světa
  • zaměření se na obrazy

Kdo patří mezi moderní básníky?

  • například... Ezra Pound
  • T. S. Eliot
  • Dylan Thomas
  • William Carlos Williams
  • Robert Frost
  • Langston Hughes
  • E. E. Cummings
  • D. H. Lawrence
  • Sylvia Plath
  • W. H. Auden
  • Theodor Roethke
  • C. Sandburg
  • Emily Dickinson (některými kritiky začala být na začátku 20 století považována za v podstatě moderní)
  • Walt Whitman (Whitman je spolu s Dickinsonovou považován za otce a matku hnutí, díky jejich vlivu na rané modernisty)
  • také například... Erich Maria Rilke, Arthur Rimbaud, Charles Baudelaire
  • Carol Ann Duffy (už postmodernismus)
Autor: Rupi Kaur | Nakladatelství: OMEGA | Počet stran: 256 | Datum vydání: 11.03. 2019
Anotace: Rupi Kaur, autorka bestselleru #1 podle New York Times Mléko a med, přichází se svou dlouho očekávanou druhou sbírkou poezie.

Živá a transcendentní cesta růstu a zahojení. Původ a vyjádření úcty ke svým kořenům. Vyhoštění a následné nalezení domova v sobě samém. Oslava lásky, mateřství a ženství rozdělená do pěti kapitol a ilustrována samotnou Rupi Kaur. Květy slunce jsou cestou chřadnutí, pádu, zakořenění, růstu a rozkvětu.
Moje pocity: Já jsem studovala anglistiku a byla několik let krmena vybranou americkou a britskou poezií ze všech možných období, včetně té moderní a postmoderní. Pokud milujete sonety od Shakespeara (oblíbený sonet 141 jste se naučili nazpaměť a taky kousíčky Romea a Julie), balady od Erbena (umím nazpaměť slušné kousky vodníka a z dalších trochu něco, Polednici nepočítám), Vrchlického a jeho Za kousek lásky šel bych světa kraj, Sládka a jeho Lesní studánkuujíždíte na Auld Lang Syne od Burnse a z modernismu umíte nazpaměť báseň Oheň a Led od Frosta, máte rádi Valentine od Carol Ann Duffy na kterou myslíte vždy když loupete cibuli 🤣 (postmodernismus), také Do Not Go Gentle Into That good Night od Dylana Thomase nebo Mushrooms od Sylvie Plath... asi nebudete odvaření z dnešní moderní poezie.

ROBERT FROST - FIRE AND ICE
Some say the world will end in fire,
Some say in ice.
From what I’ve tasted of desire
I hold with those who favor fire.
But if it had to perish twice,
I think I know enough of hate
To say that for destruction ice
Is also great
And would suffice.

Šla jsem s tím do toho, že jsem zvědavá jaké to je. Přece třeba nebudu hejtit něco k čemu jsem ani nepřičuchla. Lepší přečíst a udělat si názor. V podstatě jsem do toho šla s tím, že to bude jak deníček puberťačky a ze začátku to tak vypadalo. Neměla jsem žádná velká očekávání. Pak to začalo být dost vážné a začaly se tam objevovat i pěkné myšlenky ohledně feminismu (ženství, mateřství), migrace, atd. To mě příjemně překvapilo a potěšilo.

Ale celkově... sorry, moderní poezie ne-poezie, prostě ti asi nerozumím. Nejsi úplně špatná, ale nejsem si jistá, že si plně zasloužíš titul poezie. Většinou podáváš myšlenku přímo, na nějakou formu sice kašleš (viz volný verš, který prvně použil Whitman) a tok myšlenek (stream of consciousness) asi celkem využíváš... ale stejně. Možná to je tím, že už mi prostě není 15 a mám poezii celkem načtenou. Sepiš se normálně jako citát a vyjde to nastejno. Proč o sobě tedy tvrdit, že jsem moderní poezie?
"Toto je recept na život, řekla mi matka, když mě držela v náručí a já plakala, mysli na ty květiny, které můžeš zasadit na zahradě každý rok a ony tě naučí, že lidé musí také zvadnout, odumřít, vyklíčit a vyrůst, aby mohli rozkvést.“
Proto se sama sebe ptám... kdy je to ještě poezie a kdy jen myšlenky či citáty sepsané do řádků pod sebe vydávající se za moderní poezii? Takhle to prostě upřímně cítím. Přece vám nebudu lhát, jen proto, že mám na něco nepopulární názor. Čtení této sbírky je na každém z vás. Mnohým z vás se to bude líbit a budete nadšeni. Klidně vám to doporučím, nebylo to tak špatné, vlastně mě to myšlenkami překvapilo... jen tohle už pro mě prostě není poezie. Moje kritika není ve finále tolik o obsahu, ale hlavně o formě.
čím to je
že příběh končí
právě když ho začínáme chápat

Za zaslání knihy k recenzi děkuji Knihy Dobrovský.

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Ty hele, nestudovaly my jsme náhodou na stejný univerzitě? (inner joke, samozřejmě, jako bych si pročítala vlastní zápisky :D) Na modernismu ve všech sférách mi odjakživa vadilo to, že se za každou cenu snaží experimentovat, a to často na úkor obsahu ... mám ráda, když se poezie rýmuje a když má próza děj, ve kterém se něco vyřeší (třeba takový Ulysses od Joyce je pro mě utrpení už od gymplu :'D). Moderní poezie není můj šálek čaje, nerozumím jí a proto ji ani nevyhledávám ... a zrovna u těhle dvou sbírek jsem měla dost silný pocit, že si to většina lidí pořizuje jenom proto, aby to mohla fotit na instagram. ^^"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čoveče... asi jo! Mám pocit, že jsem tě někdy někde viděla :-D :-D :-D.

      Ale vypadá to na tom IG hezky, ne? :-D

      Delete
    2. Tak se mi to nezdálo! :DDD
      To zase jo, když už nic. :D

      Delete
  2. Od Rupi Kaur mám doma Mléko a med, a že by to četla? Neee :D
    Ale původně jsem to pořizovala pro mamku, myslím že k svátku, a na knihy moc není, ale tohle ji zaujalo. A víš ty co? Ono se jí to fakt líbilo! Dokonce někde v knize jsou ještě založené stránky, které se ji líbily nejvíce. :D
    Květy slunce zatím ještě nečetla, ale plánuji si je pořídit, hlavně pro mamku popravdě, já jsem ještě na chuť moderní poezii nepřišla, ale uvidíme. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jak vidíš, tak já jí taky nepřišla úplně na chuť :-D

      Delete