NYXIA: MISE DO NEZNÁMA

10:15 PM

Nakladatelství: King Cool 
Počet stran: 392
Datum vydání: 11.02.2019


Anotace: Nejmocnější zbraň. Nejvyšší cena. Vítěz bere vše.  Nyxia – nejcennější látka ve vesmíru dokáže proměnit váš bídný život v lesk a slávu. Ale při pokusu o její získání můžete ztratit víc než jen čas. Troufnete si kvůli ní i zemřít? Život Emmetta Atwatera rozhodně není procházka růžovou zahradou. Jeho matka bojuje s rakovinou, otec neustále pracuje, aby uživil rodinu. Jednoho dne se naskytne příležitost, jak rodinu navždy zabezpečit. Příležitost, která ho možná bude stát život. Přesto Emmet neváhá a přihlásí se do projektu Genesis 11, kde s dalšími chlapci a děvčaty z celého světa trénuje pro vesmírnou misi. Pouze osm z nich bude vybráno pro cestu na planetu Eden, kde se nachází vzácná látka Nyxia, a získá bohatství a slávu. Jenomže cesta za vítězstvím je může stát život. Emmett se bude muset postavit tváří v tvář konečnému rozhodnutí: vyhrát za každou cenu, nebo najít způsob, jak bojovat a zůstat dobrým člověkem.

Nyxia v sobě kombinuje vše, co můžete chtít od správného sci-fi:
- statečného hlavního hrdinu
- vesmírné lodě
- mimozemské civilizace
- tajemnou hmotu
- boj na život a na smrt

První díl vesmírné trilogie Nyxia vás vtáhne do svého nepředvídatelného příběhu s akčními scénami a rozmanitými postavami, které si zamilujete. Rozhodně by neměla uniknout pozornosti fanouškům knih jako Hunger Games, Labyrint: Útěk či Enderova hra.


Za balíček velmi děkuji Knihám Dobrovský :-) a Kateřině Valterové.
Moje pocity: Nixya se četla opravdu dobře a kniha splňuje vše výše zmiňované. Hlavní hrdina, Emmett, je opravdu statečný a cestuje na vesmírné lodi směr mimozemská civilizace, o které toho ví jen málo. Na onom místě zvaném Eden má pak těžit tajemnou hmotu pojmenovanou Nyxia. No a pravděpodobně mu půjde o život. Ono mu o něj totiž jde už na cestě na Eden.

Kniha si podle mě bere mnohé z příběhů, které už známe, ale umí to efektně kombinovat. Příslibem odměn v průběhu tréninku a extra odměn těm co uspějí, může připomínat Hunger Games, plnění úkolů třeba Zkoušku od Joelle Charbonneaou (zde studenty také testují jak vědomostně, tak prakticky, tak jejich kooperaci) a způsobem bodování s veřejnou tabulí výsledků zase Ready Player One. Nejvíce mi ovšem koncept knihy připomíná knihu The Extinction Trials, která u nás ovšem nevyšla. V The Extinction Trials je skupina vybraných teenagerů trénována a testována (šplh, plavání, týmová práce... v Nyxii je to běh, boj, těžba a plavení se) proto, aby se vydali na cizí kontinent a získali zde místo hmoty Nyxia dinosauří vejce. Zatímco hrdinové v Nyxii toho ví málo o Adamitech (mimozemšťané) a o tajemné hmotě tak hrdinové v této knize toho ví velmi málo o dinosaurech a o tom proč vlastně chce jejich společnost dinosauří vejce. Premisa knih je prostě stejná: teeanageři, tajuplná mise, trénink a výběr těch nejlepších.

Jsem zvědavá na další knihu, jelikož si tato první nechává hodně místa pro rozvoj příběhu. Potřebujeme se pořádně dozvědět o mimozemské civilizaci, záhadné hmotě a důvodu této mise. Dříve jsem nebyla fandou scifi, ale teď jsem si ho oblíbila. Myslím, že tato knížka by se mohla líbit i těm co scifi moc nemusí, protože se vlastně moc s mimozemšťany nesetkáme a během čtení můžete klidně i zapomenout na to, že jsme celou dobu na vesmírné lodi.

Nezapomeň na to, kdo tě sem poslal a proč. Nezapomeň na to, že jsem tě mohl zabít a neudělal jsem to. Nezapomeň, že jsem tě nechal žít, i když tě oni chtěli nechat zemřít.

Zajímalo by mě, proč jsou mimozemšťané posedlí dětmi a jestli se to v dalších dílech vysvětlí. Moc toho tam o nich není a to je opravdu mínus. Emmett a ostatní je sice studují, ale čtenář se moc nedozví. Vlastně o nich zjistíme akorát to, že údajně neublíží dětem. Jsou tedy hodní? Zlí? Jak fungují? Řeší politické záležitosti? Jak žijí? Prostě se o téhle civilizaci nedozvíme vůbec nic a to je velká škoda. Doufám, že to Scott Reintgen napraví v dalším díle.

Mínusem knihy je to, jak moc je Emmett posedlý výsledky na tabuli. Ano, snaží se pomoci své rodině.... jenže to může i bez cesty na Eden. Účastníci totiž dostávají celou dobu svého pobytu odměny... jsou prostě zaměstnaný u Babel Communications. Trénink, soutěžení, hodnocení, trénink, soutěžení....




Je to scifi, ale vlastně tu není moc vědy... jestli nějaká. Proč neřeší stav beztíže? Nyxia. Jak cestují vesmírem místo 27 let jen 1 rok? Nyxia. Nyxia je minerál. Teenageři jsou posílání na Eden ho těžit a přitom umí Nyxia měnit tvar a reagovat na lidské myšlenky. Proč jí prostě nevytěží myšlenkou? Navíc si je Nyxia vědoma sama sebe, například nevyléčí zranění způsobené jiným kouskem Nyxie. Zdá se to spíš jako magie než jako věda protože tu pro to není žádné pořádně vysvětlení. Je to záhada, která snad bude vyřešena v dalších dílech.

Mínusem je instalove. A že tahle je fakt insta s velkým I a absolutně jsem jí nepochopila. Ovšem přátelství má kniha zpracovaná špičkově. Postavy jsou tu úžasné. Emmett je kluk z Detroitu. Kaya je holčina z Japonska. Jazzy je odněkud z jihu USA a dříve se účastnila soutěží krásy. Emmettův čestný kamarád a dobrák Bilál. No, stojí to za to :-).



  --- POZOR SPOILERY ---

Asi už jsem toho přečetla moc takže mě jen tak něco nepřekvapí :-D. Tady mě nepřekvapila existence druhé skupiny Genesis 12, která se pak spojí s naší Genesis 11 a trénují společně. Zde Emmett najde svojí instalove, velitelku druhé skupiny se jménem Morning.

Asi v půlce se ukáže jeden mimozemšťan (Adamita) a zabije Emmettovi kamarádku Kayu. Ta mi tam pak opravdu chyběla.  Líbilo se mi jak Emmettovi četla Alenku v říši divů.


Čekala jsem to, ale bylo to fajn: vyřešení jejich komunikace jelikož naši hrdinové nemají jeden společný mateřský jazyk. 

You Might Also Like

7 komentářů

  1. Upřímně, u YA asi ani nejde moc předpokládat, že by to bylo klasické hard sci-fi s technickými popisy a vysvětleními, to by podle mě většinu cílové skupiny spíš odradilo. Lidi chtějí love story, a k tomu teda nějakej ten vesmír. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. No, jasně. Žádné hard scifi... ale tady o té hmotě Nyxia nezjistíš vlastně nic... spíš to na čtenáře působí jako magie... stačilo by aspoň třeba proč jí těžej místo toho, aby jí ovládli už na místě naleziště... něco. Tady to spíš vypadá fakt jak magie... hmota co má vlastní vědomí...

      Delete
    2. Jo takhle ... tak to pak jo.

      Delete
    3. Jo a ta lovestory... tak ta tam pořádně vlastně není. Tam je super jeden kamarádskej vztah kluk-holka... a pak se objeví holka a hlavní hrdina jí najednou chce... a něco tam proběhne jestli se dobře pamatuju... ale nepřišlo mi, že by spolu nějak pořádně mluvili, kamarádili se a nějakej vztah se vybudoval. Spíš instalove... hele holka, jednou si popovídáme, nějaká akce... a zas řešíme něco jinýho - hmotu atd. Vlastně tam lovestory
      alá instalove není vůbec podstatná. Můžu ti to půjčit na přečtení.

      Delete
    4. Tak jestli není podstatná a není jí tam moc, asi bych to i zkusila. ;)

      Delete
  2. Musím přiznat, že mě tahle kniha zaujala. Možná ji dám šánci :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dej :-) přečetla jsem to rychle :-). Celkově to nebylo špatný i když po dočtení vidím nějaké ty mouchy... o kterých tu píšu.

      Delete