PROKLETÁ KREV: UPÍŘI VE VERSAILLES

4:33 AM

Nakladatelství: COOBOO
Počet stran: 440
Datum vydání: 28.01.2019

Anotace: Představte si svět, ve kterém Velká francouzská revoluce nikdy neproběhla a kde se ve Versailles právě chystá korunovace Ludvíka XXIV. Angie je sedmnáct let a právě dokončila střední školu, stejně jako její kamarádi Matt a Clémence. Žije jen se svým tátou a těší se, co jí budoucnost přinese. Jednou ji však v metru pronásledují neznámí muži a vyhrožují jí smrtí, a aby toho nebylo málo, ještě téhož dne ji doma nečekaně její matka vévodkyně de Noaillesová, která by svou dceru ráda vzala na ples a oficiálně ji představila u dvora. Angie zvyklé na normální život se do ničeho takového nechce, ale nakonec ji přemůže zvědavost a do Versailles se v doprovodu Clémence vydá. A mezi velkolepými róbami vznešených dam, blýskavými zrcadly a skleničkami šampaňského se nestačí divit, kolik záhad a intrik se v královském paláci ukrývá. Dozví se tam také, kdo jí usiloval u život a proč? - Goodreads

 
Moje pocity: Četlo se to velmi dobře. Fakt to plynulo samo a místy to byla fakt jízda. Někdy dost šílená, viz jedna scéna v parku. Nečekejte žádné převratné dílo, ale knihu, která pobaví. Propagována je jako upíří selekce… čímž mě tak trochu napadlo, jestli to nebude o tom, jak si nějaký fešný upír vybírá svoji hlavní svačinku :-D. No, nebylo. Tahle kniha vás vezme do světa, ve kterém se Velká francouzská revoluce nikdy nestala a je na vás abyste zjistili proč. Rozřešení tohoto problému se mi moc líbilo a zůstala bych u něj. Upíry bych do toho vůbec nepotřebovala motat. Tady bych si bohatě vystačila s magií.

--- POZOR SPOILERY ---

Líbila se mi představa Francie, kde stále vládne král, který zároveň rád hraje videohry. Šlechta nosí okázalé róby, zatímco zbytek populace chodí klidně v džínách. Všichni mají mobily. Do Versailles jezdí královskou linkou metra.

Rozdíly mezi lidmi jsou tu veliké. Pokud nemáte propustku tak se na určitá místa nedostanete, pokud nemáte dobrý původ a doporučení tak se nedostanete na školu, šlechta vámi pohrdá atd.

Místy toho bylo ale fakt trochu moc… šlechta, vznešené dámy s velkolepými róbami, moderní technologie (flash disky, PC hry, mobily, metro… vše co máme dnes) a do toho ještě upíři, mluvení o démonech, andělech, Bytostech (jo, je tam jedna bytost s velkým B).

Nepochopila jsem tak úplně koncept prokleté krve. Máme tu dvě velké rodiny: de Condé a Orléans. Rodinnou větev de Condé postihne nějaká nemoc – syndrom S – při které krvácí z nosu a umřou. Měli umírat jen ti s krví toho rodu? Nějak jim to nefungovalo. No a pak je tady ještě to upírství a to, že k magii je potřeba krev. Někoho zamordujete a rozřežete a pak z toho málem zešílíte, protože se ve vás probudí ta magie?

Ta lovestory byla fakt divná. Rychlá a nedotažená.

A rozhodně jsem nepochopila ten konec. Proč šel Filip Orleánský za Mattem? Kdo se s Mattem stýkal? Kdo mluvil o tom, že Matta miluje? Má pro mě někdo vysvětlení? Bude další díl?


Za poskytnutí elektronické reading copy děkuji Humbook a nakladatelství COOBOO.


You Might Also Like

9 komentářů

  1. Zní to jako něco, co bych si i ráda přečetla, už jen ze zvědavosti. :)

    ReplyDelete
  2. Na tuhle knihu se moc těším! Takže jsem vynechala část se spoilery :D

    ReplyDelete
  3. Tak, po dočtení s tebou musím souhlasit snad ve všech bodech. Trošičku překombinované a místy dost ujeté, ale velmi čtivé. :D

    ReplyDelete
  4. SPOILER:
    Na konci šel Filip za Mattem podle mě proto, aby se Angie pomstil. Aby jí oplatil jeho ztrátu. Ona mi zabila bratra. On jí zabije kamaráda? :) Uvidíme jestli je to možné v dalším díle :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Je to tam takové zmatené a podle toho co jsem hledala to zatím na pokračování nevypadá.

      "Slunce několikrát vyšlo a zase zašlo, on zatím přemýšlel. A když už věděl, trvalo mu ještě další týden, než rozhodnutí naplnil, než vyhledal toho, se kterým se stýkala,
      kterého milovala. Než si vzpomněl, o kom mluvila. Co říkala. Pak se konečně jedné noci objevil u Mattových dveří."

      Neřekla bych, že by Angie milovala Matta. Ani Clémence.

      Delete
  5. Všetky tie otázky si kladiem i ja. Ale nemyslím si, že by Filip chcel zabiť Matta. Tak či onak, celý koniec je divný

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jsem moc ráda, že to někdo vidí stejně :-) byla a jsem z toho fakt zmatená... opravdu divný konec.

      Delete