ORIENTALISMUS ANEB YOUNG ADULT IMPÉRIUM PÍŠE ZPĚT

11:29 AM

Na začátku tohoto článku byla otázka. Otázka týkající se toho co ovládá svět young adult literatury dnes. Jaký je ve světě trend? Měli jsme tu upíry, vlkodlaky a čarodějnice. Po nich přišli andělé a také démoni. Následovala éra dystopií. Přišli silné hlavní hrdinky v čele fantasy. LGBT literatura se dočkala svého vzestupu. Frčeli a dost stále frčí retellingy. No a co teď? A co pak?

Někdo by tuto dobu mohl jistojistě nazvat dobou diverzity (rozmanitosti, různosti) a to pokud jde o rasu, sexualitu, tělesné či mentální postižení, sex a gender. Ale co mají společného všechny tyto knížky z obrázků? Orientalismus.

Slovo ORIENTALISMUS pochází z latinského slova oriens, které znamená "východ" (doslova "vycházející slunce"). Orientalismus je také kniha Edwarda W. Saida z roku 1978, ve kterém autor diskutuje o orientalismu, který je definován jako západní reprezentace "Východu" - společnosti a národy, kteří obývají místa Asie, severní Afriky a Středního východu (sem patří Arábie). Je to myšlenka, kterou Evropa nazývá "Orient", v tomto pojmu pak spojuje mnohé kultury, náboženství a etnické skupiny.

Jednoduše: orient není místo, ale myšlenka jiné kultury, myšlenka jiného světa. Orient je zde konstrukt západu, který byl adoptován všemi. Německá představa/myšlenka orientu tedy je stejná jako francouzská představa, i když Německo nekolonizovalo orient. Orient je Evropany vnímán jako jiný svět, jako něco odlišného, abnormálního, neznámého a tím pádem exotického. Evropa je zde vnímána jako něco normálního, zatímco východ je vnímán jako místo kde žijí divoši, a které je potřeba civilizovat. Západ je podle této "teorie" středem civilizace a je nadřazený. 

EMPIRE WRITES BACK TO THE CENTRE je fráze Salmana Rushdieho, která odkazuje na členy britských kolonií (před nebo po nezávislosti), kteří reagují či píší zpět do imperiálního centra, Británie (Británie byla koloniální velmoc od 16 do 19 století), aby řekli svůj vlastní příběh či vyjádřili svůj vlastní názor. 

A to se podle mě děje i teď. Autoři chtějí mít svoje zastoupení i v YOUNG ADULT literatuře a tak se na knižním trhu objevuje spousta knih, která čerpá z asijské (čínské a japonské), africké a arabské kultury. Knihy už nečerpají jen ze západu, z Ameriky či Evropy a její historie a tradic, ale ze zbytku světa. Z toho "orientálního" zbytku :-) jako je Asie, Severní Afrika a Střední východ (Arábie). Autoři knížek, které tu vidíte píšou v angličtině, ale často mají kořeny i jinde než v anglicky mluvící zemi.

"Za postkoloniální literatum se obvykle považuje literatura. která se kriticky vymezuje vúči koloniální minulosti. Je to literatura, jejímž úkolem je překonat stereotypní zobrazení kolonizovaného národa zavedené koloniální velmocí -- v tomto případě britským impériem - a nahradit je novým obrazem, který by pomohl obyvatelům hývalých kolonií nalézt své místo a svou historickou roli v stále globalizovanějším světě." - zdroj str. 9 


Velmi doporučuji přečíst či část 2.2.2. Rushdie, postkolonialismus a postmodernismus.


Renné Ahdieh, autorka Pomsty a rozbřesku má americko-korejská autorka žijící v Severní Karolíně, USA. Pomsta a rozbřesk je retelling Pohádek tisíce a jedné noci. Její další kniha Flame in The Mist je historická fantazie, založená volně na feudálním Japonsku, o zasnoubené dceři prominentního samuraje.

Natasha Ngan vyrostla mezi Malaysií, odkud je čínská část její rodiny, a UK. Její kniha Girls of Paper and Fire obsahuje příběh odehrávající se v luxusním asijsko-inspirovaném fantasy světě.

Julie C. Dao je vietnamsko-americká autorka fantasy. Její kniha Forest of a Thousand Lanterns je východoasijské převyprávění o Zlé královně ze Sněhurky.

Alwyn Hamilton, autorka Pouště v plamenech a Zrádce trůnu, je sice Kanaďanka a vyrůstala ve Francii, ale její hrdince Amání leží v rukou osud vyprahlé pouště a příběh se odehrává v Orientu. Jsou tam džinové, sultán a tak.

Kniha The Tiger at Mignight, autorky Swati Teerdhala, čerpá inspiraci ze starověkých indických dějin a hinduistické mytologie.

S.A. Chakraborty je Američanka, která konvertovala k Islámu. The City of Brass je epická fantasy odehrávající se v 18. století na Středním východě.

Nafiza Azad se narodila na Fiji. ale momentálně sídlí v Kanadě. Candle and the Flame obsahuje Hedvábnou stezku, hrdinku Fatimu, Maharádžu. Asi stačí, co? :-D


V knize Amber & Dusk od Lyry Selene se Sylvie vydává směrem k městu Amber, třpytivému skvostu pod sluncem, které nikdy nezapadá, aby si vzala to, co je její. No a jsme doma! :-D 
Město světců a zlodějů od Natalie C. Anderson

Autorka knihy The Bird and the BladeMegan Bannen, je sice z Kansasu v USA, ale píše o Mongolské říši.

Příběh knihy We Hunt The Flame od Hafsah Faizal je zasazený do bohatě detailního světa inspirovaném starověkou Arábií.

Na Mirage od Somaiya Daud se moc těším. Autorka pochází z Maroka (Severní Afrika... no, co jsem psala na začátku?) a marocká kultura je v knize moc důležitá.

The Star-Touched Queen od Roshani Chokshi je kniha ovlivněná hinduistickými mýty.

Jessica Khoury je Američanka, která napsala retelling Aladina s názvem Zakázané přání.

V knize Shadow of the Fox od Julie Kagawa vstoupíte do světa kožoměnců a samuraiů, kami a legend, lidí a démonů. Do světa ve kterém se prolíná japonská mytologie a představivost.


Tomi Adeyemi je nigerijsko-americká autorka žijící v Kalifornii, USA. Příběh Dětí krve a kostí sleduje Zélii Adebolu, která se vydává za úkolem obnovit magii v zemi Orïsha.

"V šesti letech Zélie na vlastní oči viděla, jak královské stráže oběsily její matku na stromě. Nikdy na to nezapomněla."

Zabili mi matku. 
Sebrali nám magii.
Pokusili se nás pohřbít.
Teď povstaneme.

No, co mi to jen připomíná. 

Abel Meeropol - Strange Fruit

Southern trees bear strange fruit
Blood on the leaves and blood at the root
Black bodies swinging in the southern breeze
Strange fruit hanging from the poplar trees
Pastoral scene of the gallant south
The bulging eyes and the twisted mouth
Scent of magnolias, sweet and fresh
Then the sudden smell of burning flesh
Here is fruit for the crows to pluck
For the rain to gather, for the wind to suck
For the sun to rot, for the trees to drop
Here is a strange and bitter crop

A když se podíváte na net tak zjistíte, že kniha obsahuje témata jako dekolonizace, The "Other" (ti jiní), colorism (barevnost), hybriditu.... bez toho abych to četla je mi podle internetu jasné, že to je kniha, která obsahuje témata, kterými se zabývá post-colonialismus. Moc se na tu knížku těším. Až to přečtu tak napíšu rozbor :-).

You Might Also Like

9 komentářů

  1. Bezva shrnutí. Osobně mám hrozně ráda arabskou kulturu a některé s knížek, které jmenuješ, mě vážně zaujaly. Asi se po nich podívám. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to mě moc těší :-) také jich spoustu mám na seznamu.

      Delete
  2. Vidíš, jakou by z tebe Anakin měla radost! Ukazuješ, že ta anglistická státnice k něčemu byla! :D

    Ze zmiňovaných jsem četla Rebel of the Sands a mimo to, že to pouštní prostředí bylo moc fajn (i když ne úplně v těch vedrech, kdy jsem to četla), tak ta obálka je prostě nádherná. ♥ Ale docela by mě pak zajímaly i ty Děti krve a kostí. :)

    Co mám osobně fakt hodně ráda, je japonská mytologie a japonské příšerky (takže nejen kami, ale i youkai). Už se kolem anime a tak ochomýtám přes deset let, takže to nutně muselo zanechat následky. :D

    ReplyDelete
  3. Ja som si zamilovala jednu už dávnejšie vydanú sériu, ktorá sa ale odohráva v Indii a volá sa Tigrova kliatba. Určite odporúčam, stojí za prečítanie!

    ReplyDelete
  4. Skvělý článek!
    A je dost zajímavé, že "orientalismus" se teď stává hitem. Vlastně podle knih z tvého výběru je vidět, že se už dostává lehce i k nám. Určitě je to podle mě dobře. Zatím jsem vlastně asi nic z takového prostředí nečetla a doufám, že se díky této vlně k nějakým podobným knihám dostanu. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jojo, k nám jde vždycky všechno trochu opožděně.

      Delete
  5. Achhhh!!! Tohle je naprosto boží článek! I já jsem si cca měsíc zpátky položila stejnou otázku a odpověď byla podobná jen v hodně zjednodušené formě a dosti osekaná. Ty jsi to dostala na další level! Bohužel jsem nečetla ani jednu ze zmiňovaných knih, nicméně se rozhodně chystám na Děti krve a kostí, Girls of Paper and Fire a Mirage. Plus jsem, si dvě hodiny zpátky koupila od jedné holčiny The Star-Touched Queen - takže tohle je prostě znamení! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teď mě ještě napadlo, že by se na tenhle seznam mohlo zařadit And I Darken. Celkově i kolik knih se chystají v angličtině letos vydat... Orientalismus se teď rozhodně rozmáhá.

      Delete
    2. Díky 🙂😊. Snažím se nějak využívat ty znalosti ze studia anglistiky a literatury s tím spojené! 😀 Jojo, tohle téma teď frčí a baví mě to 🙂.

      Delete