HILDA: MODROVLASÁ DOBRODRUŽKA

5:46 PM


Autoři: napsal Stephen Davies, vytvořil Luke Pearson | Nakladatelství: Paseka | Počet stran: 176 | Datum vydání: 19.11. 2018

Anotace: Tohle je Hilda, průzkumnice, dobrodružka a fanynka kamenů. Na světě má nejradši dvě věci: svůj skicák a psa Větvíka. Tedy, na světě má nejradši tři věci: svůj skicák, psa Větvíka a maminku. Pardon, na světě má nejradši svůj skicák, psa Větvíka, maminku a všechny nadpřirozené bytosti a příšerky, které žijí u nich v údolí. Hildina dobrodružství nejprve uchvátila čtenářky a čtenáře komiksů, poté vznikl animovaný seriál od Netflixu a nyní je tu knižní série. Prožijte s Hildou znovu její první setkání s trollem nebo s párem zamilovaných obrů. Pro skalní fanynky a fanoušky nabízí kniha desítky nových ilustrací a rozšíření smyšlené krajiny, do které se tak rádi vracíme. A pokud jste o Hildě nikdy neslyšeli, máme pro vás dvě otázky: Na co čekáte? A bolí oči hodně, když člověk poprvé vyleze z jeskyně?
Autoři: napsal Stephen Davies, vytvořil Luke Pearson | Nakladatelství: Paseka | Počet stran: 168 | Datum vydání: 3.6. 2019

Anotace: Dobrodružství Hildy nejprve uchvátila čtenářky a čtenáře komiksů, poté vznikl animovaný seriál od Netflixu a nyní je tu knižní série. Druhý díl zavádí modrovlasou rozumbradu a její maminku do uspěchaného města Trolberg, jež se ani v nejmenším nepodobá nádherné divočině, kterou musely opustit. Když Hilda ve škole dostane za úkol vypracovat se spolužáky projekt o krásách jejich města, neví si s ním rady… ale když se jí naskytne příležitost zažít dobrodružství, neodolá! Potká během něj divoké elfy, draky, kteří plivou oheň, tajemného mluvícího havrana a nové kamarády, díky nimž na město Trolberg možná přece jen změní názor. Nenechte si ujít ani první dobrodružství v knize Hilda a pidilidi.

Moje pocity: Pokud jste ještě nezaregistrovali tuto modrovlasou holčičku tak mě asi moc nesledujete 😁, protože já jí miluju! Hilda je prostě skvělá, o tom nemůže být pochyb. Tuhle modrovlasou holčičku, která miluje dobrodružství a kamarádi se s všemožnými magickými tvory, prostě nelze nemít v oblibě. Hildu rozhodně doporučuji jak dětem tak dospělým, zvlášť těm, kteří mají rádi dobrodružství, různé magické tvory a animáče! Osobně mám pocit, že Hildě více svědčí komiksová forma, ale i tyto knížky se souvislým textem stojí za to. Obě knížky na fotce (jedna je bez přebalu) jsou převyprávěním seriálu, který vznikl podle komiksů 🙂. 

Jako dospělí to přečtete za jedno odpoledne (i když se tyto příběhy odehrávají ve městě tak stejně nejlepší bude vzít si to na nějaký výlet do přírody či nejlépe na dovolenou do hor, moc místa vám to v batohu nezabere 😉) a pro děti je to ideální jako večerníček před spaním, který jim mohou po kapitolách předčítat rodiče nebo už si mohou číst sami 🙂. Má to pěkně velká písmenka vhodná právě pro malé čtenáře, kteří se čtením začínají. Není to tak dlouhé a řekla bych, že je to psané jednoduše. Možná by to nemuselo být špatné ani v AJ pro čtenáře, kteří teprve se čtením knih v tomto cizím jazyce začínají.

U Hildy bych začala komiksy, pokračovala těmito knížkami se souvislým textem a skončila seriálem 🙂. Vše stojí za to a navíc se komiksy a seriál s knížkami podle nich od sebe trochu liší, takže stále budete překvapeni 🙃 a rozšíříte si tak Hildino universum na maximum. Já už se nemohu dočkat dalšího komiksu (mrkněte na přehled všech komiksů níže), který vyjde v AJ i v ČJ na podzim. Předchozí komiksová kniha skončila pořádným cliffhangerem, takže jsem již dlouho v napětí 🤭 jak to bude pokračovat. Těším se také na další řadu seriálu, která byla oznámena na rok 2020. Čekání to bude ještě dlouhé, naštěstí nám to zkrátí zmiňované pokračování komiksu 🙂. 



KOMIKSY
           ◼   Hilda 1 - Hilda a troll, Hilda a půlnoční obr (Hilda, #1-2)
           ◼   Hilda 2: Hilda se vrací - Hilda a Ptačí slavnost, Hilda a černý pes (Hilda, #3-4)
           ◼   Hilda 3: Hilda a kamenný les
           ◼   Hilda a král hory ➡ VYJDE NA PODZIM


PROČ ČÍST, SLEDOVAT A MILOVAT HILDU

1. Komiksová Hilda je geniální a seriál je úplně stejně boží. Najdete tu díly, které jedou podle komiksů a i příběhy nové, které vám seriál zpestří. Jednoduše vás to stále bude bavit a překvapovat. 


2. Seriálová Hilda má 13 dílů po 24 minutách. To je 312 minut, tedy 5 hodin a 12 minut. To zvládnete klidně skouknete za den či dva večery. Já si dopoledne pustila půlku a večer neodolala a pustila si zbytek. Teď to mám rozkoukáno podruhé 🙂.


3. Hildu mluví Bella Ramsey. Znát ji můžete jako Mildred v The Worst Witch a taky jako Lyannu Mormont v GOT. 🙃 Jako Lyanna si Bella Ramsey ukradla pro sebe každou scénu, ve které byla. Podobnou sílu dodává Bella i Hildě, jen ty hrany nejsou tak ostré. Tuhle holčinu podle mě čeká zářná budoucnost.


4. Hilda je dobrosrdečná, nebojácná, zvídavá a podnikavá holčička milující dobrodružství, kreslení, svou maminku, život na samotě a všechny tajemné bytosti, které v jejich lese žijí.



5. Hilda vás zavede vás do hlubokých lesů magické Skandinávie. Je to divočina, která je plná divů a tajemných bytostí. Prostě ideální prostředí pro dobrodružství. Jen si představte, že máte tak jako Hilda za barákem tajuplné hory a v nich ještě tajuplnější jeskyně. To si přece říká o zabalení baťůžku a zahájení dobrodružné výpravy.


6. Hildy liškoloušek Větvík je prostě úžasné zvířátko. Je to Hildin věrný parťák. Takového kamaráda by si určitě přál snad každý.



7. Alfur je jeden z pidilidí, kteří považují Hildu za obra. Pidilidi jsou mistři v byrokracii. Na všechno mají spoustu formulářů a smluv. Alfur strašně rád posílá ostatním elfům zprávy o životě v Trolbergu. Elfové mají vlastní poštovní systém nazvaný Email nebo Elf Mail a pokrývají území od divočiny po Trolberg. Elfí pošta využívá trubky a kurýry na králících, ptácích a veverkách takže vše doručí v řádech hodin. Hilda takhle pošle zprávu jen s označením "maminka", bez názvu ulice, čísla domu atd. a elfové ji i tak zvládnou doručit na správné místo. Česká pošta by se od nich měla co učit.



8. Poleňák je Hildin soused z lesa, který vypadá jako polínko. Vždy přijde bez pozvání a vysvětlení k Hildě do domečku, zatopí v krbu a jde si číst. Přitom má v lese svůj vlastní parádní domeček. Je to taková ta bručounovská postavička příběhu.


9. Během života v divočině jsou Hildinými kamarády hlavně bytosti, které potkává na svých dobrodružstvích. To se změní po jejím přestěhování do města, kde se seznámí s Fridou a Davidem. Stále ale nezapomíná na své magické přátele a seznamuje s nimi Fridu a Davida.



10. V Hildě najdete spoustu dalších kouzelných stvoření, jako jsou trollové, obři, domácí skřítci, hafíci a další. 



11. Hilda dává čtenářům lekci z tolerance a otevřenosti. Hilda přistupuje k překážkám otevřeně a bez předsudků. Vždy se snaží najít kompromis.


12. Je to skvělá show plná mocných poslání, z nichž budou mít prospěch všechny děti. Toto je opravdu show pro každého. Stejně jako mnoho skvělých animovaných děl funguje jak pro děti, tak na hlubší úrovni pro starší publikum. Má moc připomenout dospělým věci, které už dávno zapomněli.


13. V Hildě nechybí ani pořádní záporáci.

 

14. Skvělou postavou je i knihovnice, která je většinou klidná, ale zároveň vyžaduje dodržování přísných pravidel. Má záhadnou schopnost vždy přesně vědět, jaké knihy lidé hledají, ještě předtím, než se jí na to mohou zeptat. Další podivná věc na ní je, že si zapamatovala celé uspořádání hřbitova St. Guglows, což však nechce připustit.


15. Každá postava má vlastní osobnost. Každá z nich je jedinečná a krásná svým vlastním způsobem.



16. Komiksy i seriál mají naprosto úžasný vizuál a paletu barev se kterou pracují. Seriál věnuje spoustu záběrů rozlehlému prostředí, které ve vás vzbudí pocit úžasu. Je snadné nechat se oslnit paletou, která se soustředí převážně na podzimní barvy s příležitostným zapojením modré. V této barevné škále jsou vyvedeny i komiksy.


17. Animace je fantastická.




Dejte vědět, pokud Hildu znáte a máte rádi, anebo jestli jsem vás přesvědčila se s ní jít seznámit 😉.




Za zaslání knihy Hilda a parádní slavnost děkuji nakladatelství Paseka

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Těším se na nový komiks, ale i na druhou knížku, protože i když vlastně nepřináší úplně něco nového, pořád je to takové miloučké. :3 A samozřejmě se těším na podzimní rewatch seriálů. Hilda je prostě podzimní stejně, jako jsou Gravity Falls letní. :>

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jo, je to prostě stejně miloučký jako celá Hilda... fakt bych chtěla aby mi byly 4-5 a někdo mi to četl před spaním na dobrou noc :-).

      Delete