IDEÁLNÍ SVĚT: PŘÍBĚH JAKO Z BLACK MIRROR

5:43 PM

Autorka: Theresa Hannig | Nakladatelství: Knihy Omega | Počet stran: 344 | Datum vydání: 26.8. 2019

ANOTACE: Dokonalá společnost – nebo nejhorší noční můra?

V roce 2052 se Spolková republika Evropa izolovala od zbytku světa. O blahobyt a bezpečí v takzvaném hospodářství optimálního blaha pečují vysoce rozvinutí roboti. Všichni občané jsou čtyřiadvacet hodin denně sledováni Agenturou pro životní poradenství, aby se pro každého jednotlivce našlo ve společnosti dokonalé místo.

Samson Pátek je životní poradce ve státních službách a zapálený obhájce systému. Když je však krátce před povýšením obviněn, že udělil špatné poradenství, začíná sklouzávat do propasti, z níž již nelze uniknout. Systém vynaloží veškeré síly, aby ho optimalizoval – ať chce, či nechce.

MÉ POCITY A DOJMY: Na této dystopii je zajímavé, že se odehrává v Evropě, konkrétně v Německu v Mnichově, což máme, co by kamenem dohodil. Z Prahy jste tam podle map autem za 4-5 hodin. Navíc jde o rok 2052, což není tak vzdálená budoucnost. Tou dobou mi bude 62 a předpokládám, že tady ještě budu strašit 😁. A jaká budoucnost mě podle této knihy čeká? No, Evropská Unie se v roce 2031, (zjednodušeně řečeno) díky uprchlické krizi & pár dalším plus vypovězení Schengenské dohody, rozpadne, a pak státy NOPOLGER, tedy Polsko, Norsko a Německo, uzavřou novou alianci se státy Beneluxu, Dánskem, Rakouskem, Francií a Švýcarskem čímž vznikne Spolková republika Evropa - zkrátka SEUKde je v tomhle všem Česká Republika, bohužel není známo.

"Každý na svém místě!"

SEU zavede nový ekonomický systém nazvaný ekonomika optimálního blaha. Tento systém má zaručit, že každý občan bude na svém místě, tedy tam kde bude pro společnost nejužitečnější a také kde bude nejspokojenější. K tomu slouží životní poradenství, které obstarává stejnojmenná agentura, kde také pracuje náš hlavní hrdina Samson Pátek. Samsonovou náplní práce je hledat ostatním vhodná zaměstnání a je v tom fakt dobrý. Je jeden z nejúspěšnějších pracovníků agentury, má spoustu bodů a brzy očekává povýšení. Nejdříve jsem nějak nevěděla, co si pořádně o Samsonovi myslet. Postavy, které jsou totiž slepě oddány nějakému režimu, či ideologii zrovna nemusím. Ne, že bych Samsona nesnášela, ale začal mi být sympatičtější, až když se mu život začal rozpadat.

Na knížce mě trochu rušila všechna ta jména. Ani by mi tak nevadilo, že jsou počeštěná, ale jde o to, že jména jako Samson Pátek a Ercan Nedobrák (původně Ecobrák) mi zní prostě strašně divně. Samson mohl klidně zůstat jako Samson Freitag. Jeho příjmení totiž nehraje v příběhu roli, takže bych ho vůbec nepřekládala. 

"Podle nařízení 24-5, odstavce b bude od 1. srpna 2052 svobodným mužům mezi třiceti a šedesáti lety, kteří žijí v nájemním bytě postaveném před více než dvaceti lety z bezpečnostních důvodů poskytnut domácí robot."

Příběh by se mohl spoustě čtenářů zdát takový pomalý, pokojný, moc neoplývající akcí. Jenže síla této knihy není v nabitosti děje, ale v myšlenkách, které v ní najdete. A mnohdy jsou to věci, které řešíme ve společnosti již dnes. Jako například produkci a konzumaci masa. Veškeré maso je tu nahrazeno syntimasem a jedení opravdového masa je tu bráno jako vážný trestný čin.

"Takový nesmysl. Konzumace masa je velké zlo. Ta energie a voda, které musí být vynaloženy, aby se vyprodukovalo jedno kilo masa..."

Svět je to velmi zajímavý a dost děsivý. Při čtení se nelze vyhnout myšlence na to, do jaké míry jsme vlastně ovládáni a sledováni technologiemi kolem sebe, kolik bychom tak v tomto světě měli sociálních bodů či jaké by to bylo skončit v kontemplaci, do které jsou posíláni jedinci, kteří neprojevují žádné nadání, ani zájmy, a tudíž jim nelze najít pracovní pozici, ve které by byli šťastní a prospěšní společnosti. Tito lidé jsou tedy na minimálně 10 let vyřazeni z trhu práce.

Samotný konec mě celkem překvapil, ale nechci vám tu spoilerovat. Řekněme, že tím koncem knížka dostala úplně nový rozměr a hodně mi připomněla seriál Black Mirror. Vřele doporučuji obojí.


Za knihu k recenzi děkuji Knihy Dobrovský.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Vždycky jsem měla slabost pro dystopie a co si budeme povídat, v nich jde především o ty myšlenky. Tohle mě dost zaujalo, už jenom proto, kde se to odehrává, ale taky proto, že to není YA, ale čistokrevná sci-fi. Myslím, že mám dalšího adepta na výpůjčku.

    ReplyDelete