STALKING JACK THE RIPPER & HUNTING PRINCE DRACULA 💀🦴🩸

4:48 PM

Autorka: Kerri Maniscalco | Nakladatelství: Little, Brown & Company | Počet stran: 327 | Rok vydání: 2016

"You´ll need to crack the ribs open before reaching the heart."

ANOTACE: Presented by James Patterson's new children's imprint, this deliciously creepy horror novel has a storyline inspired by the Ripper murders and an unexpected, blood-chilling conclusion...

Seventeen-year-old Audrey Rose Wadsworth was born a lord's daughter, with a life of wealth and privilege stretched out before her. But between the social teas and silk dress fittings, she leads a forbidden secret life.

Against her stern father's wishes and society's expectations, Audrey often slips away to her uncle's laboratory to study the gruesome practice of forensic medicine. When her work on a string of savagely killed corpses drags Audrey into the investigation of a serial murderer, her search for answers brings her close to her own sheltered world.

The story's shocking twists and turns, augmented with real, sinister period photos, will make this dazzling, #1 New York Times bestselling debut from author Kerri Maniscalco impossible to forget.

🇨🇿 Ve zkratce ➡ Sedmáctiletá Audrey se narodila jako dcera lorda, do života s bohatstvím a privilegii. Ale mezi všemi těmi čajovými dýchánky a zkouškami šatů žije zakázaný tajný život. Navzdory přáním svého otce a očekáváním společnosti se často vytrácí do laboratoře svého strýčka, kde studuje forenzní medicínu. Její práce ji dovede k vyšetřování sériového vraha známého jako Jack Rozparovač. Příběh je doplněn skutečnými fotografiemi z té doby 👍.

"The dead speak to those who listen. Be quieter than ever them."

MÉ POCITY A DOJMY: V prvním díle se setkáváme s legendárním sériovým vrahem Jackem Rozparovačem 🔪, který terorizoval Londýn (hlavně chudou čtvrť Whitechapel) svou brutalitou a zkažeností mezi lety 1888-1891. Divila bych se, kdybyste o něm nikdy neslyšeli. Pro potřeby této recenze potřebujete vědět, že jeho oběťmi byly prostitutky, kterým nejdříve prořízl hrdlo a poté zohavil jejich těla. Fakt že některé oběti měly vyříznuté vnitřnosti, byli vyšetřovatelé přesvědčeni, že má vrah nějaké znalosti z anatomie a vyzná se v chirurgii 😐. Díky nedostatku důkazů nebyla pravá identita netvora, který se schovával ve stínech a koupal se v krvi nikdy odhalena. O jeho identitě existuje mnoho teorií, ale žádná z nich nebyla potvrzena. A tak Kerri Maniscalco vytvořila svůj vlastní příběh. Příběh hrdinů a padouchů 😀.

"At times the darkness in his eyes terrified me more than the dead we butchered."

Hlavní hrdinka Audrey Rose Wadsworthová není žádná křehká květinka. Rozhodně nepodléhá přidělené roli poslušné dcery bohatého muže a neodpovídá typické společenské představě o tom, jaká by žena měla být 🖤. Před vyšíváním a čajovými dýchánky dává přednost vědět a své odpoledne trápí rozřezáváním mrtvých těl 🦴💀🩸. Pod dohledem svého strýčka proniká do tajů forenzních věd 😃🙂. Audrey rozhodně nechce být žádným viktoriánským andělem v domě, tedy ženou, která se věnuje domácnosti, péči o děti a běhá kolem manžela, který se právě vrátil z práce. I když stále chce vypadat hezky, nehodlá se pořizovat společnosti a bojuje proti stereotypům spojeným s ženami. Chce, aby se s ní zacházelo jako s rovnocenným partnerem a ne majetkem. Je dychtivá dokázat, že není jen pěknou tvářičkou, ale také velmi schopnou mladou dámou, která by se neměla omezovat v tom, co chce v životě dělat, tedy pitvat mrtvoly a řešit vraždy. Je zvědavá, někdy drzá, posedlá vším, co je morbidní a neomlouvá se za to. Řekněme také, že její temná zvědavost nemůže být nikdy uspokojena a tak, když se před ní na stole objeví tělo zmrzačené prostitutky, se se skalpelem v ruce a velikým odhodláním pouští do vyšetřování. Možná až moc horlivě a nepochopitelně neopatrně. S psychopatickým sériovým vrahem číhajícím ve stínech není dobrý nápad toulat se sama pozdě v noci ulicemi Londýna a ještě toho zmiňovaného šílence hledat s přesvědčením, že vám se přece nemůže nic stát. Jinak jsem si Audrey opravdu oblíbila 🙂☺.

"Some of them found it obscene to dip their butter knives into lemon curd. What horror the´d feel at seeing my scalple dissappearing into bloody tissue!"

Na vyšetřování a  stopování Jacka Rozparovače není sama. Síly spojí s dalším studentem a učedníkem svého strýčka, Thomasem Creswellem 🖤. No a v tuto chvíli právě vypínám mozek a pouštím slinu, protože Thomase naprosto miluju. Je inteligentní, okouzlující, charismatický, sebevědomý... he´s sexy and he knows it! 😁 Bohatý mladý muž, chladný a vzdálený, pokud jde o vraždy a mrtvoly, ale v jeho nitru hoří oheň, který čeká na pořádné vzplanutí. Jeho odpovědi jsou vždy vtipné a sarkastické. Thomas si je vědom svých úžasných dedukčních schopností (vidí každý detail, všimne si nejmenších nuancí) a obrovských znalostí, a proto je velmi často arogantní. Sarkasmus je jeho rodnou řečí. Může se zdát nepřístupný, ale ve skutečnosti je velmi starostlivý a loajální 😊🙂. Zbožňuji ho. Hned bych si uměla představit jak po náročném dni stráveném obklopena násilím, traumaty a všemi možnými forenzními záležitostmi sedím společně s Thomasem na balkoně s výhledem na noční Londýn a při koukání na světla popíjím víno. No, a pokud máte rádi například Cardana nebo Rhyse, tak si jistě oblíbíte i pana Cresswella.

"I had no idea my innards were composed of cotton and kittens, while yours were filled with steel and steam-driven parts."

Thomas Cresswell Thomas Cresswell Thomas Cresswell Thomas Cresswell Thomas Cresswell Thomas Cresswell Thomas Cresswell Thomas Cresswell Thomas Cresswell Thomas Cresswell Thomas Cresswell Thomas Cresswell Thomas Cresswell Thomas Cresswell Thomas Cresswell Thomas Cresswell Thomas Cresswell (nezbláznila jsem se 😄😅 jen napodobuju Cardanovo "Jude")

"He cherished dissecting them and discovering the secrets held between the pages of their skin and bones."

Kniha Stalking Jack The Ripper byla děsivá. Morbidně fascinující 🖤. Příšerně skvělá. Autorka Kerri Maniscalco umí parádně vykreslit atmosféru za použití různých přirovnání obsahující lidská těla atd. Popisy jsou tam opravdu grafické a klidně by se vám mohl třeba zvednout žaludek. Jen si to představte jako obraz. Černá barva pro stíny ukrývající vraha a šedá mlha zakrývající Londýn smíchaná s karmínově červenou pro veškerou rozlitou krev. Uprostřed tohoto obrazu smrti jsou dva mladí studenti forenzních věd, chlapec a dívka, jejichž schopnosti a vtip jsou nezapomenutelné. Wadsworthová a Cresswell se vždy hašteří, navzájem se dovádí k šílenství a přitažlivost mezi nimi se pomalu mění v něco hlubšího. Navíc, sledovat je, jak se "sherlockovsky" prokousávají případem je prostě lahůdka 🧠

"Roses have both petals and thorns, my dark flower. You needn´t believe something weak because it appears delicate. Show the world your bravery."

Atmosféru má příběh parádní a odhalení identity vraha není jednoduché. Já na to díky své intuici, čtenářským zkušenostem a dedukčním schopnostem přišla poměrně brzy (na identitu a částečně i záměr), ale věřím, že spousta čtenářů bude šokována. Tady se u čtení prostě musíte koukat i do těch nejnenápadnějších koutů, jen pozor, aby vás tam někdo nepodřízl 😉. Také bych měla zmínit, že se mi líbí, jak autorka kombinuje reálné historické postavy s těmi smyšlenými z románů.

"Death was not prejudiced by mortal things such as station or gender. It came for kings and queens and prostitutes alike, often leaving the living with regrets."

Autorka: Kerri Maniscalco | Nakladatelství: Little, Brown & Company | Počet stran: 435 | Rok vydání: 2017

ANOTACE: In this New York Times bestselling sequel to Kerri Maniscalco's haunting #1 debut Stalking Jack the Ripper, bizarre murders are discovered in the castle of Prince Vlad the Impaler, otherwise known as Dracula. Could it be a copycat killer...or has the depraved prince been brought back to life?

Following the grief and horror of her discovery of Jack the Ripper's true identity, Audrey Rose Wadsworth has no choice but to flee London and its memories. Together with the arrogant yet charming Thomas Cresswell, she journeys to the dark heart of Romania, home to one of Europe's best schools of forensic medicine...and to another notorious killer, Vlad the Impaler, whose thirst for blood became legend.

But her life's dream is soon tainted by blood-soaked discoveries in the halls of the school's forbidding castle, and Audrey Rose is compelled to investigate the strangely familiar murders. What she finds brings all her terrifying fears to life once again.

"Hearts were beautifully fierce yet fragile things."

MÉ POCITY A DOJMY: Druhý díl, Hunting Prince Dracula, byl stejně skvělý, ne-li lepší než ten první. Atmosféra hradu v Rumunsku, kde se nachází Akademie forenzní medicíny a věd, byla perfektní a pěkně mi celý příběh, který je velmi napínavý, zamotal hlavu. Rozhodně to není jednoduché odpočinkové čtení, tedy alespoň ne pro ty, co jsou jako já a nutně potřebují přijít na to, kdo je vrah. Byla to výzva a po dočtení se cítím jako velký detektiv, protože jsem na to přišla 😃, opět 😂. Vymyšlené je to celé dokonale.

"It´s driving me as mad as one of Poe´s unfortunate characters."

Akce začala hned ve vlaku na cestě do Rumunska 🚂. A tady také začalo mé podezřívání všeho a všech. V prvním díle jsem byla okouzlena pochmurnou viktoriánskou atmosférou Londýna a znepokojivě fascinována strašlivými vraždami a záhadami je obklopující. Druhý díl vyměnil prostředí Londýna za tajemný hrad uprostřed zasněžených transylvánských lesů s pověrčivými vesničany číhajícími nedaleko a zdánlivě bláznivými profesory a starověkými řády (jo, Řádu draka, o tobě mluvím). Celá tato krásně spletená hádanka je navíc poskvrněná karmínovou krví a hladovým vytím vlků 🐺 v pozadí.

"I was unaware you were fluent in anything other than sarcasm."

Prestižní Akademie forenzní medicíny a věd 🦴💀 skrývá mnoho tajemství, od temných chodeb a komnat po brutálně zavražděné mrtvoly, které značí jediné. Vlad Napichovač se vrátil a baží po krvi. Bílý oslepující sníh se mísí se krví (i když tady ta krev 🩸 doslova chybí) a nebezpečí přetrvává na každém rohu. Atmosféra to byla opravdu děsivá. Vrahem by mohl být kdokoli. Všichni byli podezřelí a všichni potenciální obětí. Tato kniha je jedna velká, krásná a zároveň smrtící a hrůzostrašná hádanka plná napětí, legend o tajné společnosti a brutálním princi uctívaným jeho krajany. Mráz vám bude běhat po zádech a budete si přát, abyste po ruce měli uklidňující cestovní tonikum paní Harveyové 😀.

"Be still my thawing dark heart. You certainly know how to make a young man feel alive, Wadsworth."

Navíc, Pan Thomas Cresswell proměňuje krvavé a strašidelné v sexy tak snadno. Zatímco jeho sociální dovednosti jsou stále rezavé a jeho dobré úmysly ne vždy fungují podle plánu, jeho arogantní a (zcela) nevhodné poznámky, jeho koketní chování a intenzita jeho pocitů vůči Wadsworthové ho činí naprosto delikátním. Jejich scény jsou plné potlačovaného napětí, horkých pohledů a hříšných myšlenek. Z každé výzvy vzejdou silnější, společně jako dvojice a i jako jednotlivci. Zbožňuji tu chemii, kterou mezi sebou mají.

"The woods are filled with creatures that snatch children from the path and gnaw the flesh from their bones."

Celkově vzato, chutný a strašidelný příběh s dokonalou směsí napětí, hrůzy, rumunského folklóru a jiskřící romantiky, příběh Hunting Prince Dracula překonal svého předchůdce a opět mě přesvědčil, že Wadsworthová a Cresswell jsou nová horká dvojka vyšetřovatelů! Byla radost s nimi navštívit Transylvánii!  😊🙂👍

"I was becoming obsessed with turning every shadow into a bloodthirsty demon when it was nothing more than the absence of light."



You Might Also Like

2 komentářů

  1. Draculu jsem zatím úmyslně přeskočila s úmyslem dočíst, až budu mít přečteno obojí (což bude doufám velmi brzo :D). Po Jackovi můžu říct, že mě tahle série zatím velmi mile překvapila (nebo takhle, věřila jsem, že to bude dobrý, ale nečekala jsem, že až takhle, ta kombinace reálií s fikcí a viktoriánská doba jsou prostě strašně fajn *-*) a strašně pěkně se to čte, obzvlášť takhle na podzim. :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jsem ráda, že se ti to taky líbí... jak víš tak já to miluju... co miluju... já sem tim posedlá 😄😂

      Delete