JANE DOE - KOLÉBKA VŠECH SVĚTŮ: POŘÁDNÉ DOBRODRUŽSTVÍ

2:13 PM

Autor: Jeremy Lachlan | Nakladatelství: King Cool | Počet stran: 344 | Datum vydání: 9.9. 2019

ANOTACE: Jane Doeová a její otec se před čtrnácti lety ocitli na schodišti Panství - vstupu do nebezpečného labyrintu spojujícího ostrov Bluehaven s mnoha dalšími světy.

V tu samou noc začala zemětřesení, a tak se Jane i jejího tichého, souženého otce od té doby bojí celý svět. Když udeří dosud nejsilnější zemětřesení a John zmizí zpátky na Panství, Jane se vydá na nebezpečné dobrodružství, aby našla svého otce a zachránila svět - možná všechny světy - od zkázy.

Fanoušci Dark Materials Philipa Pulmana, dobrodružství Percyho Jacksona Ricka Riordana, Frances Hardinge a blockbusteru Netflixu Stranger Things si tohle napínavé dobrodružství pro mladistvé s odkazy na klasické filmy 80. let jako Rošťáci a Indiana Jones nepochybně oblíbí.

"Když mě vidí menší děti, obvykle se rozutíkají opačným směrem. Jako bych přenášela nějakou nakažlivou nemoc. Většina přede mnou zavírá dveře a zamyká je na sedm západů. A starší lidé začnou odříkávat modlitby."


MÉ POCITY A DOJMY: Tahle knížka byla skvělé dobrodružství pro mladší čtenáře. Nevím, jestli bych ji úplně označila jako YA. Řekla bych, že se bude líbit spíš čtenářům fantasy dobrodružství pro mladší YA čtenáře. Mohla by patřit někam na vrch middle grade a dospodu YA. Anotace slibuje dobrodružství pro fanoušky Jeho temných esencí, Percyho Jackona a Stranger Things. No, nechápu, kde na ty Stranger Things přišli. Já je tam nevidím, za to tam vidím spoustu střípků z jiných děl. Vidím tam trochu Jeho temných esencí, Indiana Jonese, Narnie, Jumanji, Nikdyuše, Alenky v říši divů (zvláště tím podivnem) nebo Čaroděje ze země Oz a dalších dobrodružných knih se zvláštním světem či světy, na které si vzpomenete! Díky absenci jakékoli romantiky by mohla oslovit také kluky a nemyslím to proto, že by kluci nemohli číst romantiku, ale protože tato knížka je spíš o dobrodružství (prozkoumávání paláce a jiných světů) a o spoustě akce.

Hlavní hrdinka Jane Doe je mladá dospívající dívka, která nenávidí město, ve kterém žije, protože lidé ji vždy obviňovali ze všeho špatného, co se stalo. Tím, že je označována za prokletou mi připomínala právě hrdinku výše zmíněné Nikdyuše. Jane život se změní, když začne největší zemětřesení, které kdy město zasáhlo, a její otec, který od chvíle, kdy byla malá nemluvil, zmizí v Paláci plném místností. Jane, která je chytrou a statečnou hrdinkou, se tedy vydává dovnitř Paláce cílem tátu najít a přivést zpět. Samozřejmě, že se jí to během knihy více a více komplikuje. Konec bohužel nenabídne potřebné odpovědi, takže je třeba si počkat na další knihu.

"Vítej v Paláci, Jane, Vítej v úplně novém druhu podivna."

Co jsem si opravdu užila je čtení o Paláci, kde se místnosti neustále posouvají. Kde je v jednu sekundu jedna místo, je v další minutě místnost úplně jiná. Toto trochu připomíná Harryho Pottera, kde je spousta chodeb a pohybujících se schodů, ale tohle je velmi odlišné dobrodružství! Trochu mi zamotalo hlavu představit si, jak to tam celé funguje. Palác je totiž plný místností a komnat, které mají dveře, z nichž některé jsou zamčené, ale zároveň Palácem například protéká řeka a vede železnice, což znamená, že ty místnosti musí být opravdu obrovské a mít i obrovské zmiňované dveře. Některé dveře musí být navíc stále otevřené, jinak by tamtudy nemohla téct řeka či vést koleje. Kromě toho je tento měnící se labyrint plný pastí a nástrah. Tenhle koncept mě opravdu bavil. Nekonečně velký Palác zní také trochu jako Narnie, která se vejde do jedné almary 🤣😅 a různé světy snadno připomenou trilogii Jeho temné esence, která je o prolínání světů, které jsou spojeny, a lze mezi nimi cestovat. I světy v Jane Doe jsou propojeny. Spojeny jsou Palácem, díky kterému je také možné je navštěvovat.

V toto příběhu nechybí spousta akce, ta je nepřetržitá, a také bezvadné postavy, temný záporák, velké tajemství, hodně humoru a také složitých situací, z nichž se Jane potřebuje dostat. Celkově se jedná o vzrušující, srdcervoucí, energickou knihu, která osloví mnoho dobrodružných čtenářů.


Za knihu k recenzi děkuji Knihy Dobrovský.



You Might Also Like

0 komentářů