ILLUMINAE: ASTROPRINCEZNA HACKERKOU

1:47 AM

Autor: Amie Kaufmanová, Jay Kristoff | Nakladatelství: COOBOO | Počet stran: 608 | Datum vydání: 14.11. 2016

Anotace: Dramatický příběh o přežití, ztrátě domova a bezmoci doprovází mimořádně originální grafické zpracování dokumentů, e-mailů, vojenských zpráv a novinových článků.
Píše se rok 2575 a dvě znepřátelené korporace jsou ve válce kvůli planetě, která je stěží něčím víc než obřím kusem kamene pokrytým ledem. Obyvatele o útoku nikdo nevaroval, nikomu na nich nezáleží. Kady je nucená spojit se s bývalým přítelem Ezrou a pod nepřátelskou palbou se snaží dostat k evakuační lodi, která oba dostane do bezpečí. Jenže po celé planetě se šíří zmutovaná epidemie. Úniková flotila se snadno může stát pastí a jejich hrobem.

"Nezapomeň, že energie se nikdy neztrácí. Jen mění formu."

Moje pocity: Už se vám někdy stalo, že jste měli doma merch dříve než jsme měli a přečetli knihu? Mě ano a jsem za to po přečtení moc ráda. Illuminae nezklamalo 💗. S klidným srdcem mohu říci, že mistr Kristoff se zařadil mezi autory, u kterých bych četla i nákupní seznam. Myslím, že ten jeho by byl stejně úžasný jako jeho knihy a stejně vtipný jako jeho instagram stories 😁 a super jako "goodreads recenze" na jeho vlastní knihy

Příběh je vyprávěný skrze dokumenty, e-maily, vojenské rozkazy, pohovory či přepisy ze sledovacích kamer a různé záznamy, které společně tvoří jednu velkou ohromující složku. Ač je to pěkná bichlička tak se to čte strašně rychle, protože to hlavně natahuje to zpracování, které je dokonalé, a to až po přebal. Takových bych ocenila více. Je plastový takže velmi bytelný. Kdyby takové přebaly byly všude tak by knížky mnohem více vydržely 🙂, člověk by se prostě nebál, že si ten přebal někde natrhne. Kromě krásného grafického zpracování je to taky ohromně napínavé čtení.

"Pokud definicí šílenství je opakovat týž proces a očekávat jiný výsledek, pak je většina lidstva jistě nepříčetná."

Toho formátu jsem se na začátku trochu bála. Na začátku jsem se cítila nějak ztraceně, nemohla se v tom světě vyznat, ale pak jsem se chytla a pořádně začala oceňovat originalitu zpracování a celý příběh odehrávající se v budoucnosti. Hltala jsem stránku za stránkou a nemohla se odlepit. Vyprávění je to opravdu svižné a byla jsem velmi zvědavá, jak to celé dopadne. Zpětně také nechápu, proč jsem tolik let říkala, že nemám ráda scifi, když teď na něj nedám dopustit. Vesmírné lodě a různé planety mě teď hodně baví.

Postavy jsem si oblíbila raz dva 😃. Kady, IT specialistka, je velmi odhodlaná hlavní hrdinka. Je velmi odvážná, inteligentní a taky pěkně sarkastická. Je tak bezva, až jsem začala mít chuť obarvit se na růžovo a říkat si astroprincezna. No, možná mam jen trochu problém s hrdinkami s barevnými vlasy... chci být prostě stejně cool jako ony 🤣. Kady, Emika, Hilda.... ehm....

"Máš mě. A dokud neumře poslední hvězda v galaxii, budeš mě mít dál. "

Oslovení "Káďo" je asi to nejhorší, co jsem zatím viděla 😦😂. V originále je "Kades" což mi přijde mnohem lepší. Jinak jsem si celkově konverzace Kady a Ezry zamilovala. Kady je spíše realistka a Ezra je tu ten romantik a vtipálek. Tito dva jsou úžasní. Jinak se přiznám, že jsem v těch postavách měla poněkud guláš. Líbil se mi ještě kamarád Ezry, který Kady nazýval astroprinceznou. Také budu mít možná dost nepopulární názor (vlastně ani nevím, co se říká), ale užívala jsem si i interakci Kady a umělé inteligence SPIRO. Ano, chápu, není to člověk plus je to záporák... ale já jsem si ho oblíbila 🖤. 

Illuminae má tu správnou kombinaci akce, romantiky a filozofování o morálce. Je to jízda, která stojí za to. Ta forma, svět, postavy, šikovně propletený příběh a konec vás prostě dostanou. No, a jestli kecám tak ať skončím v červí díře! 🤣🤭

               



You Might Also Like

2 komentářů

  1. Dva roky. To je doba, co mám doma knihu v angličtině doba. A ne, stále jsem to nečetla. :D
    Ale teď, když se mi podařilo - zázrakem - se dostat nejen k Illuminae, ale také Gemině, v češtině, si to rozhodně chci přečíst!
    Jediný problém je za mě stále formát knihy. Je tak velká, že ji prostě v práci neschovám. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. V pohodě :-D já jí sice doma neměla, ale chystala jsem se na ní roky :-D

      Problémky :-D

      Delete