CHOCOLATE-CREAM CAKE

1:43 PM


Supr koláč a křehkou náplní, která chutná podobně jako termix a ten já miluju.


Křehký koláč s náplní ♥

Na těsto:

150 g hladké mouky
175 g másla, vychlazeného a rozkrájeného na kousky
25 g moučkového cukru
2 žloutky z velkých vajec
špetku soli

na obrázku: 2 balení drcených BB sušenek s máslem (jako na Cheesecake)


Na náplň:

175 g čokolády na vaření
200 ml zakysané smetany
300 g jemného, nejlépe plnotučného tvarohu
50 g krupicového cukru (nejlépe hnědého)
2 středně velká vejce, žloutky oddělené od bílků
3 plátky nebo asi 5 g želatiny (použili jsme plátkovanou zn. Gelita)
2 lžíce mléka
(bobulové ovoce (klidně i mražené) na zdobení, třeba maliny)

Příprava

1. do mouky proseté se solí zapracujte máslo, pak cukr a vejce. Vláčné těsto na pomoučené ploše lehce propracujte, zformujte plošší hroudu, zabalte ji do fólie a nechte odpočinout v chladu alespoň půl hodiny.

2. pak těsto vyválejte na placku, kterou vyložíte kulatou formu o průměru 20 cm. Prsty těsto vytvarujte až do výše jejích okrajů a přitlačte. Spodek propíchejte vidličkou, formu položte na pečicí plech a nechte ještě půl hodiny v chladu. Troubu předehřejte na 190 °C (elektrickou) nebo na 170 °C (horkovzdušnou).

Formu vyložte těstem, spodek propíchejte vidličkou, položte na něj kolečko pečicího papíru a to posypte suchými luštěninami, nejlépe fazolemi (mají nejtvrdší slupku, nepálí se). Pečte asi 15 minut zhruba při 180 °C, pak papír s luštěninami opatrně sejměte, teplotu snižte na 150 °C a těsto ještě 5–10 minut dopékejte, až je na dotek suché a na pohled zlatavé.

3. na přípravu náplně rozpusťte čokoládu, v jiné misce promíchejte tvaroh, smetanu, žloutky a cukr dohladka. Želatinu namočte asi na 5 minut do malého množství studené vody a nechejte ji bobtnat. V kastrůlku zahřejte mléko k bodu varu.

4. ze želatiny vymačkejte vodu a vložte ji do mléka a míchejte tak dlouho, až se zcela rozpustí. Mléko se želatinou stejně jako rozpuštěnou čokoládu opatrně vmíchejte do tvarohové směsi. Bílky ušlehejte do polotuha (to znamená, že po zvednutí šlehacích metel vzniknou jakési špičky, které se ale samovolně ohýbají) a po částech je také vetřete do směsi. Krémem vyplňte těstovou formu. Nyní už jen prokážete svou trpělivost, protože aby náplň ztuhla, měl by si tenhle koláč ještě nejméně 4 hodiny odpočinout v chladu.

můj tip: másla do těsta můžete i ubrat, je ho tam strašně moc.... nebo rovnou těsto vyměňte za sušenkové jako na cheesecake (rozdrcené sušenky /1 balení BB světlých a jedno čokoládových/ + máslo) jako jsem to udělala já :-)




You Might Also Like

0 komentářů