YA & NA KNIHY - SLOVANSKÝ FOLKLÓR

2:40 AM


Kdo by nemiloval trochu magie, ale to, co dělá fantastické knihy tak zvláštními, je jejich schopnost mísit to, co známe, s fantastickými prvky 🙂. Východoevropská kultura je na toto přímo báječná, protože její bájesloví a příběhy jsou plné divoké magie 🖤. Pokud vás zajímají příběhy, kde se magie proplétá se sněhem a krví a líbí se vám například ruské pohádky (aneb Mrazík, Baba Yaga, Kostěj atd.) tak vás určitě zaujmout tyto YA fantasy romány inspirované Ruskem a východní Evropou celkově 🙃😊.


Naomi Novik se v knize Ve stínu Hvozdu výborně daří těžit z mytologie východní Evropy.

Hlavní hrdinka Agnieszka má polské jméno a autorku inspirovala polská pohádka (Agnieszka and the Yellow Cow/Agnieszka Skrawek Nieba) o malé dívce, která jde do začarovaného lesa zachránit svou ztracenou krávu, aby nakonec zlomila kletbu, která odděluje její vesnici od vesnice na druhé straně lesa.

Te to takový trochu retellingový fantasy mish-mash několika slovanských pohádek, přesnějši řečeno z Polska a Ruska. Inspirací pro tuto knihuje se stala i pohádka o Kostěji Nesmrtelném.







Tato kráska, také od Naomi Novik, u nás teprve vyjde a ještě jsem ji nečetla, ale i tak jsem na ní vyhrabala několik věcí. V zajetí zimy je rafinovaná směs slovanských lidových příběhů s náznakem retellingu Rumpelstiltskina/Rampelníka. Tato pohádka se jmenuje podle zlého skřítka, který výměnou za upředení zlata požaduje dívčino prvorozené dítě. Uhádnutím skřítkova jména se však dívce podaří se ze smlouvy vyvázat.

V zajetí zimy nás zavede do Litvy, kde krutá zima přináší do vesnic tajemné jezdce. Ti cestují do lidského světa svou zimní cestou; kradou lidem zlato a zabíjí kohokoli / cokoli, co jim stojí v cestě. Říká se jim Staryk (starověcí / staří) a lidé se jich bojí a nenávidí je. O dívce Miryem se začne říkat, že má schopnost přeměnit skutečné stříbro na skutečné zlato. Tato pověst se dostane k uším krále Staryků, který jí dá za úkol změnit jeho stříbro na zlato. Pokud odmítne, zabije její rodinu a ji. Pokud uspěje, vezme si ji a z ní bude královna.





Celá trilogie Katherine Arden se odehrává v Rusku ve 14. století. Ve vesnici na okraji divočiny je většinu měsíců v roce zima, sníh a mrazivý vítr. Zde vypráví postarší dáma shromážděným dětem legendy a pohádky o čarodějnictví, folklóru a Zimním králi – kouzly a čárami prodchnuté příběhy ze starých dob. 

Pohádky jsou tu velmi důležité. Zmiňovaná je ta o Mrazíkovi, Krásná Vasilisa, Pták Ohnivák, Ivan a šedý vlk, Finist, jasný sokol. Hlavní hrdinka Vasja ovšem moc dobře ví, že toto nejsou jen výmysly, jelikož sama vidí všemnožné bytosti a osobně pozná Mrazivého démona/Zimního krále/Mrazíka.

V Medvědu a Slavíkovi, což je první díl, a i v těch následujících, potkáte rusalky, vodníka, leshyho, domovoje, bannika, polevika, Babu Jagu, upíry a další. 

Druhý díl se jmenuje Dívka ve věži.



Trilogie Griša od Leigh Bardugo se odehrává ve fantasy zemi Ravka, která je silně ovlivněna a inspirována carským Ruskem. Autorka zde jako základ pro své fantasy tvory využívá mnoho ze slovanské mytologie. Griša je hojná na ruskou mytologií včetně slavného Ptáka Ohniváka a víry, že relikvie drží moc. Vzpomeňte si na paroží Morozova jelena.

Ve slovanském folklóru je spousta zvířecích mýtů, ale stvoření v knize jsou čistě Leigh Bardugo, stejně jako legendy s nimi spojené. Je tu jeden příběh, který je s trilogií úzce spjat, ale zbytek je autorčina verze mýtů. Mimochodem, mnozí považují Ptáka Ohniváka za srdce a duši Ravky a členové královské rodiny jsou považováni za jeho potomky. Však se podívejte na pohádku Pták Ohnivák a liška Ryška a pak tady na prince/krále Nikolaie Lantsova.

Je tam také postava, která je založena na folklórní postavě známe jako Kostěji Nesmrtelném/Koschei The Deathless (Koschei The Immortal), stejně tak jako Tsar Kostěj. A samozřejmě, že tou postavou se myslí Temnyj/Darkling. Ve slovanském folklóru je Kostěj archetypálním mužským antagonistou, spojovaný hlavně s únosem hrdinovy nevěsty či manželky. Někdy také jeho matky. Kostějova nesmrtelnost spočívá v oddělení jeho duše od těla.  Však si vzpomeňte třeba na Voldemorta, ten tu svou oddělil a ještě rozporcoval na 7 částí. Kostějova duše je velmi dobře a složitě ukryta. Nachází se například v truhlici pod dubem, ve které je zajíc a v tom postupně kachna, vejce a nakonec Kostějova smrt. Je to trošku taková... matrjoška, což je ruská dřevěnná panenka, která má v sobě spusty dalších panenek. O Temnyjovi víme, že se narodil před mnoha stoletími a prezentuje se jako pra-pra-pra-pravnuk Černého heretika. No, ve skutečnosti je mu jistě více než 400 let, sloužil mnoha králům a mnohokrát nafingoval svou smrt.

Na trilogii Griša volně navazují knihy Šest vran & Prohnilé město, dále pak duologie o Nikolaiovi jejíž první díl nese název Zjizvený král.




Cestujte do světa temných smluv zasažených měsíčním svitem, strašidelných měst a hladových lesů, mluvících zvířat a perníkových golémů, kde hlas mladé mořské panny může vyvolat smrtící bouře a kde řeka může poslouchat láskou zblázněného chlapce, ale pouze za hroznou cenu. Trnitá řeč je inspirovaná mýty, pohádkami a folklórem. Je to atmosférická sbírka povídek naplněných zradami, pomstou, obětí a láskou.

Trnitá řeč je antologie pohádek či lidových příběhů ze světa trilogie Griša, takže všechny tyto příběhy (Čarodějnice z Duvy, Příliš chytrý lišák, Malá Kudlička atd.) jsou příběhy, které Mal a Alina možná slyšely jako děti. To znamená, že jsou úzce spjaty s mytologií světa a ve všech jsou skryté kousky pravdy.

Mnoho příběhů nacházejících se v této knize je inspirováno skutečnými ruskými pohádkami. Doporučuji mrknout na knihu Baba Jaga a další ruské pohádky. Uvidíte, že Trnitá řeč má opravdu stejný nádech.

Tento překrásně napsaný příběh od Meagan Spooner kombinuje dvě pohádky. Jednou z nich je Kráska a zvíře, sepsaná francouzskou spisovatelkou z 18. století a druhým je slovanská pohádky O Ivanu careviči, ptáku Ohniváku a šerém vlkuPříběh je také zasazen do prostředí středověkého Ruska. 

Yeva je Kráska, která se učí milovat Zvíře, ale zároveň je to hrdinka, která se vydává na složitou cestu za zajetím Ptáka Ohniváka a zrušením kouzla. Ohnivák v tomto příběhu funguje jako symbol touhy, magie, snů a fantazie.






Kniha Hříšní světci (první z trilogie) má silné slovanské podtóny, patrné ve jménech a zeměpisu, které jsou vskutku přitažlivé. Emily A. Duncan stvořila opravdu zajímavou gotickou fantasy odehrávající se v prostředí inspirovaném středověkým Ruskem a Polskem.

Najdete tu spousty bohů, z nichž někteří připomínají ty slovanské. Jejich protějšky jsou někdy jednoduše rozpoznatelné. Například Marzenya z Hříšných světců je bohyně magie a obětin, bohyně zimy a smrti. Marzenya tedy přímo odkazuje na Morenu (také známou jako Morana, Marzanna, Mora) což je slovanská bohyně zimy, noci a smrti.

V této knize najdete zmínky například o rusalkách/Dziwożona a dále také o bytosti jménem wolivnak/zhir´oten, což jsou prakticky jejich názvy pro nám známého vlkodlaka. Polský folklór zmiňuje hodně upírů, což znamená krev, přesněji řečeno hodně krev. A právě ze země inspirované Polskem, Tranavii, jsou krevní mágové.



Také můžete mrknout na další... NEJEN YA... příběhy.

➽ Protože Zaklínač od Andrzej Sapkowski rozhodně není YA.

➽ Dcera sněhu od Eowyn Ivey, která je založená na ruské pohádce Sněhurka.

➽ Nesmrtelný příběh od Catherynne M. Valente

A pokud čtete v angličtině, mám tu pro vás další knihy, na které můžete hodit očko. Já si je rozhodně přidala na seznam.

➽ Egg & Spoon od Gregory Maquire

➽ Blood Rose Rebellion od Rosalyn Eves

➽ Vassa in the Night od Sarah Porter

➽ The Crown's Game od Evelyn Skye. U té si můžete přečíst recenzi od Oly @nofreeusernames.



Jaký je váš vztah ke slovanskému folklóru v knichách? 🙂 Máte nějakou svou oblíbenou knihu s těmito prvky?

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Vzhledem k tomu, že ze zmiňovaných jsem četla čtyři a na další dvě se chystám, můj vztah je poměrně vřelý. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to můj je asi úplně... obsesivní 😂. Co jsem ještě nečetla... jako 3 Medvěda a slavíka, zbytek Grišy a Vrány, V zajetí zimy... tak na to se chystám 😃 plus na některé z těch dole... v AJ.

      Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete