ČÍNA – Ilustrované mýty a legendy

3:05 PM

Autoři: Te-chaj Chuang, Ting-chao Čang, Ťing Siang | Nakladatelství: Universum | Počet stran: 176 | Měsíc a rok vydání: 01/2020
Stručný a přitom komplexní přehled čínských mýtů a legend. Dočtete se, na kterých památkách jsou dochovány známky čínské lidové tradice a odkud přesně pocházejí. Díky systematické chronologii se dozvíte mnohé i o základní historii největší východní mocnosti.



Legendy v knize jsou velice hezky sepsané a vzájemně na sebe relativně plynule navazují 🙂. Ze začátku to na mne celkově působilo jako krásná čínská pohádka, později se to začalo trochu komplikovat. Když zhruba po 60 stranách došlo na hexagramy, trigramy apod. začala jsem se celkem docela nudit 🙄😑a hlavně ztrácet pozornost. Moc jsem si z částí o vzniku osmi trigramů a určování času pomocích nebeských symbolů nezapamatovala, naštěstí nemám pocit, že by to negativně ovlivnilo pochopení dalšího textu 👍. Nicméně mě to přimělo uvědomit si, že se kniha opravdu zabývá detaily.

Celkově tato publikace umožňuje hlouběji 😀(a dle mě dosti detailně) nahlédnout do čínské mytologie a jejích původních příběhů. Řekla bych, že se tím velmi důkladně snaží pomáhat moderním Číňanům a celkově všem čtenářům pochopit psychiku a myšlení čínské kultury, víru a pověry, které existují dodnes. Podle mne se jí to výborně daří. Dozvěděla jsem se toho o čínské kultuře opravdu hodně. Například jak podle čínských legend vznikl svět, lidé, zvířata... a spoustu dalších věcí ohledně posvátných zvířat, bohů atd.

"Mýty a legendy nejsou relikvií dob dávno minulých, jsou naše vzdálené vědomí, s nímž jsme přes příkop času i prostoru stále spojeni."

Mýty a legendy jsou v knize doplněny různými ilustracemi a fotkami archeologických nálezů 🙂. Setkáte se tu například s jehlicemi do vlasů, miskami, truhlicí, malbou na hedvábí, velkým množstvím svitků, lenoškou, různými ozdobami, nástěnnými malbami, sochami, vázami atd. Je to výborná kniha pro ty, kteří si chtějí projít kousek čínského muzea z pohodlí svého domova.

Některé může ovšem tento formát poněkud dráždit 😅. Je pravdou, že přiložený obrazový materiál a popisky k němu patřící je vložen mezi text legend. Tudíž čtete, jste ponořeni do příběhu a v tom na vás vykoukne nějaká ta soška, tapisérie a spol. Pak musíte hledat, kde legenda pokračuje a přemýšlet, co se tam zrovna odehrálo. Může to jednoduše být trochu rušivé. V takovou chvíli doporučuji přistoupit k taktice "dočtu si příběh a pak se vrátím k fotkám a ilustracím". Udělala jsem to a hned to bylo lepší 😉.


Celkově hodnotím knihu ČÍNA – Ilustrované mýty a legendy jako velmi zajímavé čtení bohatých mýtů a legend starověké Číny 🙃🙂.


Za knížku k recenzi moc děkuji nakladatelství Euromedia. Cesta do Číny vede tudy.

.

You Might Also Like

1 komentářů