PRAŠINA & PRAŠINA 2 - ČERNÝ MERKURIT: TAJEMSTVÍ ZAHALENÁ ČÁST PRAHY

11:54 AM

Autor: Vojtěch Matocha | Nakladatelství: Paseka | Počet stran: 264 | Datum vydání: 01.03.2018

Prašina je tajuplné místo, temný ostrov uprostřed zářící Prahy. Nikdo neví proč, ale na Prašině nefunguje elektřina. Lampy tu nesvítí, tramvaje nejezdí, rádio nehraje, mobil je bez signálu. A v téhle strašidelné čtvrti pátrá Jirka se svými kamarády Tondou a En po dávném tajemství, které by mohlo změnit svět. Jejich dobrodružství je o to nebezpečnější, že při něm musejí čelit partě všeho schopných dospělých chlapů, kteří mají stejný cíl. Foglarovsky laděný a mimořádně napínavý příběh doplňují ilustrace, které čtenáře vezmou přímo do nitra Prašiny. Pro děti od 9 let.


Na začátek se musím přiznat, že jsem člověk, kterého absolutně minuly Rychlé šípy a "foglarovky" celkově 😇, takže nemohu posoudit jak moc se jim podobá Prašina, která je k nim hodně přirovnávána a která mě zaujala myšlenkou části Prahy, kde nefunguje žádná elektřina. Stejně tak mě k přečtení přiměla spousta kladných ohlasů. Prašina totiž získala spoustu báječných ocenění. Například nominaci na cenu Magnesia Litera či Cenu nočních spáčů Noci s Andersenem.

Ale zpět k příběhu. Prašinaopravdu zajímavý námět 👍🙂. Představte si fiktivní čtvrť v Praze, kde nejde elektřina 💡. A teď tím nemyslím jen u vás doma, ale kompletně. Mobily nemají signál, auta tam nejezdí, a tramvaj tam také nepotkáte… prostě nic. Kdysi to bývala prestižní městská část, ale potom, co se začal svět elektrizovat, bylo zjištěno, že na Prašině žádná elektřina nefunguje 😯. Spousta lidí se odstěhovala a Prašina začala pustnout. Stala se z ní zanedbaná část Prahy, které je lépe se vyhnout. Zůstali tam žít pouze zvláštní lidé. 

Tři kamarádi, Jirka, Tonda a Anastázie (En) se souhrou podivných událostí ocitnou uprostřed nebezpečného dobrodružství v jehož středu stojí Prašina. Fiktivní část Prahy tu hlavní a dle mě nejzajímavější roli. Postupně se dozvídáme, že Prašina má v závislosti na počasí tendenci zvětšovat území na kterém se nachází, tedy expandovat i do jiných pražských čtvrtí. Pokud nebude zastavena, reálně hrozí, že pohltí celé hlavní město a možná i mnohem více. Strašně bych se na toto místo chtěla podívat. Musím říci, že atmosféra mysteriózní pražské čtvrti totiž byla báječná 👍.

Zhruba prvních 100 stran knihy mi děj přišel pomalejší, ale pak se to neskutečně rozjelo a přečetla jsem to naráz 😁. Čtenáře všech věkových kategorií jistě zaujme nejen napínavé dobrodružství a jedno velké tajmeství, ale také dětští hrdinové jejichž přátelství jim pomáhá překonávat mnohé nástrahy nejen Prašiny, ale i jejich nepřátel. Nestačila jsem se u toho nudit. Vytvářet napětí autor zvládá bezvadně a všechno je tam moc pěkně vysvětleno. Celá kniha měla hezké poselství a mělo to navíc takové trochu nečekané, ale velmi logické vyústění. Až jsem byla trochu smutná, že se nejednalo o více magickou zápletku. Myšlenku to má ale vážně aktuální! Místy to bylo akorát trochu drsnější než bych původně očekávala.



Navíc má kniha i pěkné ilustrace dotvářející atmosféru. Černobílé kresby komiksového stylu knihu pěkně oživují. Myslím, že by tuto knihu měl mít v knihovně každý, kdo má rád tajemné příběhy odehrávající se v prostředí starého města. Opravdu se těším na další díl, který už tu na mě čeká 😁.


Autor: Vojtěch Matocha | Nakladatelství: Paseka | Počet stran: 264 | Datum vydání: 17.10.2019

Prašinu sevřel mráz, neobydlené ulice jsou zaváté sněhem. Od prvního dobrodružství Jirky a En uplynulo několik měsíců, přímo v tajemné čtvrti si vybudovali klubovnu zvanou Doupě a objevili prašinskou část Krchleby, ze které přichází hrozba pro celé město. Přesto se zdá, že jejich přátelství slábne. Na koho se ještě mohou spolehnout, když i oni dva před sebou mají tajnosti? Pod ocelovým nebem se odehraje strhující příběh, který vyvede z omylu všechny, kdo si mysleli, že na Prašině může nastat klid. Působivé ilustrace odhalí nová zákoutí a tajné stezky křižující záhadnou pražskou čtvrť.


Druhý díl mi přišel akčnější než ten první. Tedy hlavně tím, že akce se rozjíždí ihned na začátku, zatímco v prvním díle se přibližně prvních sto stran věnovalo seznamování s prostředním a postavami. Prašina 2 je opravdu nadupaná akcí 😀👍. Hned na začátku hlavního hrdinu, čtrnáctiletého Jirku, unesou obyvatelé Prašiny, tedy blíže jedné její specifické části nazvané Krchleby. No, mohu říct, že v této části Prašiny bych opravdu bydlet nechtěla. Napadlý sníh navíc ještě více dokresluje prapodivnost tohoto místa a jeho hutnou atmosféru.

"Lidi za posledních dvě stě let vymysleli všelijaké přístroje, aby si zjednodušili život. Jenže jak se těmi přístroji obklopili, tak i sami sebe... proměnili, i když to původně vůbec neměli v plánu. Všechno to do nich jaksi... vsáklo. Ta záře z displejů, ta... netrpělivost, všechna ta čísla a barvy a zvuky, co na světě předtím vůbec nebyly."

V druhém díle se ukazuje odvrácená tvář tajuplné a zajímavé Prašiny, ta temnější 😮... Tento díl mě přesvědčil o tom, že místní obyvatelé nejsou jenom podivní lidé, které baví žít bez mikrovlnky 💡, ale také docela nebezpečná parta fanatiků, kteří se nebojí udělat cokoli pro to, aby si dále mohli žít po tmě 🌑. Na scéně se tedy objevují noví nepřátelé včetně uprchlého trestance, kteří touží po získání černého merkuritu, látky která by se v nesprávných rukou mohla stát velmi ničivou zbraní. Takovou, která vyhodí do vzduchu kus Prahy 💣. Jirka s En se tedy musí vypořádat nejen z následky jejich předchozího dobrodružství, ale ještě zabránit fanatikům z Krchleb v použití merkuritu. Jirka k tomu všemu zjišťuje, že svá tajemství má i jeho kamarádka, se kterou si najednou nerozumí úplně ve všem a musí se vypořádat s tím, jak to ovlivní jejich přátelství. 


Bavilo mě i hledání pana Plecháče 🙂, u kterého jsem ihned měla dojem, že bude pro příběh ještě velmi důležitý. Intuice nezklamala a z tajemné postavy, na první pohled vymyšlené malou holčičkou, se stala důležitá součásti knihy.

Matocha v pokračování Prašiny rozhodně nezklamal 🖤. Opět se jedná o velmi povedenou dobrodružnou knihu pro mládež s výbornými ilustracemi od Karla Osohy, které příběh báječně doplňují. Věřím, že mladší čtenáře bude na knížce bavit hlavně temná atmosféra a spousta akce 👌, starší jistě řádně docení i myšlenku celé série. Vlastně těm obyvatelům Prašiny toužícím po životě zastaveném na konci 19. století docela rozumím. Jednoduše chtějí mít klid a trochu se v tom dnešním uspěchaném světě zastavit. Tento díl ukázal, že záhad na Prašině je stále dost🙂, a tak se velmi těším, co mě čeká příště a jak tato série skončí.



Dobrodružná kniha Prašina se dočká celovečerního hraného filmu, který vznikne ve společnosti Bionaut producenta Vratislava Šlajera. Režie se ujme Štěpán Vodrážka. Na scénáři Štefana Titky se podílí také autor knihy Vojtěch Matocha. Film Prašina by měl mít premiéru v roce 2021.

Závěrečná část trilogie Prašina má vyjít na jaře 2020.


Za zaslání knih děkuji nakladatelství PasekaPrvní díl i dvojku můžete omrknout i koupit přímo na stránkách nakladatelství.

You Might Also Like

1 komentářů