PODLÝ KRÁL & TEORIE

7:30 PM


OBSAHUJE SPOILERY NA KNIHU PODLÝ KRÁL

Takže, pokud jste právě dočetli Podlého krále, určitě jste v šoku a máte spoustu otázek. Tak si to společně rozebereme, se všemi možnými teoriemi.


Nejdříve si zopakujeme, co se vlastně na konci Podlého krále stalo: Jude v duelu zabije Balekina a vrací se do Cardanova pokoje, kde zjistí, že se za ní Taryn opět vydávala. Carda jí poví, že Taryn (jako Jude) řekla, že Madoc potřebuje být zproštěn slibu, který Cardanovi dal. Cadan Jude odhalí, že jí chtěl dokázat, že se mu dá věřit a že se rozhodne správně, i když není pod její kontrolou. Požádá ji, aby ho zprostila slibu, a navrhne, že si ji vezme a udělá z ní svou královnu. Jude souhlasí. Orlagh se dožaduje audience s Jude a Cardanem. Ti dva se s ní pokají, ona jim vyhrožuje válkou. Cardan vytvoří uprostřed moře ostrov na důkaz toho, že se s nimi vypořádá, pokud mu budou vyhrožovat. Orlagh souhlasí se spojenectvím s Cardanem, ale řekne, že si Jude odvede s sebou, protože zabila Balekina. Cardan si neuvědomil, že to byla Jude, kdo ho zabil. Cardan za to vyžene Jude z vílí říše. Jude tvrdí, že je teď královnou, ale o tom věděl pouze Cardan. Jude jde žít s Vivi a Doubkem v říši lidí, kde plánuje, jak se dostane zpět, najde Grimsena a nechá pro Doubka vyrobit korunu. Vivi navrhne ať se Jude spojí s Madocem a Jude to zvažuje.

Základní dvě myšlenky, které se nabízí, jsou, že má Cardan Jude rád a chce ji chránit před blížící se válkou. Druhá je, že chtěl pomstu za to, co mu Jude provedla na konci Krutého prince. Obě tyto verze si detailně rozebereme i s citacemi z knihy.

Nesmíme zapomenout, že víly neumí lhát.
“Marry me,” he says. “Become the Queen of Elfhame.” ("Vezmi si mě" řekne. "Staň se královnou Elfhame.")
"Vezmi si mě," řekne Cardan. "Staň se elfhamskou královnou."
Cardan sám nabídl Jude, že si ji vezme a udělá z ní královnu, což taky udělá, ale ještě to neznamená, že ji miluje a chce ji chránit. Ovšem další jeho činy a slova by nám mohla potvrdit, že mu na ní opravdu záleží. Jasně Jude několikrát řekne, že jí věří. No a Cardan přece nemůže lhát. 
"I wanted to show you that you could trust me, that you didn't need to give me orders for me to do things." ("Chtěl jsem ti ukázat, že jsi mi mohla důvěřovat, že jsi mi nemusela dávat rozkazy abych něco udělal".)
“She didn't have to command me, Jude. She didn't have to use any magic. I trust you. I trusted you." ("Nemusela mi poroučet, Jude. Nemusela použít žádnou magii. Věřím ti. Věřil jsem ti.")
"Nemusela mi nic rozkázat, Jude. Nemusela použít žádný trik. Věřím ti. Věřil jsem jí."


Chce, aby mu Jude také věřila. Ve svém slibu jasně říká:
"Let us be wed until we wish for it to be otherwise and the crown has passed from our hands." ("Buďme svoji, dokud si nebudeme přát, aby to bylo jinak a koruna nebude předána z našich rukou.")
"Nechť naše manželství trvá tak dlouho, dokud si to budeme přát a dokud spočívá Nejvyšší koruna v našich rukou."
Slovíčka MY, A a NAŠE jsou důležitá. U víl, které nemohou lhát je to všechno o správných slovíčkách. Sama Holly Black řekla na otázku ohledně jeho vyhnání Jude, že si máme pamatovat, že formulace je ve vílím světě vždy důležitá.
"Remember, the wording is always important in Faerie." - Holly Black ("Pamatujte, formulace je u víl vždy důležitá.")

Tím, že Jude vyžene, nepřestane být Jude královnou. Pořád to jsou oni dva, kdo má v rukou korunu, leda by si oba přáli, aby to tak nebylo a společně ji předali dál. Ještě bychom si měli vzpomenout na to jak Jude říká:
"Marriage is unusual amongst the rulers of Faerie because once a ruler one remains a ruler until death." ("Manželství je mezi vládci víl neobvyklé, protože kdo je jednou vládce, zůstane vládcem až do smrti.")
"Manželství je mezi vládci Země víl neobvyklé, protože jakmile se někdo na královský trůn dostane, zůstane tam až do své smrti nebo abdikace."
"Should Cardan marry I wouldn't just have to get him off the throne to get Oak on it, I'd have to remove his bride as well".  ("Kdyby se Cardan oženil, nemusela bych dostat z trůnu jen jeho, abych na něj mohla posadit Doubka, musela bych také odstranit jeho nevěstu.")
"Kdyby se Cardan oženil, nemusela bych dostat z trůnu jenom jeho, aby mohl Doubek převzít moc. Musela bych se zbavit i jeho nevěsty."


Takže… je Jude Cardanovou pojistkou proti Madocovi? Pokud by byl zavražděn, Jude (která je bezpečně pryč v lidském světě) by zajistila, že se Madoc nedostane k moci. Mohla by vládnout sama, aNebo vládu předat Doubkovi. Chrání tak Cardan sám sebe před zabitím? I když jeho vraždou by si teda moc nepomohli, potřebují ho k předání koruny. Leda by to mohla díky manželství udělat Jude, což pochybuji, protože snatkem nezískala královskou vílí krev. Pojistil si Cardan, že ho nikdo nemůže donutit k předání koruny, protože není jediným vládcem a nemůže to tedy udělat pouze on? Vypadá to tak.

Navíc se podívejte na to jakými slovy Cardan Jude vyžene:
“I hereafter exile Jude Duarte to the mortal world until such time as she is pardoned by the crown. Until then, let her not stop one foot in Faerie or forfeit her life.” ("Vyháním Jude Duarte do světa smrtelníků dokud jí nebude dána milost korunou. Do té doby, ať  nevkročí jednou nohou do říše víl, nebo ztratí život.") 
"Tímto odsuzuji Jude Duartovou do vyhnanství ve světě lidí. Dokud nebude omilostněna, má pod hrozbou smrti zapovězeno do Země víl vkročit.

Vyhání Jude pryč do lidského světa do té doby dokud nebude omluvena korunou. Teoreticky, koruna jsou oni dva, Cardan a Jude, a Jude by tedy mohla udělit milost sama sobě. Na druhou stranu, třeba ona není koruna, ONI jsou koruna, takže by byly zapotřebí oba. Jenže při uzavření manželství bylo řečeno, že Jude bude schopna vládnout stejně jako on a činit vlastní rozhodnutí, stanovovat vlastní pravidla a zákony. Nebylo řečeno, že by se vždy museli shodnout. Však jinak by ji také nemohl poslat pryč, protože s tím Jude rozhodně nesouhlasila. Cardan ji nemohl ani slovy zapřít, nemohl vysloveně říci, že není královna. Díky tomu, že víly nelžou tak mohl jen mlčet.

Možná Jude potřebuje korunu doslova, jednu udělanou pro ní. Posadila by si jí na hlavu a nic by se jí po vstupu do vílí říše nestalo. Je dost možné, že Queen of Nothing bude o Jude pátrající po Grimsenovi a druhé koruně. Jak bylo několikrát zmíněno, víly nepřísahají oddanost svému vůdci, ale doslova koruně, kterou má vládce na hlavě. Možná Cardan chce po Jude, aby pátrala po chybějící koruně. Jinak by totiž mohl místo slova koruna říci, že je vyhoštěna, dokud ji nedá milost on sám, anebo král.

Navíc Jude zaznamená Cardanův pohled, který by značil, že jí Cardan nevyhnal, protože by se jí jednoduše chtěl zbavit. Spíš jakoby doufal, že ve vílím světě bude v bezpečí a že čeká, že jí dojde, že po ní něco chce.
“He looks at me for a moment, but his gaze is mild, as though he’s expecting me to be fine with exile.” ("Na moment se na mě podívá, ale jeho pohled je mírný, jako by očekával, že vyhnanství přijmu.")
"... ale jeho pohled je mírný, jako by čekal, že se budu mít mezi lidmi dobře."

Cardan má pro její vyhnání dobré důvody - vyhnout se válce s Orlagh a udržet Jude dál od těch, kteří by mohli požadovat, aby byla potrestána smrtí, což samozřejmě nemůže veřejně říct. Navíc, kdyby se chtěl Jude zbavit, tak by ji mohl nechat pod mořem a ne ji dostat zpět, vzít si ji a udělat z ní svou královnu. Cardan pravděpodobně věděl nebo měl alespoň podezření, že Jude zabila Balekina a byl připraven na to, že Orlagh bude požadovat spravedlnost, a tak přišel s touto zápletkou. Svatbou a slibem jí chtěl ukázat, že s ní počítá do budoucnosti. Navíc, tím, že se jí veřejně zřekne, může chránit i sám sebe. City k Jude jsou jeho slabina, kterou by někdo mohl snadno využít proti němu. Chrání tak Jude i sám sebe. Jsou tam prostě momenty, kdy ukazuje, že se o ni stará. Řekne:
“She's mine to punish or not, as I see fit.” ("Je na mě, abych ji potrestal, anebo ne, jak uznám za vhodné.")
"Nicméně o potrestání vraha rozhoduji já a jenom já."
Klidně by ji mohl vydat zpátky, poslat ji do moře. Kdyby jí opravdu nenáviděl, nestaral by se o to, co s ní udělají. Prostě by ji vydal Orlagh, aby ji potěšil. V té chvíli už byl zproštěn slibu a mohl si dělat, co chtěl. Klidně by mohl nechat Jude zabít. Místo toho se ujal jejího potrestání sám, takže to nemohl udělat někdo jiný.

Když se vezmou, Jude zmiňuje, že ve vílím světě není tradicí darovat prsten. Možná, že měl k tomuto činu Cardan zvláštní důvod. Třeba má ten prsten Jude ochránit, třeba má pomoci Cardanovi Jude později najít nebo v něm může být ukrytá zpráva, stejně jako byla v žaludu. Grimsen očaroval korunu a meče, takže mohl klidně očarovat prsten Jude a také Cardanovu náušnici, kterou mu dal.

Cardan má pro Jude slabost. Víme, že nedává své city zrovna najevo a, že nenávidí myšlenku, že touží po Jude. Ale nepřehlížejme jeho city ohledně celé téhle situace. Nemohl by se po tom, co ho Taryn podvedla cítit zranitelně? Naštvaně, že věřil/spoléhal se na Jude tak moc, že se nechal oklamat? Cítí se zrazeně, že Jude nezmínila, že zabila Balekina? Je vystrašený, že by mohl doopravdy mít Jude rád? Je možné, že si s Jude celou dobu pohrával?

Myslím, že Cardanovi na ní záleží. Stačí si vzpomenout na tuto scénu:
For a moment, there is silence between us. (Na moment je mezi námi ticho.)
He takes a step toward me. “The other night—” (Udělá krok směrem ke mě. "Tu noc—")
I cut him off. “I did it for the same reason that you did. To get it out of my system.”  (Zastavím ho. "Udělala jsem to ze stejného důvodu jako ty. Abych to dostala ze svého systému.")
“And is it?” he asks. “Out of your system?” ("A dostala?" zeptá se. "Je to pryč?")
I look him in the face and lie. “Yes.” (Podívám se mu do tváře a zalžu. "Ano.")
If he touches me, if he even takes another step toward me, my deceit will be exposed. I don’t think I can keep the longing off my face. Instead, to my relief, he gives a thin-­lipped nod and departs. (Pokud by se mě dotkl, i kdyby jen udělal směrem ke mě další krok, odhalil by můj podvod. Nemyslím si, že tu touhu dokážu skrývat. Místo toho, k mé úlevě, kývne se rty semknutými a odchází."
Na chvíli mezi námi zavládne ticho. Přistoupí ke mě blíž. "Onehdy večer ..." Rozhodnu se ho okamžitě přerušit. "Udělala jsem to ze stejného důvodu jako ty. Abych to ze sebe dostala." "A podařilo se?" zeptá se. "Dostalas to ze sebe?" Podívám se mu do tváře a zalžu. "Ano." Jestli se mě dotkne, jestli udělá jeden jediný krok navíc, bude mu hned jasné, že ho klamu. A zachovávat kamenný výraz, zatímco po něm tolik toužím, nemůžu vydržet dlouho. K mé úlevě pokývne se sevřenými rty a odejde.

Snaží se zmenšit vzdálenost mezi nimi, chce něco říct, ale když ho Jude přeruší, raději mlčí. Semkne rty a jeho odpovědi jsou krátké, váhavé. Změní se jeho vzorec chování. Místo sarkastického komentáře nebo vtipu tiše odejde z místnosti. Navíc jí ukradne prstýnek, který nosí a s Jude flirtuje. Stáhne ji k sobě do postele. Sdílí s ní své osobní zážitky. A hlavně vyjednává její propuštění z moře. UZAVŘE KVŮLI NÍ DOHODU. Když se k němu vrátí, jeho prvotní reakce je obejmout ji a držet.
"When you were gone - truly gone beneath the waves - I hated myself as I never have before." ("Když jsi byla pryč - opravdu pryč pod vlnami - nenáviděl jsem se, jako nikdy předtím.")
"Ale když jsi zmizela - opravdu zmizela někde pod hladinou -, nenáviděl jsem se víc než kdy předtím."

Mohl jí tam prostě nechat 1 rok a měl by klid. Kdyby byla pod vodou tak by mu nemohla říkat, co má dělat a byl by v podstatě volný. Neměl žádnou pořádnou motivaci, jen svoje city. Teoreticky. 

Jude se navíc ještě pořádně nevzpamatovala z pobytu pod vodou. Sama o sobě říká, že vypadá hrozně. Cardan mohl učinit rozhodnutí ještě než se Jude probudila. Ležela u něj v posteli vyčerpaná, slabá, bezbranná a… lidská. Cardan nemohl zachránit sám sebe před otravou a pak dostal zprávu, že bojovala na smrt, aby ho zachránila. Viděl, že Jude není nepřemožitelná a bál se o ni. Dá smysl, že by ji chtěl poslat daleko od toho všeho, daleko od dvora a krutých víl. Někam do bezpečí.


Prostě nahodil akt podlého krále, stejně jako se předtím choval jako krutý princ. Požádal ji, aby mu věřila, protože má nějaký velký plán a třeba nějaké další důvody. Podrobuje Jude testu, protože chce vidět, jestli mu opravdu věří. Pokud mu Jude předtím věřila, bude se logicky cítit podvedeně, pokud mu věří stále, přijde na to, že má Cardan pro její vyhoštění dobrý důvod a nějaký větší plán, který může oslabit blízkost Jude. Přesně ukázal kam až by zašel, pokud by ona byla v nebezpečí. Během toho měsíce, kdy byla uvězněná pod vodou, si uvědomil svoje city a došlo mu, že proto, aby jeho plán uspěl, potřebuje, aby Jude byla z dosahu jeho nepřátel. Zároveň si samozřejmě potřeboval zachovat tvář a působit na svoje království jako právoplatný král, který vyžaduje jejich respekt. Také tím Cardan skrývá eso v rukávu. Má prostě strategii ve stylu šachové partie. Posláním mezi lidi drží svou královnu na šachovnici, aby pak mohla vyhrát hru s velkým H. Nikdo totiž neví, že je Jude královna. Cardan se smál jejímu tvrzení a všichni mu na to skočili. Nezasvěcená Jude tomu reakcí jen pomohla. 

No a pak je tu ta možnost, že si s ní celou dobu hrál jak kočka s myší a prostě ji přelstil. Když se vrátila zpátky, našeptal jí všechno možné, ale nikdy neřekl, že by jí miloval nebo měl rád, jen to naznačil. Třeba je tohle opravdu odplata. A měl v plánu říkat Jude pěkné věci, chtěl její důvěru a přitom to bylo celé trik, aby se jí zbavil. Chtěl se pomstít za to, že ho kontrolovala. 
Možná ho prostě už štvala. Víme, že ji neměl rád, i když po ní toužil a také jsme viděli tuto nenávist růst. Celé to musel naplánovat, když byla Jude pod vodou a jediným důvodem, proč Jude dostal ven, bylo to, že kdyby její zajatci přišli na jejich spojení, využili by toho. Navíc během té doby, co byla Jude pryč, se přiživil jeho strach z toho být pod kontrolou. Pamatujme si, že manželství ve světě víl moc neznamená a Jude je smrtelná, což znamená, že Cardan by ji přežil relativně brzy. Vyhnáním zajistil, že se nevrátí. Nejdříve nechtěl korunu, nechtěl vyšší moc. Jako král si na tu moc ale zvykl a chce si ji ponechat.

Internetem koluje teorie, že náušnice, kterou Cardan nosí, pro něj něco dělá. Však ji dostal od Grimsena. Možná mu ukazuje kdy Jude lže? Možná umožňuje lhát jemu? Vždycky byl dobrý herec, ale co když ještě ke všemu může lhát?


Když se podíváme na názvy dílů v této trologii, můžeme si říct, že podstatě každý titul je lež. Myslím, že si s tím - s pravdou a lží - Holly Black krásně hraje. Zvlášť když víly lhát nemohou. Krutý princ není vlastně krutý, Podlý král není skutečně podlý, takže Královna ničeho je ve skutečnosti Královnou víl. To by naznačovalo, že nakonec bude Jude vládnout. V prvním i ve druhém díle je zmíněno, že matka Jude měla dceru, která bude tou největší zbraní ve vílí říši. Všichni předpokládají, že to je nejstarší ze sester, ale co když ne? Co když je to Jude?

Pokud název odpovídá ději a nelže, tak Jude bude královnou ničeho, což by znamenalo, že Cardan už nebude král. Když se totiž podíváme na svatební slib, jediný způsob pro Jude být královnou ničeho je, že předat společně s Cardanem korunu. Navíc na Jude bylo uvaleno prokletí, když zavraždila v Krutém princi Valeriana:
“Proklínám tě,” zašeptá. “Proklínám tě. Třikrát tě proklínám. Za to, že jsi mě zavraždila, nechť jsou tvé ruce vždy potřísněné krví. Nechť je tvým jediným společníkem smrt. Nechť...!”

Platí to ovšem? Když nedokončil třetí prokletí. Jinak by to pro Jude a Cardana nevypadalo dobře. Mohlo by to dost možná značit to, že ho Jude zabije. Její ruce by tak byly potřísněny krví a její společník by byl mrtvý, tedy smrt. Možná to ale značí zkázu celé vílí říše, pak by tedy Jude byla královnou ničeho.


Za prozkoumání stojí také obálka třetího dílu. Opět máme na obálce korunu, která je tentokrát rozbitá. Ta může být jako pro Jude tak pro Cardana. Cardan sice ukázal, že je mnohem chytřejší a napřed před ostatními než to na začátku vypadalo, ale myslíte si, že se opravdu dokáže bez Jude udržet na trůnu? Další věcí je led. Ten by mohl pohltit království. Možná to je odkaz na to, že podvodní království doslova zamrzne nebo alespoň bude poraženo. Symbolizuje led snad city Cardana a Jude? Možná právě to rozlomí korunu na půl. Oni jsou koruna a na konci druhého dílu to s nimi nevypadá úplně dobře. Had na obálce by mohl značit nějakého dalšího zrádce. Krev (nebo plátky růží?) a rozbitý náhrdelník s bobulemi celkem značí smrti, zrady a bitvy, což ale není nějak překvapující.

Jedna šílená teorie říká, že Jude je těhotná a Cardan to vycítil tak ji poslal pryč. To už se mi zdá až moc přehnané. Ještě šílenější teorie polemizuje o tom, jestli Jude a Balekin měli sex. Balekin říká:
“Tell me that you're mine Jude." ("Řekni, že jsi má Jude.")
I say, looking into his eyes and lying with my whole broken heart, "Do with me what you will. I am yours." (Dívám se do jeho očí a lžu celým svým zlomeným srdcem, "Dělej si se mnou, co chceš. Jsem tvoje.")
"Řekni, že mi patříš, Jude." Pak z celého svého zlomeného srdce zalžu: "Udělejte se mnou, co chcete. Jsem jen vaše."

Tam kapitola končí. Předtím Holly Black udělala to samé v kapitole na dně moře. Ukončila ji polibkem mezi Balekinem a Jude. Otázkou je, co Jude zlomilo srdce. Lhaní? Líbání Balekina? Myslela si, že už tím zrazuje Cardana a své city k němu? Nebo se dělo něco víc? Kdyby byla s ním nucena spát, jistě by to zlomilo její srdce. Tohle už je přitažený za vlasy 😂.

Tak co si myslíte? S kterou verzí souhlasíte? Máte nějaké svoje teorie? 🙂😉


POZNÁMKA AUTORKY: překlady citací jsou mým dílem a budou později nahrazeny překladem z knihy

You Might Also Like

15 komentářů

  1. Opravdu velmi zajímavé.. No jsem hrozně zvědavá až si tu knihu přečtu :D Možná jsem přecenila své choutky ke spoilerům, takže doufán, že to čtení druhého dílu teď nebudu mít zkažené :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já jsem zvědavá, co si budeš myslet po přečtení 🙂

      Delete
  2. Pořád nevím, k čemu se přiklonit nebo čemu věřit, vzhledem k tomu, jak moc všichni intrikaří proti všem ... ať už to tedy v posledním díle bude jakkoliv, nemůžu říct, že bych byla nespokojená. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já věřím tomu, že má Cardan dobrej důvod... jinak by jí mohl potrestat jakkoli jinak... smrtí, vydáním Orlagh...

      Jsem ráda, že to vydání trojky posunuli na listopad... i tak to je dlouho, ale čekat do ledna by bylo horší.

      Delete
  3. Podľa by mohla platiť tá tvoja 1. verzia, myslím si, že Cardan má nejaký dôvod. Niečo tam medzi nimi je. Nejaké teórie som čítala aj na anglických fórach. Ale ako tu píšeš: "Vyháním Jude Duarte do světa smrtelníků dokud jí nebude dána milost korunou. Do té doby, ať nevkročí jednou nohou do říše víl, nebo ztratí život." v slovenskom preklade to tak nie je: ,, Vyhosťujem Jude Duartovú do smrteľného sveta. Odteraz, až dokým jej panovník neudelí milosť, nesmie vkročiť na pôdu Férie, inak príde o život." No neviem ... Možno tá koruna je v tom panovníkovi. Prekladatelia nemajú skadiaľ vedieť, že aký je zámer H. Black... Čítala som aj spoilery o 3 a obávam sa toho najhoršieho.., ale dúfam, že sa to nestane. Veľmi som si obľúbila Jude a Cardana. A mohla by som sa spýtať, nepamätám si tú časť s tými náušnicami od Grimsena. Kedy mu ich dal ? Inak, veľmi ti ďakujem za túto recenziu + teóriu. Pomohla mi s mojím žiaľom ;( :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doplnila jsem tam český překlad z knihy. U nás ta koruna také není. Jen omilostnění. No, asi by šlo i omilostnění nebo teoreticky i ten panovník.

      Je vidět, že proto i ráda čtu v AJ. Mám to tak z první ruky. Ona Holly B. používá tu korunu buď jako synekdochu čímž myslí toho panovníka, hlavu státu, toho kdo nosí korunu... a nebo korunu doslova, tedy ten předmět. Ta koruna je magická. Já už mám přečteno, takže vím jak to je, ale nechci prozrazovat.

      To s tou náušnicí tam bylo zmiňováno. Jako scéna to tam myslím nebylo.

      Delete
    2. Hej, v AJ to je určite lepšie .. ☺️

      Delete
  4. Inak, ešte včera som našla tieto teórie: https://www.thenovl.com/blog/2019/8/5/qontheoriesreactions?rq=The%20Queen%20of%20nothing
    Ani o jednej som nečítala a zdajú sa mi divné. 🤷😄 Čo na nich hovoríš ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. No, já už mám teď trojku přečtenou.... takže na ně můžu říct tak: nope, nope, nope, nope.

      Delete
    2. 😂😂 myslela som si, nechápem, ako môže niekoho toto napadnúť. Takže ty už máš 3, hej ? 😯😁 Nechcem spoilery, ale dopadne to dobre ? (Nie, niečo podobné ako v 2 ? 😃)

      Delete
    3. Každej tam dostane to, co si zaslouží 😀

      Delete
    4. Prečo to všade píšu ? 😢 Ja sa tak bojím pokračovania, dúfam, že sa nikomu nič nestane. 💔 Chcem, aby skončili spoluuu ♥️😪

      Delete
    5. Neboj... tohle tě nemělo vyděsit, ale uklidnit 😉. Bude happyend.

      Delete
    6. Aha, dobre .. tak ďakujem 😊 Už budem lepšie zaspávať. 😁 Vlastne ani nie, lebo z toho čakania asi nezaspím. 😂🥰

      Delete
    7. Ahoj, pred chvíľou som bola na Martinuse a už pridali Kráľovnú ničoho na stránku aj s obálkou a obsahom. 🥳 Už sa nemôžem dočkať! 😂❤️🥳

      Delete