JISKRA V POPELU: SVÉ TĚLO A KREV ZASLIBTE IMPÉRIU

2:59 PM

Autorka: Sabaa Tahir | Nakladatelství: Host | Počet stran: 456 | Rok vydání: 2016

ANOTACE: Své tělo a krev zaslibte Impériu. Srdce si však ponechte.

Sirotek bojující za svou rodinu. Voják bojující za svobodu. Jiskra v popelu je epická fantasy, která se odehrává v brutálním světě připomínajícím Římskou říši.

Laia je dívka z lidu Učenců, který žije pod krutou nadvládou válečnického Impéria. Když je její bratr zatčen za velezradu, nabídnou jí učenečtí povstalci bojující proti Impériu dohodu: pokud se nechá prodat jako otrokyně na imperiální vojenskou akademii Šerosráz a bude pro ně špehovat, odboj zachrání jejího bratra před popravou.

Elias, nejlepší voják na šerosrázské akademii, je znechucený pronásledováním a zabíjením Učenců a rozhodne se dezertovat. Než však stačí utéct, dostane příkaz zúčastnit se zkoušek, nemilosrdného klání, z něhož má vzejít nový válečnický císař. Prohrát znamená okamžitou smrt, zvítězit znamená ztratit vlastní duši.

Když se Laiiny a Eliasovy cesty na Šerosrázu zkříží, oba zjistí, že jejich osudy jsou propletené víc, než by si kdy dokázali představit, a že jejich rozhodnutí může změnit budoucnost celého Impéria.

"Bitevní pole je mou svatyní. Hrot meče je mým knězem. Tanec smrti je mou modlitbou. Smrtící rána je mým vysvobozením."

MÉ POCITY A DOJMY: Tak tohle je #mustread! Fantasy odehrávající se ve světě inspirovaném antickým Římem a celkově Římskou říší natřískané akcí. Neustále se tam něco dělo a já to fakt hltala stránku za stránkou. 

Svět je to plný písku, třeskotu šamšírů (to jsou původem perské šavle, v podstatě prohlé meče), barev, vůní, horka🌞🔥, otroků a prvotřídních válečníků 🗡. Svět je to opravdu brutální. Děti trénují odmalička (5-6 let) na zabijáky nosící masku a poslušně sloužící Impériu. Když vás vyberou tak máte prostě smůlu. Budete rádi pokud to přežijete a dostanete se k promoci. Neposlušnost se přísně trestá a trestem za dezerci je smrt. A protože je to fantasy, tak nezapomeňte na džiny 🧞‍♂️, ghůly a ifrity. Svět Jiskry v popelu jsem si opravdu zamilovala.

Hlavními hrdiny jsou Laia a Elias. Laia je mladá učenecká dívka 📜, která se s pomocí odboje snaží zachránit svého bratra z nejkrutějšího vězení v říši. Její bratr je totiž to poslední, co jí zbylo po tom, co Impérium zavraždilo její rodiče, starší sestru a nakonec i prarodiče. Uzavře s odbojem dohodu a nechá se poslat do elitní válečné akademie Šerosráz. Tam se setká s krutostí hlavní Velitelky akademie jménem Keris Veturia. Tahle záporná postava předčí snad i Dolores Umbridgeovou a Cersei Lannister 😈😡. Je to fakt odporná ženská, která vás zbičuje i za to, že jí přinesete čaj o pár vteřin později. Je to tyranka bez kouska citu. Budete jí z celé duše nenávidět, napsaná je ovšem skvěle.

"Čtyři jsou a čtyři rysy hledáme: odvahu čelit nejtemnějším strachům, lstivost, jež zmate nepřátele, sílu paží, mysli, srdce, oddanost, co láme duši."

Elias je voják, Maska, kterému s vůbec nelíbí jakým směrem by se měl jeho život dále ubírat. Touží po dezerci, ale nakonec je přesvědčen, aby zůstal a zúčastnil se Zkoušek, které mají zvolit dalšího císaře Impéria a jeho pravou ruku, Krkavce. Jeho jedinou nadějí je, že jeho věrná přítelkyně Helena vyhraje Zkoušky, stane se císařovnou a jeho dobrovolně propustí ze svých služeb. Laila ho na první pohled zaujme a několikrát jí pomůže. Pokud jde o zkoušky, tak ty byly stejně drsné jako ty v Nikdynoci. To mě baví 👍. Mám teď v oblibě příběhy s propracovanějšími světy a drsnějšími podmínkami. (Asi bych měla začít více číst dospělejší fantasy... oproti běžným YA.) Nutno říci, že násilí tu není příliš grafické. Čtete o tom jak je někdo raněný, ale nezvedá se vám z popisu žaludek 🤢.

"Vždy vítězný."

Líbilo se mi, že Laia musela najít v sobě potřebnou odolnost a odvahu. Na začátku to nebyla hrdinka, která by byla zvyklá na nebezpečí a neměla žádné zkušenosti se špehováním. Byla ustrašená, ale nakonec se z ní stala odvážná mladá žena. Eliase jsem si ihned zamilovala. Tomu říkám kus chlapa!!! Ti dva k sobě prostě patří a nějaké autorčiny pokusy zahrnout do knihy milostný trojúhelník či čtyřúhelník kašlu 😅. Budeme to prostě přehlížet, ano? 🤭

"Povinnost především, až do smrti."

Vlastně nemám jedinou velkou výhradu. Něco mě při čtení sice napadlo, ale jsou to takové maličkost, že to snad ani nestojí za řeč. Napadlo mě, že by občas byla fajn trocha detailu. Laia žehlí Velitelce uniformy, ale už není řečeno jak a čím. V naší realitě by to bylo jasné, ale ve fantasy světě jako ze starověkého Říma by to byl zajímavý detail, který by mohl více dokreslit dané prostředí a dobu. Zrovna tak by mě zajímalo fungování bubnů na Šerosrázu. Více o tom jak bubnují, že z toho vojáci vyčtou rozkaz. Jde o počty úderů? O rytmus? Mají pro konkrétní slova určené přesně dané zvuky? Ráda bych si přečetla na čem konkrétně to mají postavené. Ocenila bych také flashbacky do výcviku Eliase. Trochu vypráví jaké to bylo v prvních dnech na akademii, ale další věci už jen spíše zmiňuje. Chtěla bych si přečíst více o jeho výcviku a zážitcích s Helenou. Myslím, že by to prospělo pochopení jejich vztahu. Třeba se v budoucnu dočkám 🙃.

Vážně se moc těším na další díly! 💗 Tenhle fantasy svět a příběh má velký potenciál. Hned se zařadil mezi mé nejoblíbenější příběhy.


--- POZOR SPOILERY ---

Když Laia umřela, tak mi bylo jasné, že to není doopravdy, protože je hlavní hrdinka a vystupuje v dalších dílech. Zrovna tak jsem se nebála o Eliase. Bylo mi jasné, že se z toho nějak dostane. Ovšem když autorka nechala Eliase a jeho četu bojovat proti Heleně a její četě, tak to jsem teda zírala. Měla jsem to nejdříve za nějaký trik jako to bylo u první zkoušky. Vůbec se tam s nima nemažou. Výcvik a zkoušky mají stejně drsné jako v Nikdynoci.

Bylo to celé suprově zamotané. Auguři jsou pěkní loutkáři, se všema si tam pěkně hráli.


--- KONEC ---


Pokud jste jí již četli tak jak se vám líbila Jiskra v popelu? Pokud ne, chystáte se na ní?
Koho byste obsadili do případného filmu? 🙂



You Might Also Like

6 komentářů

  1. Jsem moc ráda, že jsi konečně dala na mě a přečetla si to, protože jsem ti říkala, že to je BOŽÍ! ♥ Počkej na další díly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Však tu na mě čekala bůhví jak dlouho 😄... asi od Vánoc. Už bylo na čase 🙂😄. Těším se na ně!

      Delete
  2. Ja patrím, žiaľ, k tým čitateľom, ktorým sa Iskra páči čo raz menej.... Síce som zvedavá ako to skončí a očakávam epické finále, ale tretia časť Smrť pred bránami ma teda sklamalo.... Takže ja voči tejto sérii znižujem svoje nároky, čo mi je ľúto, pretože jednotka bola fakt super.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To mě zatím čeká a jsem zvědavá, co pak řeknu. Asi jako každýmu se mi stává, že něco mám ráda a všichni to hejtí a naopak.

      Delete
  3. Skvělá série. Hned jak vyjde poslední díl, tak to sjedu celý znovu :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jojo! 👍👍👍 Já pak sjedu ty zbylé 3 😄☺

      Delete