DÍVKA VE VĚŽI: PŘÍBĚH STARÝ JAKO ZIMA

3:40 PM

O prvním díle jsem psala zde.

Autorka: Katherine Arden | Nakladatelství: King Cool | Počet stran: 376 | Datum vydání: 2.4. 2019

ANOTACE: Dvůr moskevského velkoknížete sužují šarvátky o moc a zvěsti o nepokojích. Neznámí zbojníci drancují venkov, vypalují vesnice a unášejí dívky. Kníže se svými věrnými společníky vyrazí z města, aby nájezdníky porazili, a po cestě se setkává s mladíkem na nádherném koni.

Pouze Saša, mnich s válečnickým výcvikem, v "chlapci" rozpozná svou mladší sestru, kterou její vesnice považuje za mrtvou nebo za čarodějnici. Když se Vasja se svými mimořádnými jezdeckými schopnostmi a nevysvětlitelnou mocí prokáže v bitvě, Saša si uvědomí, že musí zachovat její tajemství - jeho sestra je možná tím jediným člověkem, který může zachránit město před hrozbou z říše lidí i fantazie.

"Byla skoro půlnoc, ta hříšná kouzelná hodina tající v sobě tichou hrozbu ledu a bouře a propasti beztvaré oblohy."

MÉ POCITY A DOJMY: Bylo, nebylo, ve světě, kde není místo pro statečné dívky v chlapeckých šatech žila jedna divoženka jménem Vasja. Byla divoká, statečná, rozuměla si s čjorty a na koni byla jako vítr. Prostě správná hrdinka, kterou si čtenář oblíbí a fandí jí. Pokud bych jí měla k někomu přirovnat tak by to byla naše Popelka, anebo Johanka z Johančina tajemství. Obě dvě zmiňované dívky se v pohádkách převlékají do mužských šatů a bezvadně si rozumí se zvířaty, zvláště s koni. Navíc Popelka má v sobě úplně stejnou divokost jako Vasja 🙂. Pro Vasju bych si přála, aby mohla být děvčetem v chlapeckém oblečení, jezdit na koni, bojovat s mečem a cítit se svobodně. No, bohužel jsme ve středověkém Rusku, takže to Vasja vůbec nemá jednoduché. Jediné přijatelné možnosti jsou pro ní buď sňatek, nebo klášter. Ke všemu ji hrozí, že bude označena za čarodějnici a upálena.

"Skončí to, pomyslela si Vasja. Jednoho dne tenhle svět divů, kde pára v lázni může být stvořením, které pronáší proroctví. Jednoho dne tu budou jen zvony a procesí. Čjorti budou jen mlha a vzpomínka a chvění v obilném lánu."

I druhý díl trilogie zaplétá do příběhu slovanské pohádky a folklor. Zmiňovaná je například Sněhurka, pták Ohnivák a kůň Zlatohřívák. Nebojte se, nepřijdete ani o čjorty, i když bych řekla, že oproti prvnímu dílu je jich tam o něco méně. Potkáte s starými známými, jako jsou domovoj a bannik, ale také s novou postavou v podobě Půlnoci, půlnočního démona. Tahle stařenka mě zaujala na první pohled. Vasja také zmiňuje příběhy o dvou sestrách, Klekánici a Polednici, které jí vyprávěla chůva Duňa. Mrazíka ❄ stále miluju a ty scény s ním jsem si opět velmi užívala 💗. Sice by Vasje její putování rád vymluvil, ale pochopil, že mu nezbývá nic jiného než jí pomoci, aby cestou neumřela hlady nebo neumrzla. Romantiky tam je v podstatě trochu, nějaký ten polibek, ale doufám, že budou ti dva, naše divoženka a mrazivý démon 🙂, nakonec spolu.



"Láska panen k netvorům totiž zůstává nedotčena časem."

Dostatek prostoru dostává i Vasjina sestra Olga a bratr Alexandr (Saša), který je sice mnichem, ale také pravdou rukou knížete Dimitrije. Jen škoda, že tam nebylo něco o Aljošovi. Alespoň zmínka o tom jak to vypadá s ním a s životem na severu. Dobrou zprávu mám pro ty, které v první knize štvala macecha Vasji a kněz. Z prvního dílu víme, že macecha Anna je již mrtvá, ale kněz Konstantin někam zmizel. V Dívce ve věži se kněz sice objevuje a opět dělá nepříjemnosti, ale není ho tam tolik. Stále tam přirozeně jsou narážky na to, že správná žena má být poslušná, rodit děti a šít, ale už toho tam není zdaleka tolik jako v prvním díle. Příběh se soustředí hlavně na Vasjino putování a pak záchranu Ruska, kterému hrozí nebezpečí od nájezdníků a od Tatarů.

Vlastně mi přijde, že tam bylo méně víry, o trochu méně čjortů a zvířecích přirovnání, což také souvisí se změnou prostředí. Vasja se přesouvá více na jih. Můžu ale říci, že opět to bylo skvěle napsané a bezvadně to odsýpalo. Jen se to od první knihy některými věcmi lišilo. Obě knihy stojí za to. Dívka ve věži byla jedna velká jízda! Řekla bych, že tato knižní série by se mohla hodně líbit těm, kterým se líbila Trnitá řeč od Leigh Bardugo. Využívá to stejnou pohádkovou atmosféru, která je někdy pěkně temná. Však Grishaverse knihy se odehrávají ve fantasy světě, který čerpá z carského Ruska 😉. Podobná atmosféra se tedy nezapře.

"Díval se jí do očí, starý jako zima, mladý jako čerstvě napadaný sníh."



České obálky Medvěda a slavíka a Dívky ve věži mi nepřipadají vůbec špatné. Líbí se mi 🙂, ale když se podívám na ty zahraniční, je mi líto, že nemáme taky nějaké více barevné... více folklorní. Dám vám sem anketu o nejlepší obálku (nebojte se napsat mi něco ke své volbě do komentářů) a na Spotify si můžete pustit PLAYLIST k této sérii 😉. Já jdu netrpělivě čekat na třetí díl a vy si to běžte přečíst, ať můžeme čekat společně. Pokud máte rádi knihy, kde je úžasná dobová atmosféra, skvělé popisy a perfektní pohádková magie tak rozhodně nebudete litovat.


Za knihu k recenzi děkuji Knihy Dobrovský.


You Might Also Like

5 komentářů

  1. Dívku ve věži jsem si neskutečně užila, celkou tuhle sérii total žeru😍😍 Celou dobu jsem Vasje fandila a neustále z ní trnula. Mrazík je boží a Konstantin stále stejně na facku. Nedočkavě vyhlížím 3. díl a doufám že bude stát za co😍😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jsem ráda, že tuhle sérii zbožňuje další člověk 💗🙂. Kristie (instagram.com/kristiespacilova) říká, že třetí díl je nejlepší!!! 😊🙃 Takže se na něj taky děsně těším a určitě nezklame

      Delete
  2. Odkud jsou prosím ty pohlednice na úvodní fotce? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. https://inkyami.tumblr.com

      odkazy jsou v článku mimochodem uvedeny 😉 a to pod bytostmi ke kterým obrázky patří

      Delete
  3. Aháá, to je důmyslné. Děkuji za odpověď :)

    ReplyDelete