TEMNOTA: HISTORICKÁ YA FIKCE

2:14 PM

Autorka: Kiersten White | Nakladatelství: COOBOO | Počet stran: 424 | Datum vydání: 17.9. 2018

Anotace: Smyslné propojení lásky, historie, politiky i přátelství, které potěší fanoušky Skleněného trůnu a Dvora trnů a růží
Nikdo nečeká, že princezna bude drsná a samostatná. Jenže Lada přesně taková je. Od doby, co byla se svým bratrem vyhoštěna ze země a jejich otec zmizel, ví, že jediným klíčem k přežití je bezohlednost. Uvědomuje si, že je jen pěšákem v cizí hře, a nehodlá se s tím smířit. Proto tajně trénuje, aby se mohla vypravit do své domoviny, kde chce uplatnit své právo prvorozené a stát se vladařkou. Jenže když potká sultánova syna Mehmeda, vše se zkomplikuje.

Moje pocity: Nedá mi to a musím se na začátku vyjádřit k anotaci. To vyhoštění se mi poněkud nezdá. Lada a Radu byli odvezeni svým vypočítavým otcem. Lada netrénuje tajně, ale velmi viditelně. Problém je také řazení do fantasy. Není to žádný Skleněný trůn. V této knize totiž magii nehledejte. Jedná se o alternativní historii zasazenou do Valašska a později do Osmanské říše. Vše je založené na historii, i když ne historicky přesné. Nejdříve to byla historická fikce a později mi to (asi i díky Baru) připadalo jako YA s nádechem turecké telenovelu... to bude těmi vztahy 😁🙂.

"Drak spálí všechno kolem sebe, dokud to není očištěno popelem."

Na Temnotě mě ihned zaujalo právě netradiční prostředí. Do těchto koutů se totiž v knihách (a zvlášť těch označených jako YA) nepodíváte každý týden. Celá ta doba je moc krásně popsaná - od oblečení, přes jídlo, jména a tituly postav. Možná vám z toho půjde hlava kolem, ale naštěstí kniha obsahuje rejstřík postav a vysvětlivky. Líbilo se mi také, jak kniha prozkoumala různá náboženství a nedostatek náboženství způsobem, který se nesnažil kázat. Také bylo osvěžující vidět nekritické zobrazení Islámu. Chápala jsem, proč k němu Radu konvertoval. V nové zemi získal domov a v novém náboženství útěchu.

"Duše a trůny jsou neslučitelné."

Temnota plyne sice pomalounku a začátek je hlavně rozjezdem o životě Lady a Rada, kteří jsou v té době ještě malé děti. Nejen tím, že příběh mapuje přibližně 17 let života postav, je to bohatší a političtější než běžná YA kniha. Autorka si dala záležet na vybudování a propracování komplikovaných vztahů mezi postavami i státy.

Lada je umanutá a někdy až psychotická hrdinka, vlastně spíše anti-hrdinka. Od chvíle, kdy se narodí, je divoká, odolná a trochu bláznivá. Jak roste, je stále chladnější, krutější a vypočítavější. Rychle si uvědomuje, co to znamená být ženou na tomto světě a nemazlí se s nikým. Lada chladně a účinně popírá společenské očekávání té doby. Je schopná zabíjet a zrazovat. Jde si za svým přes mrtvoly. Někdy toho bylo až moc. Temnota také prozkoumává Ladino opovržení ženami a snahu popírat vlastní ženství. Nakonec Lada zjistí, že existují různé druhy moci (není nutné jít na vše přes sílu a násilí) a že i ženy si mohou najít způsoby jak obrátit karty ve svůj prospěch. Stačí trpělivě čekat na ten správný okamžik.

"Páteř měla z oceli. Srdce bylo její zbrojí. Oči ohněm."

Nicméně, kniha není jen o Ladě. Příběh, vyprávěný ve třetí osobě, je také o zkušenostech jejího bratra, Radu - krásného, křehkého chlapce, jehož slabost Ladu pohoršuje a zároveň jí nutí bratra chránit. Ti dva mají celkem ambivalentní vztah (dva protichůdné pocity najednou). Lada bratra v podstatě týrá, ale nedovolí to nikomu jinému. Jejich sourozenecký vztah je naplněn frustrací, žárlivostí a nedorozuměními. Bezvadný je vývoj Rada. Z křehkého chlapce se stane šikovný taktik. Naučí se chodit v intrikách Osmanského dvora a využívat znalostí ve svůj prospěch a prospěch sultánova syna Mehmeda, do kterého je mimochodem velmi zamilovaný. Tato LGBT dějová linka velmi příjemně překvapila. Pozorný čtenář si toho všimne hned, méně pozornému je to odhaleno asi v polovině knihy, kde Radu přiznává sám sobě, co přesně cítí. V podstatě je tam milostný trojúhelník. Radu chce Mehmeda, Mehmed chce Ladu, Lada chce Mehmeda. Je to celkem chaotická síť vztahů.

U Mehmeda jsem později musela přemýšlet, jestli náhodou není bisexuální, protože to jak se choval k Radovi, a co mu říkal, působilo docela zmateně. Vůbec jsem to Radovi nezáviděla. Bylo mi ho líto. Vědět, že touží po něčem, co nikdy nebude mít, a pak poslouchat náznaky co když... Musím přiznat, že mě fascinuje celá ta věc se sultánem a harémem. Na tom, že sice může mít Mehmed jakoukoli ženu (a že jich má hodně a má s nimi i děti) a přitom chce doopravdy jednu jedinou, Ladu, mě něco přitahovalo.

Temnota z velké části hlavně o postavách. Pokud si zamilujete prostředí a postavy, tuhle knihu si oblíbíte. Pokud nepřilnete k postavám a vadí vám intriky a náboženství, tak tato kniha ta pravá pro vás. Já si jí velmi oblíbila. Opravdu. Všechno je tam protkané do perfektního detailu, od prostředí až k postavám a od vztahů k politice. Je to o moci a všech způsobech, jak ji lze získat a použít. Je to o ženách a o tom, co znamená být ženou. A je to o boji... aby byl člověk každý den tím, čím být chce.

"Zdá se, že cenou za život je vždycky smrt. A proto ses stala strůjcem smrti. Krmíš smrt tolika lidmi, kolika jen můžeš, aby se nasytila a držela ten svůj pohled upřený jinam než na tebe."

A ten konec? To stojí za to. Tak nějak tuším kam se asi bude příběh v budoucnu ubírat. Jak jsem zmiňovala... je to historická fikce. Slyšel jste někdy o Vladovi Napichovači? V celé Evropě měl pověst krutosti. Těšilo ho mučení a zabíjení nepřátel, přičemž jeho nejoblíbenější metodou bylo napichování na kůly. Byl také inspirací pro Draculu. Představte si alternativní historii s Vladem jako dívkou. To je náš příběh. Lada, celým jménem Vladislava, je tady Vlad Napichovač. Už podle toho tuším, že v dalším díle začne Laděnka pěkně řádit. No a protože v historii byl Vlad proti Mehmedovi Dobyvateli... tak zaláskovaný happyend nečekám.




You Might Also Like

0 komentářů