TEMNÉ A OSAMĚLÉ PROKLETÍ: POHÁDKA S PODLOU MAGIÍ

12:50 AM

Autorka: Brigit Kemmerer | Nakladatelství: COOBOO | Počet stran: 480 | Datum vydání: 22.4. 2019

Anotace: Dokáže láska zachránit svět? Princ Rhen se vždy těšil, až převezme vládu. Jenže to bylo ještě předtím, než ho proklela zlá čarodějka. Předtím, než se proměnil v odpornou krvelačnou zrůdu. Pro Harper život nikdy nenachystal nic dobrého. A když se jednoho večera pokusím pomoci neznámé dívce na ulici ve Washingtonu, je přenesena do zakleté říše prince Rhena. Monstrum? Princ? Harper netuší, co si myslet. Když však začne prince poznávat, vypadá to, že prokletí by mohlo být zlomeno. Ale zlo se nevzdává!

Moje pocity: Po vydání ACOTAR, Kruté krásy, Na lovu přichází další retelling na oblíbenou pohádku Kráska a zvíře. Na tomto převyprávění mě zaujalo tím, že hlavní hrdinka pochází z našeho světa, tak jak ho známe. V příběhu se tedy prolíná 21. století s pohádkovým královstvím Uhlíkov, na jehož název jsem si sice už trochu zvykla, ale zároveň mi stejně připadá vtipný. Uhlíkov, v originále Emberfall, zní totiž jak z middle grade knížky než z YA retellingu. Čarodějka Lilith mi zas velmi připomněla Amaranthu z ACOTAR. Rhena s oblibou mučí a chce ho dostat... hezky pěkně na vodítko a také do postele.

Za osvěžující prvek by se dalo považovat vyprávění příběhu ze dvou úhlu pohledů - Harper a Rhena. Společnost jim v příběhu dělá Rhenův věrný strážce Grey. Tohle trio, které dostává v příběhu většinu prostoru, jsem si celkově oblíbila. Jejich dynamika, která je mimochodem báječná, je hlavním tahounem příběhu. Mimochodem, Rhen s Greyem mi nějakým záhadným způsobem připomněli Doriana a Chaola ze Skleněného trůnu. Asi to bude jednoduše tím vzorcem princ a strážce.

Harper je statečná a vždy se snaží dělat vše pro dobro ostatních. Nejdříve překazí únos neznámé dívky, poté pomáhá lidem v Uhlíkově a nakonec se... nechtěla bych vám tu spoilerovat, ale asi vám to díky tomu, že se příběh drží výše zmiňované pohádky, je stejně jasné... vrátí za princem Rhenem. Navíc se mi na ní moc líbilo, že se nenechává definovat svým postižením. Díky tomu, že Harper prodělala mozkovou obrnu tak kulhá na levou nohu. Nenechává se tím, ale zastrašit či jakkoli omezovat. Je to odvážná a vytrvalá hrdinka. Jezdí na koni, chce se naučit házet nožem a střílet lukem. Tím připadá zajímavá i mužským hrdinům. Při čtení mě napadlo, jestli kletba nespočívá v tom, že se má doopravdy zamilovat Rhen, který byl podle všeho velký sukničkář, a ne unesená dívka. Oblíbila jsem si ji také pro její laskavost 🙂.

"Vždycky znovu mě překvapí, že i v těch nejtemnějších časech lze najít mezírku, kterou dovnitř pronikne světlo."

Nejen za svou krutost a sobeckost, ale hlavně za to, že strávil noc s čarodějnicí, byl princ Rhen proklet. Je zaseknutý v časové smyčce, na jejímž konci se mění v děsnou obludu, která terorizuje království. Rhen, často tajemnej jak hrad v Karpatech, tedy dokola prochází jedním ročním obdobím a Greye, kterému byla čarodějnicí věnována schopnost jednou na začátku a na konci dané sezóny projít do našeho moderního světa, posílá unášet dívky, které by mu zamilováním se do něj pomohly kletbu zlomit. Pokaždé to ale dopadne stejně. Rhen selže, kletba trvá, dívka buď zemře, nebo se vrátí domů a začne nové období. Přitom obyvatelé Uhlíkova dál trpí hlady, žijí v troskách a jsou vykořisťováni nepřítelem ze sousední říše.

Tady se dostáváme k jedné nesrovnalosti. Rhen s Greyem zmiňují, že už tam měli přes 300 holek😲, ale vypadá to, že Harper je první dívka, která se chlapcům snaží zdrhnout 🙄. Rhen a Grey jsou zaskočeni jejím odporem a snahou o útěk. Na druhou stranu později Rhen zmiňuje, že Harper není první, která od něj utekla. Jak je to možné? Dokážu si to vysvětlit jen Greyovým opravdu špatným vkusem na dívky. Také je zmíněno, že spousta z nich byla ráda za bezpečný nocleh. Bůhví tedy jaké dívky to Grey unášel. Možná byly jednoduše bez domova, třeba na útěku před bůhví čím... ale stejně je mi divné, že by se nebály jednoho a později dvou úplně cizích chlápků.Ty dívky musely být také velmi povrchní. Vypadá to, že se snadno nechaly okouzlit vidinou prince, hradu, šatů a šperků. Navíc toho připomínání, kolik tam předtím bylo dívek a jak moc je Harper jiná, bylo na mě asi až moc. Dalo by se to seškrtat.

"Harper není první dívka, která mi utekla, bála se mě nebo pochybovala o mých úmyslech, ale jediná ona mě přinutila navléct si brnění a ověšet se zbraněmi."

Zarážející je také to, jak rychle se Harper začne měnit a propadat kouzlu mužských hrdinů. Jasně, že v Krásce a zvířeti je přítomný Stockholmský syndrom, ale v původní pohádce, alespoň Kráska souhlasila, že se zvířetem zůstane. Šla s ním dobrovolně místo svého otce. V tomto příběhu neměla Harper na vybranou, jelikož byla unesena do neznámé země, kde nefungují mobilní telefony. Možná se nakonec dá asi i pochopit, že Harper došlo, že se domů nedostane dříve jak za 3 měsíce a tak to prostě částečně (stále se snaží vyjednávat s Lilith, aby se mohla vrátit domů) vzdala a začala se v tu chvíli soustředit na to, aby pomohla obyvatelům Uhlíkova. No a při té pomoci jí začalo záležet i na Rhenovi s Greyem.

Úplně překvapivé zvraty v knize nejsou, jelikož konec příběhu jsem odhadla. Pravda je, že já předvídám děj často. Málokdy jsem něčím překvapená, natož abych nevěřícně otevírala pusu dokořán. Autoři to se mnou nemají lehké. Jsem zvědavá, kam se bude ubírat další díl 🙂. 

Temné a osamělé prokletí je podle mě pěkně napsané a velmi dobře se mi četlo. Takže jestli máte slabost pro Krásku a Zvíře, určitě to zkuste!


Za jízdenku do pohádkové fantasy světa děkuji MegaKnihy.cz Mrkněte se tam a najděte si knižní vesmír přímo pro sebe 🙃. Navíc mají bezva nabídku knih v angličtině 😉. Přímo do Uhlíkova se dostanete TUDY 🙂💗





You Might Also Like

0 komentářů