HOUSE OF EARTH AND BLOOD: RECENZE & MALÝ PRŮVODCE SVĚTEM CRESCENT CITY 🌙

2:11 AM

Autorka: S. J. Maas | Nakladatelství: Bloomsbury Publishing | Počet stran: 816 | Datum vydání: 3.3. 2020

Bound by blood.
Tempted by desire.
Unleashed by destiny.


Bryce Quinlan had the perfect life—working hard all day and partying all night—until a demon murdered her closest friends, leaving her bereft, wounded, and alone. When the accused is behind bars but the crimes start up again, Bryce finds herself at the heart of the investigation. She’ll do whatever it takes to avenge their deaths.

Hunt Athalar is a notorious Fallen angel, now enslaved to the Archangels he once attempted to overthrow. His brutal skills and incredible strength have been set to one purpose—to assassinate his boss’s enemies, no questions asked. But with a demon wreaking havoc in the city, he’s offered an irresistible deal: help Bryce find the murderer, and his freedom will be within reach.

As Bryce and Hunt dig deep into Crescent City’s underbelly, they discover a dark power that threatens everything and everyone they hold dear, and they find, in each other, a blazing passion—one that could set them both free, if they’d only let it.

With unforgettable characters, sizzling romance, and page-turning suspense, this richly inventive new fantasy series by #1 New York Times bestselling author Sarah J. Maas delves into the heartache of loss, the price of freedom—and the power of love.


VAROVÁNÍ OHLEDNĚ OBSAHU - k tomu, že toto je zařazené do "adult fantasy" bych chtěla říct, že to ACOTAR (dvory) taky. Jen na to jaksi všichni zapomněli 😅 díky marketingovému zařazení mezi YA tituly. Já mám ale třeba na svém anglickém vydání Dvoru trnů a růží i upozornění, že to není vhodné pro mladé čtenáře, protože je tam obsah určený pro dospělé. Ten je v Crescent City taky… zneužívání drog a alkoholu, explicitní sex a vulgarismy. Kromě toho je tam samozřejmě nějaké násilí, mučení, psychické týrání, sebevražedné myšlenky, nazívání děvkou, pokus o sexuální napadení, ztráta blízkého.

Takže, co tedy já a nová Maas? Ze začátku jsem byla docela zmatená a pak jsem si to zamilovala 💗💗💗. Jasně, je to klasická Maas, takže jsou tam pro ní klasické prvky, ale pokud její knihy milujete a nevadí vám to nějaké to opakování, tak tohle budete zaručeně milovat taky 😉. Má to sice přes 800 stránek, ale já osobně bych tam nic neškrtala, ani tečku. Všechno má podle mě své opostatnění.


"Skrze lásku je možné vše."

 slovo f**k je tam 526x (počítač mi to spočítal) 😂
 slovo sh*t 223x,
✔ sex 29x - slabý, ale přitom to tam řeší i dost. sexuálního napětí je tam dost, ale scén už tolik ne, počkáte si několik set stran 😅
 alphahole (tak Bryce ráda říká chlapům... ale "alfadíra" určitě nebude ten správný překlad 😂) údajně pouze 21x

"Není vyčerpávající být pořád aplhahole? Máte na to vy chlapi nějakou příručku? Možná tajnou podpůrnou skupinu?"

Sarah J. Maas čtenáře opravdu nešetří a nahrne na nás v prvních cca 100 stranách ohromnou spoustu informací 😓😳. Trochu se mi z toho až zatočila hlava a musela jsem si nějakou dobu zvykat. Jednoduše jsem četla dál a čekala, až se mi vše v hlavě srovná a vyjasní. Až kolem strany 150 to Mass totiž hezky shrnula v jednom delším odstavci 😄.

Tato série se odehrává ve světě podobném tomu našemu - naší realitě 🙂. Obyvatelé Lunathion známém také jako Crescent City mají moderní budovy, auta, mobily, televize a vlastními reality show, mikrovlné trouby 🚗📱💻atd. a zajímavě vyřešenou elektřinu 🔌, Město je rozdělené na určitá území. Nj, může to připomínat dvory, ale tady jde o trochu jiné dělení, protože tam žije spousta různých bytostí – měniči (vlkodlaci a další zvířátka… třeba i motýl), upíři, andělé, čarodějnice, mořští lidé, Fae atd. a ti se dělí do 4 "rodů" (Houses). Kromě toho jsou tam nižší bytosti jako chiméry, fire sprites

"Rozsviť to!"

Maas v této knize kombinuje všechno možné… přes norskou mytologii (Midgard, Vanir) až po věci z Bible (padlí andělé, archandělé, rebélie…). Kupodivu mi to nějak nevadilo, jsem na její knihy zvyklá. Navíc tam mají vydří kurýry ve žlutých vestičkách! 🙂

Hlavní hrdinka Bryce na napůl člověk a napůl Fae a pracuje ve starožitnictví 🗿📚. Za šéfku má čarodějnici Jesibu Rogu, kamarádí se Danikou, alfou vlkodlačí smečky The Pack of Devils (Smečka ďáblů), a po nocích ráda paří v místních klubech. Maas hned v prvních několika kapitolách učiní tah, za který by se nemusel stydět ani George R. R. Martin a celou Smečku ďáblů i s Danikou nechá zavraždit 😭. No, čemu se divím, když je to v anotaci, že? Jenže já, i když anotace čtu, tak pak je zapomenu a před samotným čtením si je ve většině případů nepřipomínám 😄. Jen jsem si je oblíbila, tak byli pryč.

"Máš tu nejsprostější pusu, kterou jsem kdy slyšel, zlatíčko. A podle toho jak se chováš, si myslím, že alphahole jsi tu možná ty."

Takže se Bryce nejdříve ocitne na policejní stanici, poté se přestěhuje, přestane pít alkohol a život jí vyplňuje akorát tak práce pro Jesibu, její mazlíček chyméra Syrinx 💗 a koukání na reality show. Po dvou letech ovšem začnou vraždy znovu a Bryce je spolu s andělem Huntem pověřena vyšetřováním samotným guvernérem města. Bryce má na tom osobní zájem, Huntovi byla slíbena výhodná dohoda. Když případ vyřeší tak mu Micah odpustí jeho dluh, už pro něj tedy nebude muset zabíjet, a získá svobodu 🙂.

Jak už to tak u Maas bývá... všechno je tam krásné a všichni jsou děsně sexy 🤭🤤. Takových sexoušů tady najdete několik... začít můžete u Hunta, pokračovat princem Ruhnem, přes jeho kamarády, k guvernérovi Micahovi, Aidasovi, Tharionovi a dále.


"Nařídili nám, abychom přišli na kloub těm vraždám. Takže ti to nerad říkám, zlatíčko, ale dostaneme se k sobě opravdu blízko. Bude to osobní."

Hunta jsem si zamilovala a Ruhna taky. Spolu s Bryce se stali mými nejoblíbenějšími postavami. Hlavní hrdinka Bryce je na všechny chlapy dost drsná 😍. Řekněme, že nesnáší, když by se jí někdo chtěl montovat do života, anebo jí zachraňovat. Postará se přece o sebe dost dobře sama 😁. U Hunta si musí člověk říkat jestlipak má Mass nějakou úchylu na chlapi s křídly a tetováním. Rhys z ACOTAR má totiž potetované paže plus hruď a ke všemu má křídla, Rowan ze Skleněného trůnu má také tetování a umí se změnit v ptáka. No a Hunt je padlý anděl, má tedy obrovská šedá křídla a na čele má tetování v podobě trnité svatozáře, která svazuje jeho schopnosti. Má světle hnědou kůži, tmavě hnědé oči a tmavé vlasy mu sahají nad ramena. Na zápěstí má značku pro otroky. Hunt je výborný bojovník a umí bejt pěknej bručoun 😂. No a pak tam máme týpka číslo 2. To je pro změnu Fae prince Ruhn, který má špičaté uši a tetování (zase!). Ovšem pozor... nejde tam o milostný trojůhelník! Maximálně se jeden odehraje ve vaší hlavě, protože tyhle dva, Hunta a Ruhna, budete oba milovat 💗💗💗. Líbily se mi i další postavy a bylo mi na závěr líto nejen Daniky a její smečky.


"Můžeš se oblíkat jako pankáč rebelující proti taťkovým pravidlům, ale hluboko uvnitř nejsi o nic lepší než zbytek těch Fae sráčů, kteří líbají tvou vyvolenou prdel."


Je tam jedna báječná hate-love a vlastně zároveň i slow-burn romance 💗. Líbilo se mi, jak k sobě Bryce s Huntem hledali cestu. Jedna scéna ve sprše je prostě naprosto dokonalá a úplně mě odrovnala. Když Maas napíše něco takového tak si říká: K čertu se "sexy times", tohle mi úplně stačí. Strasně se mi líbilo, jak se od neustálého haštěření a v podstatě nenávist, postupně dostali do fáze, kdy jeden ve druhém našli přesně to, co potřebovali 😊🤗. Mám už prostě raději příběhy, kde se vztah postav postupně vyvíjí a nejde tam o instalásku. Napětí se mezi nimi od začátku dalo krájet, lítaly tam tisíce jisker a navíc ty jejich rozhovory byly strašně zábavné.

"Jsi moje zrcadlo."

Samozřejmě je tam opět ženská, která má velkou moc a baví jí mučit lidi, válčit a tak. Ráda by z Huntova života dělala peklo. Samozřejmě, že se tam nic neobejde bez pořádných problémů a komplikací. V posledních cca 100 stránkách knihy jsem se sama sebe ptala, jestli by to mohlo být ještě šílenější a pak musela konstatovat, že mohlo 😂😅😁. Má to naprosto WTF závěr… nacpaný silou, silou, silou... mocí a ještě větší mocí. A pak přijde naprosto parádní epilog, který ve vás zanechá spoustu otázek. Potřebuju druhý díl! Ihned! Už včera bylo pozdě. Vzhledem k historii, kterou Maas má, se navíc bojím, co se v dalších dílech stane s Bryce a Huntem. Ti dva jsou prostě ENDGAME! Doufám, že si Maas svůj klasický tah odpustí a neudělá s Hunta blbečka. A nebojím se jediná, bojí se totiž půlka 😂 internetu. Ta, která to četla 😅. 

PS: Těším se, až si to všichni přečtete a pochopíte ty gify.
Pozn.: Pro účely této recenze jsem přeložila vybrané citáty z knihy.








Protože jsem blázen a vždycky je fajn mít u čeho prokrastinovat, ehm ehm, tak jsem s řekla, že vám sepíši takového průvodce k novému světu od Sarah J. Maas. Její nová trilogie Crescent City a poditulem House of Earth and Blood je v podstatě urban fantasy smíchaná s trochou scifi, jelikož se tu mluví i o planetách a jiných světech. A nebojte, můžete si to v klidu přečíst, protože souhrn neobsahuje žádné informace k ději a spoilery, ale jen přehled tohoto světa... jeho bytosti, místa, hierarchii. Já a další spousta zahraničních čtenářů jsme zaznamenali, že Maas nás opravdu nešetří a nahrne na člověka na začátku ohromnou spoustu informací. Myslím, že toto by vám mohlo pomoci se v tom světe zorientovat.

Pozn. Některé názvy jsem se pro účely tohoto článku pokusila přibližně přeložit. Pro anglické slovo "house" mi nesedí v češtině ani "dům" (to rozhodně ne) ani "rod" (viz House Stark = rod Starků), ale lepší slovo mě nenapadlo. Jsem zvědavá, jak si s tím poradí při překladu knihy. Možná by šlo použít nějaké slovo jako společenství či řád.


Knižní série Crescent City se odehrává na planetě Midgard.

Na planetě jsou dva kontinenty - Pangera a Valbara, které jsou oddělené Haldranským mořem (Haldran Sea).

Na kontinentu Pangera se nachází Věčné město (Eternal City). Z Věčného města řídí planetu Asteri. Asteri jsou vládci popsaní jako ty nejmocnější bytosti. Asteri také stvořili Malakim (anděly).


Vanir je na planetě Midgard termín pro nadpřirozené bytosti, které se dělí do několika rodů v závislosti na jejich druhu. Vanirové kdysi prošli Severní-trhlinou, což jim umožnilo stát se obyvateli Midgardu. To znamenalo, že lidé (ne-Vanirové), kteří zde byli původními obyvateli, strávili patnáct tisíc let téměř otroctví... jako kořist, jídlo a děvky. V posledních staletích však císařský senát udělil lidem více práv.




House of Earth and Blood (Rod země a krve) je jeden z rodů na Midgardu. Členové House of Earth and Blood jsou shifters (měniči, kožoměnci, měňavci), lidé, čarodějnice, obyčejná zvířata a mnoho dalších, které povolá Cthona, stejně jako někteří vyvolení Lunou

 Měňavci mají schopnost přeměnit se do zvířecí podoby. Zvíře záleží na typu měniče. V tomto světě je jich hodně. Zmíněna jsou tato zvířata: vlci, zmije, motýli, kojoti, gingové, psi, lišky, hyeny, šakani, jaguárové, leopardi, sovy a panterové. Měňavci jsou rychlý, silní, mají zbystřené smysly a uzdravují se mnohem rychleji než lidé.

 Lidé jsou druh ne-Vanirů a patří k House of Earth and Blood (Dům země a krve). Lidé byli původními obyvateli Midgardu. Crescent City je jedním z mála míst, kde být člověkem nemusí nutně znamenat život plný sloužení. Lidé strávili téměř patnáct tisíc let otroctvím... byli kořistí, jídlem a děvkami. Ale v posledních stoletích udělil císařský senát lidem více práv - samozřejmě se souhlasem Asteri. Plnohodnotní lidí nepřežijí Drop, protože nemají magii. Mají běžnou délku života a pomalu se hojí. Před 40 lety začalo v Pangeře povstání lidí.

➽ Čarodějnice vypadají jako lidé, ale díky značné magii a dlouhým životům jsou označovány ze Vanir. Síly čarodějnic jsou většinou předávány v ženské pokrevní linií. Jejich sílu získlay od nějakého starodávného zdroje, o kterém čarodějnice tvrdí, že se jmenoval trojtá bohyně. Čarodějnice se občas mohou objevit i v nemagických rodinách. Jejich dary jsou také rozmanité, od věštců po válečníky až po výrobce lektvarů, ale léčitelé jsou v Lunathionu nejběžnější. V čele mají Královnu valbaranských čarodějnic, Hecubu Enador.


House of Sky and Breath (Rod obohy a dechu) - Malakim (andělé), Fae, elementálové, skřítci (sprites) * a ti požehnaní Solasem, stejně jako někteří oblíbení Lunou

* Sprites byli vyhozeni ze svého rodu v důsledku jejich účasti na pádu a nyní jsou považováni za Lowers (Nízké), ačkoli mnoho z nich to odmítá.

➽ Malakim (andělé) jsou druhem Vanirů patřícím do House of Sky and Breath. Všichni Malakim mají opeřená křídla. Peří má různou barvu - černou, šedou a bílou. Jen Malakim s nejbělejšími křídly jsou vybráni k tomu být součástí Asteriánská gardy (Asteri Guard). Díky křídlům mohou Malakim létat. Někteří Malakim zvládají v náručí držet lidi, zatímco letí. Někteří Malakim také ovládají magii. Šéfuje jim guvernér Crescent City a archanděl Micah. Malakim jsou součástí jeho osobní armády nazvané 33. legie a známé také jako The Triarii. 33. legii vlastní jakýkoliv současný guvernér Lunathionu. Slouží jako osobní stráž guvernéra a zároveň plní přání guvernéra udržovat mír v městě Lunathion. Úkol 33. legie se může pohybovat od hlídkování až po zavraždění lidí, které chce guvernér z města odstranit. Většina 33. legie má na pažích vytetovaná písmena SPQM - značka ukazuje, že jsou otroky. Mnoho z 33. plní své role v legii v naději, že jim pak bude dána svoboda.

➽ Fae mají špičaté uši. Běžnou mocí mezi Valbaranskými Fae je ohnivá magie, i když někdy také ovládají i jiné síly. Zvláště vzácným je u Fae dar léčit. Není to tak silná magie jako mají léčitelské čarodějnic (medwitches), ale i tak je to cenná schopnost. Vládne jim Podzimní král (The Autumn King). Fae oplývají nepřirozenou nehybností, typickou pro jejich druh.

House od Many Waters (Rod mnoho vod) - vodní-duše, vodní lidé, vodní bestie, nymfy, kelpie, nøkk, a další, které stráží Ogenas

House of Flame and Shadow (Rod plamene a stínu) - daemonaki, reapers, přízraky, upíři, draki, draci, nekromanceři a mnoho zlých a nepojmenovávaných věcí, které ani Urd nevidí


Na kontinentu Valbara leží město Lunathion, jinak známé také jako Crescent City, díky tomu, že leží na řece Istros, která způsobem, kterým se ohýbá, připomíná půlměsíc. Ve městě se nachází chrám bohyně Luny, patronky města, s její sochou vytesanou z mramoru. Chrám byl první věcí postavenou na založení města před pěti sty lety. Je to moderní město a jeho obyvatelé mají moderní technologii. Lunathion leží na jihovýchodním pobřeží Valbary - uprostřed na poloostrově zvaném Ruka (Hand). To kvůli tvaru vyprahlé, hornaté země, která vyčnívá ven.


Město má 7 okresů.

Five Roses (Pět růží) je část města patřící Fae (vílám) v jejichž čele stojí Podzimní král (The Autumn King).

Asphodel Meadows (Asfodelské louky) se nachází v severní části města a jsou domovem pro většinu lidské populace. Louky jsou nejméně rozvinutým - a nejšpinavějším - okresem Lunathionu, který je ve srovnání s ostatními okresy popisován Vaniry jako temná pustina bez velké krásy. Přesto jsou louky považovány za luxusní ve srovnání s lidskými okresy na Pangeře. Asfodelské louky jsou jediným okresem bez velícího zástupce.

The Meat Market (Trh s masem), který se nachází na západě, je labyrintem tajných vzájemně propojených skladů, které tvoří bloky tohtoto okresu. Meat Market je spojen se západní cestou, která je jednou ze 4 hlavních silnic vedoucích z Lunathionu a zpět. Napůl vanirské ženy zde prodávají svá těla. Predátoři, narození i vytrénovaní, využívají tuto číst města jako svoje osobní lovecký revír. The Meat Market má své vlastní zákony a metody na jejich prosazování. Ani Guvernér tu nemá umístěné své legionáře. Této části města velí Královna Zmijí (The Viper Queen). Nachází se zde Obchodnická brána (Merchants´ Gate).

The Old Square (Staré náměstí) je oblast, ve které se Bryce rozhodla žít, protože to bylo nejpřátelštější vůči míšencům. Je to částečně proto, že Staré náměstí je jednou z nejchudších oblastí města, ale je také velmi turistické. Ruhn Danaan také bydlí poblíž Starého náměstí, na jedné z drsnějších ulic, pravděpodobně aby naštval svého otce. Tato oblast je pod kontrolou Orákula/Věštce (Oracle). Je to také místo, kde se nachází galerie Jesiby. Galerie Griffin Antiquities je ve vlastnictví Jesiby Rogy a pracují tam Bryce a Lehabah. Lehabah je ženský duch ohně, který hlídá knihy, aniž by je nechala uniknout. V centru Starého náměstí se nachází klub Bílý havran (The White Raven).

Moonwood (Měsíční les/háj) leží v jihovýchodní části města. Moonwood je plný rozlehlých parků a nábřeží, palácových vil a komplexů pro Vaniry a několik bohatých lidí. Jsou tam nejlepší školy a nejúžasnější restaurace ve městě. Je to hlavní území měnavců a je aktuálně pod nadvládou Předsedy Valbaranských vlků (Prime of the Valbaran wolves), i když jim neoficiálně velí Sabine Fendyr. V srdci Moonwood se nachází Vlčí doupě (The Wolves Den), jejich hlavní sídlo, které zabírá celých deset městských bloků, rozlehlá vila uprostřed divoké spleti lesa a trávy, o které se se vypráví, že tu roste od doby kdy se někdo dotkl této země. Je chráněno železnými branami zabudovanými do mohutných vápencových oblouků a obsahuje soukromý park. The Pack of Devils (Smečka ďáblů) je smečka složená z několik vlkodlaků pod vedením Alfy Daniky Fendyr. Členové Smečky ďáblů mají na krku tetování rohatého vlka. Moonwood je také domovem tříúrovňové střelnice. Zajišťuje smrtící, kreativní klientelu. Ta zabírá přeměněný sklad, který se táhne čtyři městské bloky podél řeky Istros. 

Central Business District (CBD - Centrální obchodní čtvrť) je hlavním územím Malakim (andělů) s archandělem Micou Domitusem v čele. Micah je také Guvernérem celého Lunathion. CBD, které se nachází na východě města, je centrem komerce, je to nejvyspělejší území ve městě, plné mrakodrapů a kanceláří, stejně jako drahých bytů a exkluzivních restaurací a kluů. Žijí tam i někteří Vanirové. Přesná populace lidí v CBD je neznámá, i když je tam několik lidmi vlastněných společností, jako například Redner Industries. V srdci CBD leží Comitium (Komitium). Je to komplex ze skla a oceli skládající se z 5 věží a slouží jako ředitelství - a pevnost - pro Micah Domita a ty, kteří pro něj pracují. Ve druhé z pěti budov, které tvoří Comitium, jsou kasárny pro 33. legii. Komitium má také luxusní obytné prostory pro všechny hosty guvernéra, včetně plesového sálu, všechny sledované bezpočtem sledovacích kamer a členů 33. Ústřední věž Comitia je známá jako Guvernérova věž (Governor´s spire) a v podzemí se nachází zadržovací cely. Náměstí v CBD se používá pro veřejné popravy ve formě ukřižování. V horkých, větrných dnech proniká bloky okolo náměstí pach krve a hnijícího masa.

The Bone Quarter (Kostní čtvrť) je také známá jako Spící město (Sleeping City). Hlavou této čtvrdi je The Under-King.

Ve městě je sedm bran, z nichž každá leží po jeho obvodu a v jiném okrese. Brány byly navrženy jako rychlý způsob dorozumívání se mezi strážci jednotlivých okresů. Lidé prostě museli položit ruku na zlatý disk ve středu desky a promluvili, hlas odcestoval k ostatním branám, na bráně se rozsvítil klenot okresu, z něhož hlas pocházel. Díky technologii, jako jsou mobilní telefony, jsou dnes brány využívány jako turistická atrakce.

You Might Also Like

0 komentářů