DEVÁTÝ SPOLEK: MORS IRRUMAT OMNIA 💀🦴👻🐍📖

7:24 PM

Autorka: Leigh Bardugo | Nakladatelství: Flatiron Books | Počet stran: 459 | Datum vydání: 8.10. 2019

Galaxy “Alex” Stern is the most unlikely member of Yale’s freshman class. Raised in the Los Angeles hinterlands by a hippie mom, Alex dropped out of school early and into a world of shady drug dealer boyfriends, dead-end jobs, and much, much worse. By age twenty, in fact, she is the sole survivor of a horrific, unsolved multiple homicide. Some might say she’s thrown her life away. But at her hospital bed, Alex is offered a second chance: to attend one of the world’s most elite universities on a full ride. What’s the catch, and why her?

Still searching for answers to this herself, Alex arrives in New Haven tasked by her mysterious benefactors with monitoring the activities of Yale’s secret societies. These eight windowless “tombs” are well-known to be haunts of the future rich and powerful, from high-ranking politicos to Wall Street and Hollywood’s biggest players. But their occult activities are revealed to be more sinister and more extraordinary than any paranoid imagination might conceive. 


VAROVÁNÍ OHLEDNĚ OBSAHU ❗❗❗ - Toto rozhodně není YA kniha. Prostě to fakt je kniha napsaná pro dospělé čtenáře. Sorry, not sorry. Proč? ➡ znásilnění nezletilé osoby, sexuální napadení pod vlivem magické drogy, topení, těžké násilí, krev, drogová závislost, předávkování, smrt, sebevražda, vydírání, sebepoškozování a nucená konzumace lidských výkalů. To všechno tam fakt je. Zahraniční recenzenti si nevymýšlí a nepřehánějí. Tato varování mají svůj smysl.

Navíc si myslím, že mladší čtenáře typických YA to ani nebude bavit. Tady je potřeba docenit jiné věci než hromadu akce, záchranu světa, romantickou linku apod. Toto je prostě knížka, která staví na pomalém budování nového prostředí, na popisech a odkazech na literaturu apod. 👌, na postavách a na trauma. Ninth House se nedává srovnávat s výbornými Šesti vranami. Oboje je dokonalé, ale velmi odlišné. Bylo to jednoduše něco jiného - neuvěřitelně napsaná, atmosférická, krvavá, příšerná a velmi intenzivní kniha 🖤🖤🖤. Za sebe mohu říct, že tohle bylo prostě úžasný... jak jen úžasná může být kniha plná opravdu těžkých témat a traumat. Miluju nápady Leigh Bardugo a miluju Darlingtona 😄.

Celý děj Ninth House se odehrává ve dvou časových rovinách 👌 a ze dvou pohledů. Vyprávěním v současnosti, tedy v zimě, nás provází Yale nováček 🌀Galaxy "Alex" Stern, které bylo po traumatu záhadně nabídnuto místo na prestižní univerzitě. Vše navzdory jejímu zázemí a nedostatku kvalifikace. Alex se tedy snaží studovat a zvládat život se svými speciálními schopnostmi. Alex totiž vidí duchy, takzvané Šedé (Greys). Její kapitoly se prolínají s kapitolami Darlingtona, přesněji řečeno Daniela Arlingtona, mladého muže, který má Alex seznámit s fungováním deváté společnosti na Yale s názvem Lethe. Darlingtonův příběh se odehrává na podzim 🍁🍂.

"I am a daughter of Lethe, and the wolves are at the door." (Jsem dcera Lethe a vlci jsou za dveřmi.)

Úvod je poněkud pomalejší, je to P-O-M-A-L-É 😶, takže se mi o i pomaleji četlo, nicméně jakmile jsem se seznámila se světem a  všechno se dalo do pohybu, úplně jsem se do toho ponořila.

Postupně se seznamujeme s životem Alex a zjišťujeme také střípky z jejího života před Yale, který nebyl vůbec růžový 😥. Alex si nebere servítky, je divoká a nedůvěřuje snadno. Když chce něco, nebere ne za odpověď. Není zrovna studijní typ, ale je chytřejší, než se zdá. Darlington je ve všech směrech opakem Alex 😃. Je to takový ten zlatý chlapec: hezký, spořádaný a vychovaný v bohaté rodině. Je okouzlující a všichni ho milují. Je v posledním ročníku na Yale, je starším členem společnosti Lethe a připravuje Alex na převzetí vedení. Darlington je tedy její mentor, kterému se říká Virgil, podle jednoho řeckého básníka. Alex je jeho Dante, což je označení pro učně inspirované Danteho Božskou komedií.

"We are the shepherds." (Jsme pastýři,)

Devátá společnost Lethe na univerzitě monitoruje aktivity 8 tajných společností, které skrývají okultní magii a sílu 🦴🧠🕍🩸💀. Každá společnost má své vlastní sídlo, svého vůdce a specializuje se na něco jiného. Jedna předpovídá budoucnost z lidských a zvířecích vnitřností (eeew 😳), další se věnuje astrální projekci, posílají zprávy pomocí můr 🦋 (což je děsně cool) a tak.

Jakmile se seznámíme s tímto alternativním současným světem, můžeme se plně soustředit na dvě záhady 🙂. Jednou z nich je vražda poblíž kampusu. Jedná se o místní dívku, kterou zdá se někdo zabil pomocí magie, otázkou je ale proč. Druhým tajemstvím je podivné zmizení Darlingtona, který je v současnosti nepřítomen. Nedávno se něco strašně pokazilo a Lethe lže a všem říká, že Darlington je na cestě do Španělska. Podrobnosti o jeho zmizení jsou pro čtenáře v tomto okamžiku záhadou. Alex tedy čeká spojení s několika lidmi, jako je například úžasná Pamela Dawes, která spravuje sídla Lethe a působí jako jejich asistentka výzkumu, je známá také jako Oculus, pak s Centurionem - tedy detektivem Abelem Turnerem, který pro Lethe zajišťuje spojení s policí, a také s jedním Šedým (duchem), aby obě záhady vyřešila. Oba úhly pohledu se zajímavě doplňují, až se na konci minulost a přítomnost plně prolnou a vše je vysvětleno.

"Mors irrumat omnia. Death fucks us all."

Bylo nesmírně zajímavé číst o všech těch společnostech a magii. Bardugo vytvořila svět, který je děsivě realistický. Musím říci, že Ninth House rozhodně není veselá kniha. Je to velmi temné a těžké čtení. Je to velmi dobře napsané a promyšlené. Nicméně to obsahuje spoustu aspektů, u kterých si nejsem jistá, že si je fandové ostatních knih od Leigh Bardugo zamilují. Autorka tu přímo mistrně bere reálné věci, ale mění u nich menší detaily tak, aby to reálné nebylo. Bardugo studovala na Yale, takže prostředí této univerzity dobře zná. Ví. jak to chodí na univerzitních kampusech a převedla to do této knihy. Všechny společnosti o kterých se v knize píše existují a existují také budovy, ve kterých sídlí. V angličtině se nazývají "tombs" což znamená "hrobky" a opravdu nemají žádná okna. Děsivé, že? Slyšela jsem Leigh mluvit o tom, že právě to jí při jejím studiu upoutalo její pozornost. Však... tajné spolky a budou bez oken si úplně říkají o pěkně temnou knihu.

V Ninth House se plně ponoříme do okultních věd, do starověkých (a reálných) společností na Yale, a do deváté společnosti Lethe pojmenované podle řece zapomnění z řecké mytologie. Jsou tam duchové, magie, mytologie a jedinečná a statečná hlavní hrdinka, šarmantní hlavní hrdina a konec, co vás nenechá v klidu. Celkově vás ta kniha nenechá úplně v klidu spát. Pokud něco takového hledáte a víte, že máte žaludek na to, to zpracovat, rozhodně si jí přečtěte. Mladším čtenářům doporučuji obezřetnost a raději si chvíli na přečtení počkat. 






“Starověká osmička”

HLAVNÍ SPOLEČNOSTI

Skull & Bones (Leba & Kosti) 💀🦴- 1832 Motto: Bohatí nebo chudí, všichni jsou si ve smrti rovni. Učení: Extispicie (používání anomálií ve zvířecích vnitřnitech k předpovídání budoucíh událostí) a splanchomancie = druh antropomancie, tedy věštění pomocí lidských a zvířecích vnitřností. Pozoruhodní absolventi: William Howard Taft, George H. W. Bush, George W. Bush, John Kerry.

Společnost Skull and Bones je považována za elitu, protože z ní vzešlo více prezidentů a velkých ryb v průmyslu než z kterékoli jiné společnosti. Je nejstarší a nejznámější. Mimochoem. pravděpodobně právě tato společnost inspirovala Brigádu života a smrti v Gilmorových děvčatech.

Scroll & Key (Svitek & Klíč) - 📜🔑Druhá nejstarší společnost založená v roce 1842. Motto: Měj sílu v této temné zemi, aby ji rozjasnil, a sílu v tomto mrtvém světě, abys to oživil. Učení: Portálová magie a očarovávání předmětů (mají na svém nádvoří očarované pomerančovníky, které plodí ovoce celý rok). Astrální a éterická projekce. Pozoruhodní absolventi: Dean Acheson, Gary Trudeau, Cole Porter, Stone Phillips.

Book & Snake (Kniha & Had) 📓🐍- 1863 Jejich motto je: Všechno se změní, nic nezhyne. Učení: Vyvolávání duchů mrtvých a kouzlení s kostmi. Jejich úlohou je využívat síť mrtvých k shromažďování informací, které lze prodat nejvyššímu uchazeči. Možná není divu, že jejich klubovna vypadá jako mauzoleum. Pozoruhodní absolventi: Bob Woodward, Porter Goss, Kathleen Cleaver, Charles Rivkin.

Wolf’s Head (Vlčí hlava) 🐺- 1883 Motto: Silou smečky je vlk. Silou vlka je smečka. Učení: Therianthropy (přeměňování, zvláště do zvířat). Pozoruhodní absolventi: Stephen Vincent Benét, Benjamin Spock, Charles Ives, Sam Wagstaff.

Manuscript (Rukopis) - 1952 Motto: Sen nás přivede ke snu, a iluzím není konce. Učení: Zrcadlová magie a osobní kouzla. Slavní absolventi: Jodie Foster, Anderson Cooper, David Gergen, Zoe Kazan.


NIŽŠÍ SPOLEČNOSTI

Aurelian - 1910 Učení: Logomancie - vázání slov a věštění pomocí jazyka. Pozoruhodní absolventi: admirál Richard Lyon, Samantha Power, John B. Goodenough.

St. Elmo's - 1889 Učení: Tempestate Artium, elementární magie a přivolávání bouřek. Pozoruhodní absolventi: Calvin Hill, John Ashcroft, Allison Williams.

Berzelius - 1848 Učení: Žádné. Jméno zíkala podle švédského chemika Jöns Jacob Berzeliuse, který vytvořil nový systém chemického zápisu, který nechal tajemství alchymistů v minulosti. Pozoruhodní absolventi: Žádní.



You Might Also Like

1 komentářů

  1. Jestli jde Ninth House vystihnout jedním slovem, tak je to skutečně "intenzivní." Skvělá knížka, ale rozhodně ne oddychovka na páteční večer k vínku. I když, to víno u ní člověk vlastně i docela ocení. :'D

    ReplyDelete