ZÁLESKAUTKY: BEZVA PARTA Z TÁBORA

11:17 PM

Komiksy a ilustrované pro děti a mládež od nakladatelství Paseka mě opravdu baví 🙂. Už jsem četla všechnu Hildu, komiks Agnes, komiks Duchové, Slaďák, Artura a zlaté lano + Marcy a hádanku od sfingy, Ms. Marvel, Amulet a Warrena. Teď jsou tu Záleskautky!



ZÁLESKAUTKY: STŘEŽ SE SVATÉ KOČIČKY
Autoři: Stevensová, Ellisová, Wattersová, Allen | Nakladatelství: Paseka | Počet stran: 128 | Datum vydání: 2.6. 2017

Anotace: Jak by vypadaly Rychlé šípy, kdyby vznikly ve 21. století? Pět nejlepších kamarádek si chce užít léto na dívčím skautském táboře a utužit svoje přátelství, jenže jim plány neustále hatí tříoké lišky, vodní příšery nebo zdivočelí skauti z chlapeckého tábora. Naštěstí nemají problém tomu všemu nakopat zadek a klidně i vyhrát páku nad oživlou sochou. A když budou mít štěstí, ani nenakrknou potetovanou vedoucí.

Záleskautky se právem staly kultem pro moderní čtenářky i čtenáře a oblíbíte si je, pokud jste odrostli realistickým příběhům Rainy Telgemeierové nebo dobrodružstvím modrovlasé Hildy, s níž mají Jo, April, Mal, Molly a Ripley mnoho společného — ulítlou formou podporují hodnoty, jako jsou přátelství, tolerance, ochrana přírody a odvaha. Je nám jasné, že tohle všechno zní moc dobře na to, aby to byla pravda. A přitom je to ještě lepší!


ZÁLESKAUTKY: KÁMOŠKY AŽ ZA HROB
Autoři: Stevensová, Ellisová, Wattersová, Allen | Nakladatelství: Paseka | Počet stran: 112 | Datum vydání: 27.4. 2018

Anotace: Kamarádky April, Jo, Mal, Molly a Ripley nejsou obyčejný holky a tábor Qiunzelly Thiskwin Penniquiqul Thistle Crumpetové není jen tak obyčejný letní tábor. Tvrďácký dámy už posbíraly bobříky jako „Slovní koumág“ a „Vše, co se nás matematýká“ a přátelství utužily v soubojích s tříokými liškami nebo vodními příšerami. A přitom léto teprve začíná! Teď je čeká magie, dinosauři a sourozenecká rivalita jak vyšitá ze zavšivených bájí a pověstí. Tak na tohle budou potřeba ty nejtlustší náramky přátelství. Záleskautky se právem staly kultem pro moderní čtenářky i čtenáře. Ulítlou formou podporují hodnoty, jako jsou přátelství, tolerance, ochrana přírody a odvaha. Je nám jasné, že tohle všechno zní moc dobře na to, aby to byla pravda. A přitom je to ještě lepší!


Moje pocity: Záleskautky jsou emancipované mladé hrdinky, jejichž komiksové dobrodružství vás prostě chytne. Je to vtipná, odvážná a místy potrhlá parta holek, kterou si zamilujete ♥. Jsou to bezvadné kámošky (jak už i napovídá název druhého svazku). Každá jsou jiná, ale ohromady se bezvadně doplňují. 

  • April je vtipná, odhodlaná a optimistická. Nosí si s sebou deník, do kterého si často něco poznamenává nebo zakresluje. Má velkou sílu. Často má svou hlavu a někdy tím ostatním způsobuje problémy. Třeba když si vezme úkol, který přesahuje její schopnosti. Je poněkud posedlá získáváním odznaků. 
  • Molly je nadaná lukostřelkyně a luštitelka anagramů. Bojí se, že skupině nepřináší dost, i když je z nich nejstatečnější. Málo plánuje a spíše koná. Skvěle jí to jde se zvířaty. Molly se zdá být na vnější straně drsná, ale ve skutečnosti je měkká a starostlivá. Když je uvolněná se svými přáteli, je to praštěný podivín. Molly má také slabost pro Mal. 
  • Ripley je nejmladší a nejaktivnější dívkou z chatky Roanoke. Miluje zvířata, třpytky a umění. Je velmi energická a výstřední. Je doslova hyperaktivní a někdy dost bláznivá. Ripley je obzvláště nevinná, pokud jde o vztahy, nebezpečí a dokonce i život obecně, protože je stále velmi mladá. Téměř vždy běží po něčem tajemném a zářícím v lese, jako jednorožci (zejména jednorožci). 
  • Mal je nejvíce opatrná členka, kromě vůdce kabiny, Jen. Mal se snadno nadchne pro dobré nápady, ale tím, že si věci ráda nejdříve promyslí, zklidňuje Ripley. Je nejinovativnější a nejkreativnější spolu s plánovačem skupiny. Má strach z vody a z většiny magicky podivných tvorů, do kterých s holkami narazí. Je často opatrná vůči svému okolí a obvykle je vždy na pozoru. Často je díky tomu znepokojená, že se nehodí do skupiny. Cítí se jako zbabělec skupiny. 
  • Jo je obecně klidná a analytická. Je velmi dobrá v matematice. Je to transgender dívka, která má dva tatínky. Má s nimi bezvadný vztah, ale lze si všimnout, že jí někdy chybí její biologická matka. Má silné pouto s April, kamarádkou z dětství. Je velmi chytrá, přirozená vůdce. Je také silná, sebevědomá, tvrdohlavá a loajální.
Na Záleskautkách je báječné to, že i přes vzájemné odlišnosti se spolu přátelí a umí se dohodnout. To se dneska jen tak nevidí. I když se občas vzájemně škádlí, nikdy to nemyslí zle. Tyhle holky nedávají na předsudky a nebojí se mít vlastní názor. Navíc April, Molly, Ripley, Mal a Jo společně boří genderové stereotypy. Nežijí v minulém století, ale v současnosti. Jsou to pokroková a myšlenkám otevřená děvčata.

Záleskautky navíc nejsou žádné slečinky, které by brečely, když si zlomí svůj umělý nehtíček. Kdepak, tohle je sice velmi nesourodá parta děvčat, ale nejsou to křehké princezny v nesnázích. Tohle táboření je totiž jen pro tvrďácký dámy. Největší tvrďačkou v komiksu je pak vedoucí tábora, kterou bych ve svých táborových časech za vedoucí opravdu brala. Tahle potetovaná dáma jménem Rosie se nebojí aktivně ohánět sekerou a tajemné události ji nevyvádí z míry. Ví víc, než na sobě dává znát. Navíc má super styl, je to zrzka a umí se taky pěkně nakrknout! Zbožňuju jí.

K tomu všemu není opravdu jednoduché tuhle partu holek uhlídat. Rosie to s nimi nemá zrovna nejlehčí. Hned na začátku příběhu se děvčata rozhodnout opustit v noci tábor a uprostřed nočního lesa ihned narazí na záhadu. Záhad je tato série plná! V každé kapitole se Záleskautky vydávají na lov jednoho z bobříků, ke kterému se celá kapitola váže. S holkami se naučíte poznat hisperského Yettiho od těch obyčejných či karkulkarate. Nudit se s nimi rozhodně nebudete.

Celý komiks má navíc nádhernou vizuální stránku. Ilustrace perfektně vystihují nejen prostředí tábora a lesa, ve kterém se Záleskautky pohybují, ale i jejich povahy a odlišnosti. Je velmi jednoduché si je všechny oblíbit a s některými z nich se i ztotožnit. Kresby jsou nabyté dějem a vystihují přesně i nálady děvčat.

Doporučuji všem, kteří mají rádi kreslená dobrodružství plná podivností (zde si musím vzpomenout na seriál Gravity Falls 🙃) 🙂. Příběhy této holčičí party jsou plné napětí, dobrodružství, příšer a humoru. Já je jednoduše miluju ❤.



Za zaslání knihy Záleskautky 2: Kámošky až za hrob děkuji nakladatelství Paseka. První knihu koupíte zde, dvojku tadyTřetí díl Záleskautek: Plán za všechny prachy se připravuje.


You Might Also Like

1 komentářů