NIKDYNOC: VÝBORNÉ FANTASY PRO DOSPĚLÉ

10:33 PM

Autor: Jay Kristoff | Nakladatelství: COOBOO | Počet stran: 448 | Datum vydání: 6.5. 2019

Dcera popraveného zrádce Mia Corverová se ukrývá ve městě postaveném z kostí mrtvého titána. Vydává se na cestu, aby se stala učednicí nejobávanějšího a nejtajemnějšího sdružení vrahů v celé zemi – Rudé církvi. I když vyniká v použití jedů a zbraní, nemůže ji to zachránit před spiknutím, které se na ni v temnotě chystá. Dokáže ho odhalit včas, než ji dostihne, a pomstít se těm, kteří můžou za smrt jejího otce?


VAROVÁNÍ OHLEDNĚ OBSAHU - Nikdynoc rozhodně není Young Adult kniha. Je plná vulgarismů, zabíjení, násilí a dost graficky - až pornograficky - sepsaných sexuálních scénPokud je vám více jak 18 let a myslíte si, že přeháním, přečtěte si toto.

CO NA TO AUTOR? NA JEHO STRÁNCE (V SEKCI Q&A) JE UVEDENÉ NÁSLEDUJÍCÍ: Jsou Vaše knihy YA nebo ne? NIKDYNOC je jiné zvíře. Protagonistou je šestnáctiletá dívka. Má to automaticky být YA? Moji editoři říkají: „Určitě ne, a kdo tě sakra pustil ven z klece? Vrať se do práce“. Tyto knihy jsou o vražedkyni. Výsledkem je, že jsou poněkud násilné. Obsahují také sexuální scény (a teď musím rozjímat o tom, že moje matka čte mé smut *zachvěje se*). Hodnotím je MA (nebo NA, pokud tomu dáváte přednost) a popisuji je jako „crossover knihy“. V knihkupectví budou v sekci fantasy pro dospělé.

Pozn.: SMUT = S - sexual (sexuální) M - maturity (zralost, dospělost) U - under (pod) T - text

TAISSA FARMIGA (24 LET)... S ČERNÝMI VLASY A OFINOU... PROSTĚ JÍ TAM VIDÍM

Tenhle příběh miluju! Miluju ten svět, postavy, zápletku, styl psaní. Miluju i ty poznámky pod čarou, které jsou vlastně dost vtipné. Užívala jsem si je. Dělají knihu výjimečnou a už bych si nedovedla představit čtení bez nich. Navíc krásně dokreslují celý ten velmi pečlivě vystavený svět. A nevadí mi ani vulgarismy, protože to k tomu světu a postavám patří. Nemohu říci, že bych to zhltla za noc, protože jsem to četla déle (unavila jsem se a usnula 🤣), ale díky tomu jsem si to zase více užila a déle mi tenhle úžasný příběh vydržel.

"Nikdy neustupuj. Nikdy se neboj. Nikdy nezapomeň."

Prostředí má autor naprosto dokonale promyšlené a originální. Skvěle to funguje. Je inspirované Benátkami takže se potkáte s neustálým sluncem, karnevalem, maskami, gondolami... hned bych jela na výlet 🙂. Sám autor říká, že prostředí je kombinací starověkého Říma a Benátek z Merchant Prince. Začalo to prý jako experiment - co by se stalo, kdyby Julius Caesar selhal (hrál klíčovou roli v procesu zániku římské republiky a její transformace v monarchii) a republika přetrvala do středověku. Přidejte si k tomu krvavou magii a žití ve stínech 😉.

Mia Corvere, známá jako Bledá dcera, Vrána, není nic jiného než badass hrdinka. Kdo ví, jestli by se někdy vydala takovou cestou, kdyby nesledovala popravu svého otce a odtáhnutí její matky a malého bratra do vězení. Bylo jí jen 10. Naštěstí si ji k sobě vzal Mercurio, který se o ni staral, školil jí a poslal jí na výcvik k Rudé církvi. Mia se chce stát Čepelí proto, aby pomstila svou rodinu.

Rudá církev není žádná parta holčiček s červenými čepečky. Je to drsná organizace a stejně drsný je i výcvik pro přijetí do téhle party vrahů. Mia a další akolyté (tak říkají uchazečům) musí obstát v mnoha zkouškách. Mnozí z nich během výcviku zemřou. Tohle není žádná sladká školička. Kdykoliv mohou být zabiti jinými akolyty, ale hlavně svými učiteli. Mia musí být vždy ve střehu. Celý ten výcvik na vraha byl naprosto skvělý a moc mě to bavilo.

"Ale na lihovinách je skvělá jedna věc. Je jedno, jak byly vyrobeny nebo jak strašně chutnají. Hoří krásně."

Příběh Mii Covere mi připomenul trochu Aryu Stark: dívku, jejíž rodina je zničena politikou a těmi kdo jsou u moci, narazí na následovníka nejvražednějšího boha a stane se jeho učedníkem. Ale Mia je víc než jen holka. . . je to dívka se stínem dost tmavým pro dva. Má schopnost skrýt se ve stínech. Líbí se mi, že tato schopnost pro ní není jen výhodou, ale má i své stinné stránky, které Mia musí řešit. Když se Mia schová ve stínech tak pořádně nevidí své okolí. Není tedy plně nepřemožitelná, ale má hendikep. Miu jsem si oblíbila. Je drsná. Celkem fandím hrdinům, kteří jsou ochotni zabít, možná si dokonce zabíjení užívají, ale stále v sobě mají dostatek lidství na to, aby zabíjeli jen ty, kteří si to zaslouží. A Mia tomuto popisu vyhovuje. Do puntíku! Zamilovala si i ne-kocoura pana Laskavého. Pan Laskavý je vážně báječný stínový kocour. Tahle číča ne-číča má skvělé poznámky, ke světu je nemilosrdný a láska k jeho člověku, tedy k Mie, ho dělá perfektním. S ním Mia nikdy není sama. Pokud jde o vedlejší postavy tak Jay Kristoff vytahuje z rukávu opravdu všechna esa. Postavy jsou nepředvídatelné, podivné a nádherné. Upřímně řečeno, dodávají příběhu lesk. Všichni mistři ve škole jsou děsně zajímaví - přála bych si, abychom s nimi mohli strávit více času. I když je mi jasné, že v dalších dílech série už výcvik nebude.

Kristoff nazývá Miu vrahem, který je smrti tím, čím jí maestro pro symfonii. Kristoffova manipulace se slovy a jazykem je úžasná. Je to úplný koncert. Mia vklouzává do místností jako nůž mezi žebry nebo potkáme muže, jehož tvář vypadá víc jako jizva než jako obličej atd. Jay Kristoff vás donutí tančit na hudbu jeho příběhu. Na začátku jsem byla trochu zmatená. Můžete si tam totiž myslet, že se dvě události odehrávají současně. Popisy kurzívou jsou ovšem flashbacky do minulosti. V případě této scény se jedná o minulost velmi nedávnou. Na samém začátku čtete o dívce, která ztratila panenství a dívce, která vzala svůj první život. Jeden zážitek měl potenciál pro vytvoření nového života, druhý přinášel neodvolatelný konec života, a přesto Kristoff. . . použil. . . stejná slova.

"Vyslyš mě, Niah. Vyslyš mě, Matko. Toto maso tvá hostina. Tato krev tvoje vínp. Tento život, tato smrt. můj dar tobě. Drž ho pevně."

Tahle kniha je jako, Bradavice pro vrahy kde učí sexuální výchovu a učitelům je dovoleno otrávit své studenty nebo jim nedbale useknout ruce. Jay Kristoff zabíjí své postavy jak když je to umělecké představení (pravděpodobně se usmívá a směje a poté si dá šálek voňavého čaje se Satanem). Vaše duše bude po tom pravděpodobně potřebovat očistnou obličejovou masku. Tahle kniha NENÍ pohádka. Tahle kniha plná krvavého násilí, mučení, sexu a tak dále. No a já jí miluju!


--- POZOR SPOILERY ---

Musela jsem se smát když Pavoukobijka otrávila celou třídu akolytů a pro záchranu museli rychle vyřešit čím 😁. Já ty postavy prostě miluju.

Celá ta magie a cestování skrz bazének s krví mi přijde děsně cool... i když už se vidím jak bych takhle cestovala 🤢. Kór když to je prasečí krev z jatek a ty prasata klidně sežerou mrtvoly.

No a bohužel jsem si nechtěně vyspoilerovala zápletku a smrt Trica takže jsem nebyla překvapená.

Jsem strašně zvědavá na další díl a na rozhovory mezi panem Laskavým a stínovou vlčicí. Už ten kousek na konci stál za to a myslím, že se opravdu máme na co těšit.

--- KONEC SPOILERŮ ---







CO NAPSAL NA GOODREADS SÁM AUTOR?

NEVERNIGHT je příběh o dceři neúspěšného revolucionáře, která se snaží pomstít vrahy svého otce:

description
description


Odehrávající se na místě, které je tak trochu jako Bradavice:


Kdyby Bradavice byly postaveny na místě podobném určitému nádhernému středověkému městu:



A byla to škola, kde se místo učení magie a skutečné hodnoty přátelství naučíte vraždit lidi:



Zatímco je tam, se naše hrdinka musí stát drsňačkou s čepelí:



Mistryní jedů:



A odbornicí v. . . ehm... jemných uměních:

¨

Navíc tam jsou nějaké politické intriky a kočky ze stínu a starověká válka mezi Bohem světla a Bohyní noci. Ale je opravdu těžké najít na toto GIFy.

Ale ano! Vrahové! Vražda! Zrada! Sexy chvilky!

CO ODE MĚ VŠICHNI MŮŽETE SAKRA JEŠTĚ CHTÍT

You Might Also Like

12 komentářů

  1. Pěkná recenze!!!!! Taky tu knížku miluju a to jsem ji ještě ani nedočetla xD Líbí se mi jak jsi citovala autora a omg o SMUT slyším poprvé :O Ale hodně ěcí teď dává smysl xD - To se vždycky bojím, že jestli někdy něco dopíšu a vydám, tak si to přečte moje máma/babička.... Pak bych šla asi s JAYem na panáka a pokecat xD Už aby byl druhý díl (*stále to nedočela*)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pojem SMUT znám já docela dlouho 🤣 protože jsem čítávala Anitu Blake, urban fantasy pro dospělé.Začalo to jako nadpřirozená detektivka, ale pozdějších dílech už to bylo hlavně o tom kdo s kým, kde a jak... tak jsem s tím sekla 😁. Copak sex, ale komplet předělali zásady hlavní postavy a to se mi fakt nelíbilo.

      Taky bych šla na pokec!

      Druhý díl nutně potřebuju!

      Delete
  2. Moc pěkná recenze. Určitě se na to chystám a souhlasím, že tohle by nemělo být na policích s knihami pro děti (15 let - jsou to stále děti). A doufám, že ti vyjde pohnout se světem a půjde to na polici pro dospělé. ;) držím pěsti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Také si myslím :-) a doufám, že se na to řazení knížek bude dávat větší pozor. Jsem ráda, když někdo další souhlasí :-)

      Delete
  3. Co vím, tak třeba Dobrovský má Ve stínu Hvozdu zařazeno pod Světovou fantasy, proto jsem se tehdy tak divila, když jsi říkala, že to řadí pod YA, to samé myslím i ACOTAR (aspoň u nás rozhodně mezi YA není).

    ReplyDelete
    Replies
    1. JJ, Hvozd není ani Hostem řazen do YA. V Dobrovském v Ústí jsem ho taky viděla mimo, ale myslím, že jsou lidé, kteří ho mají za YA. Přiznejme si to... tyhle knížky dneska tak splývají... a proto by asi bylo dobrý vždycky upozornit, že tohle zrovna YA není, aby si to lidé ve své hlavně špatně nezaškatulkovali i když nakladatel a knihkupci to mají správně.

      To samé prý Medvěd a slavík. Kristý i Zuzka říkají, že témata jsou tam spíše dospělácká a Kristý říká, že zrovna téhle knize prý docela i škodí, že je považována za YA, že jinak by prý mohla zaujmout spoustu čtenářů co čtou dospělácké fantasy. Hodně tam řeší víra a knížka zabírá časový úsek od dětství do dospělosti hrdinky. Jsem zvědavá, budu na to myslet až to budu číst.

      Co vím, tak Medvěda a slavíka mají u YA a ACOTAR taky, spolu s dalšími knížkami od Cooboo. Schválně se teď mrknu. Já, Baru, Kristý, Zuzka a nevím kdo ještě jsme celkem překvapené, že Nikdynoc vychází u Cooboo.

      Delete
  4. PANE BOŽE!
    Nejlepší recenze ever! Žádná další ji nemá šanci konkurovat. :D
    Ta první část, kde píšeš, že se nejedná o YA, naprosto s ní souhlasím! A dokonce jsem se díky tobě přiučila něčemu novému! Dosud jsem o SMUT neslyšela ani o MA a sakra, dává to totální smysl a nový směr v literatuře.
    Z tvých pocitů, já jsem úplně na trní! Tam moc jsem na to zvědavá, ale zároveň se bojím toho stylu psaní. A co se týká těch poznámek pod čarou a flashbacků, přijde mi to takové moc najednou. :D Ale díky tobě a Barče věřím, že to všechno do sebe bude zapadat. Doufám v to!
    Teď mi nezbývá nic jiného než vydržet o suchém rohlíku do SK, abych si knihu mohla pořídit. :D Drž mi palce! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Díky! 😀
      To jsem ráda, že si se i něčemu přiučila 😀. Já znám pojem SMUT asi tak 10 let (takže tak od 18-19), čítávala jsem Anitu Blake 😂 to toho bylo v pozdějších dílech plný.
      Já vím, že si lidi stěžujou, že jsou ty poznámky pod čarou dlouhý a zbytečný... ale já si je zamilovala 😀. Ten svět je fakt promyšlenej.
      Držím! ♥

      Delete
  5. To som veľmi prekvapená, že to tak máte veľmi nízko posunuté s vekovým odporúčaním. U nás vyšlo ACOTAR a ACOMAF v Slovarte a s vekovým odporúčaním na obálke 18+. Takisto aj aj Impérium v búrke od S. Maas. Na Nevernight som sa veľmi tešila, ale ešte to prehodnotím. V knihách nemám rada až tak veľa grafických opisov erotických scén 😮

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jo, nejsi sama koho to překvapuje. Dobře pro vás, že to máte ohodnoceno 18+

      Byla by škoda tuhle sérii minout... ty scény můžeš přeskočit ;-) jsou tam tři takové úseky, kde to je.

      Delete
  6. V brněnským Dobrovským ji mají v dospělé fantasy. A souhlasím s tebou, Maasová rozhodně překročila tu mez od knih pro mládež ke knihám pro dospělé. Navíc sex, jak ho popisuje fakt není romantické vrkání. Normálně mi tyhle scény nevadí, ale jak je píše ona... no prostě nesedí mi to. Přiznávám, že je v knize přeskakuju. Mám to nastavené i tak, že když si vezmu na čtení knihu pro dospělé, tak nějak počítám s tím, že na sexuální věci dojde, i třeba na hodně detailně popsané. V knihách typu YA bych očekávala spíš (když už to musí být) jemnější, něžnější popisy a nebo ne úplně do podrobna vypracované. A to se týká i násilí, prostě knihy pro mládež by měly být skutečně pro mládež. A pokud obsahují sex a násilí ve velmi popisné míře, mělo by na to být upozorněno a řazeno do knih pro dospělé.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "V knihách typu YA bych očekávala spíš (když už to musí být) jemnější, něžnější popisy a nebo ne úplně do podrobna vypracované. A to se týká i násilí, prostě knihy pro mládež by měly být skutečně pro mládež. A pokud obsahují sex a násilí ve velmi popisné míře, mělo by na to být upozorněno a řazeno do knih pro dospělé."

      Ámen! 👍

      Delete