RANAŘKY: GRRRL POWER

10:33 PM

Autorka: Jennifer Mathieu | Nakladatelství: Paseka | Počet stran: 336 | Datum vydání: 09.10.2019


Vivian už toho má po krk. Už ji nebaví poslouchat sexistické narážky spolužáků, protěžování školního fotbalového týmu, ani nespravedlnosti třídního učitele a vedení školy. A hlavně má plné zuby toho, jak ji všichni pořád mají za poslušnou a hodnou holku. Když zjistí, že její máma byla členkou punkového hnutí Riot Grrrl, rozhodne se pro vlastní vzpouru. Začne anonymně vydávat časopis Ranařky a pořádat protestní akce, ke kterým se přidává stále více dívek. Vivian najednou zjistí, že v malém městečku rozpoutala revoluci. A taky si dokázala najít novou cestu k sobě samé i ke svojí mámě, ve které znovu probudí sebevědomou a energickou ženu.

Román nejen pro mladé čtenářky a čtenáře je výzvou pro všechny, kdo si nechtějí nechat všechno líbit. Netflix připravuje podle románu Ranařky nový film.

Ranařky mě celkem bavily, přesto bych je doporučila spíš mladším čtenářkám a pak hlavně čtenářům Yoli knih 😉. Myslím si totiž, že kdyby jí nevydala Paseka 🙂💗, tak do Yoli by tato kniha zapadla také 🙂.

V každém případě to bylo odpočinkové čtení s pěknými nápady. Moc se mi líbilo, jak se hlavní hrdinka odhodlala něco dělat se sexismem 🙌 na své škole a ve svém městečku, které prostě žije fotbalem a fotbalisty, kteří si klidně posílají holky zpátky k plotně, strkají do nich na chodbách, aby je mohli osahávat a tak. No, těm učitelům a ředitele bych s chutí nakopala zadky 😌. Děj je sice takový pomalejší, ale příběh nepostrádá energii. Bylo skvělé, že se holky postupně začaly spojovat a vyžadovaly změnu v chování vůči nim. Tahle kniha prostě hlásá Girl Power! 💗 Sice trochu jako vystřiženou z nějakého Netflix filmu pro teenagery, který se mimochodem opravdu chystá a konec bylo bohužel trochu klišé 😕.

"Všem holkám, co bojují za dobrou věc. A mému učiteli základů společenských věd za to, že mě v posledním ročníku před celou třídou nazval feminacistkou. Urazil jste mě, ale současně jste ve mně zažehl zájem o feminismus, takže naposled se směju já. Pomsta chutná nejlépe za studena, blbečku."

Nicméně to nebyla špatná contemporary a jistě si najde spoustu čtenářek či čtenářů. Jako úvod do této problematiky je to skvělé! Myslím, že to hezky učí holky to, že si nemají nechat všechno líbit a je důležité se razantně ohradit 👍😄. Navíc ty nápady byly takové milé, holčičí a zajímavé 🙂.


Za zaslání knihy děkuji nakladatelství Paseka

You Might Also Like

0 komentářů