HOLUBICE & HAD: NENECHÁŠ ČARODĚJNICI NAŽIVU

4:43 PM

Autorka: Shelby Mahurin | Nakladatelství: Cooboo | Počet stran: 464 | Datum vydání: 13.04.2020

Louise le Blancová před lety uprchla od všeho, co znala, a skryla se v ulicích Cesarine. Odvrhla svou magii a začala přežívat jen díky tomu, co se jí podařilo ukrást. Čarodějnice jako Lou tady lidi loví. Bojí se jich. A upalují je.

Reid Diggory zaslíbil svou duši církvi jakožto chasseur a celý život žil podle jediného přikázání: nenecháš čarodějnici naživu. Jeho cesta se s Louinou nikdy neměla zkřížit, ale zákeřný úskok je donutí k nemožnému spojení: svátosti manželství.

Válka mezi čarodějnicemi a církví je prastará a Louini nejnebezpečnější nepřátelé přináší osud horší než oheň. Dívka nedovede potlačit své stále se prohlubující city ani změnit podstatu svého bytí – musí se tedy rozhodnout.

A láska, ta z nás všech dělá hlupáky.






V zemi Belterra jsou na kůlu páleny čarodějnice a chasseurové (lovci čarodějnic) s arcibiskupem jako jejich vůdcem jsou nemilosrdní. Jejich pravidlo číslo jedna: nenecháš čarodějnici naživu. Hlavní hrdinka Lou le Blanc 🙂před dvěma lety opustila svůj coven (z důvodů, které vám neřeknu) a byla nucena žít život s tím, že musí potlačovat svou magii a být stále ve střehu. Musí prostě dělat, co jen může, aby přežila... lhát, krást i zabít, je-li to nutné. Život ve městě Cesarine je prostě těžký, zvláště pro ženu 😶. Dva roky zvládala žít bez zpozorování. Byla opatrná... tedy až do jedné loupeže, která se nepodařila. Díky tomu se všechno dalo do pohybu. S chasseury a nepřáteli z minulosti v patách, skočí Lou v kompromitující situaci s kapitánem chasseurů. S řešením přijde arcibiskup, který navrhne, že Lou může buď jít do vězení po zbytek svého života, nebo se může za kapitána provdat a zachránit jeho pověst. Lou si vybere manželství s pohledným kapitánem Reidem Diggorym 💗. Být vdaná za chasseura jí totiž poskytuje ochranu, kterou zoufale potřebuje.


Příběh je vyprávěn ze dvou pohledů 😃... z pohledu Lou a pak z pohledu Reida. Pokud jde o hlavní postavy, Lou 🕯️ mi byla fakt sympatická. Je odvážná, sarkastická, flirtující, nezávislá a silná. Lou se o sebe rozhodně umí postarat. Pro ostřejší slova nejde daleko, a kdybyste si u ní chtěli šplhnout tak miluje skořicové šneky/buchtičky. 


Reid 🗡️ je oddaným lovcem čarodějnic, je tvrdohlavý, nábožensky oddaný a konzervativní, a bez Lou by s ním bohužel asi byla nuda. Je ovšem čestný a věrný, a má také své sladké a romantické chvilky. Číst o něm bylo prostě super. Ihned jsem si ho zamilovala. Bylo úžasné vidět, jak se postupně uvolnil a změnil. Láska prostě dělá s lidmi divy. Jo a měří 198 cm, což je prostě 😍😍😍.

Jedním z hlavních důvodů, proč jsem toto tak ráda četla, byla ta pomalu žhnoucí romance 🔥💗. Začátek byl velmi zábavný. Na začátku ani jeden z nich nedůvěřoval tomu druhému a vždycky se popichovali. Pokud máte rádi dvojice, které se neustále pošťuchují tak vás budou Lou a Reid bavit taky 😁. Lou je hrdinka s prořízlou pusou a dává to spořádanému lovci čarodějnic pěkně sežrat! Jejich slovní potyčky opravdu stály za to. Někdy zahrnovali Lou ve vaně nebo její zpívání drsných hospodských melodií, ale také jemnější okamžiky, jako je výprava na skořicové buchtičky nebo diskutování o Reidově oblíbené knize. Opravdu jsem si užila vývoj jejich vztahu, který se od bodu kdy se navzájem nemohou vystát 😅 a nejradši by se zabili, dostává k tomu, že si užívají společnosti toho druhého 🥰. Sledovat, jak se vztah Reida a Lou pomalu mění, rozvíjí se, jeden druhému se otevírají a stávající se něčím více než jen dvěma lidmi, kteří se ocitli v nechtěném manželství, bylo skvělé. Jejich vztah je velmi silnou stránkou této knihy. Prostě miluju dobré enemies-to-lovers (od nepřátel k milencům) romance!

Z celého světa dýchá inspirace Francií 🇫🇷. V podstatě je to taková Francie 15. století s čarodějnicemi. Slovo “chasseur” pochází z francouzštiny a znamená “lovec”. Navíc se tam objevují další francouzská slova jako třeba “pâtissière” 🥐 a “couronnes” 👑.

Musím říct, že si při čtení knihy často užívám takové ty malé detaily. Tady to pro mě byla práce s vůní 💗. Reid i Lou často zmiňují, že Lou nesmrdí magií, tedy jako čarodějnice, ale je cítit skořicí a vanilkou. Čarodějnice jsou prý cítit sladce, bylinkově 🌿 a ostře, velmi ostře. Líbí se mi myšlenka, že používání magie může být detekováno čichem 😄.

Na knize mi přišlo také hodně zajímavé to, že čarodějnice neuctívají Svatou Trojici ⛪ - Otce, Syna a Ducha svatého, ale Trojtou Bohyni, tedy Pannu, Matku, Stařenu v jedné osobě 👩‍🦳. To z chasseurů (což jsou čistě muži) dělá křesťany a z čarodějnic (čistě ženy) pohany. Ženy to v tomto světě opravdu nemají jednoduché.

Lou patří ke kategorii čarodějnic La Dame Blanches - bílé paní, které se vyskytují ve francouzském folklóru a získávají magii ze země 🌱. Pro Lou a její coven je magie výměnou. Magie Lou vyžaduje rovnováhu 😀. Pokud si přeje magii použít, musí něco za to něco obětovat, oko za oko, život za život a lásku za lásku. Magický systém tohoto světa je plný důsledků a ukrývá jakousi nebezpečnou moc. Může ničit, ale stejně snadno ne. Existuje několik způsobů dosažení konkrétního cíle, ale je na čarodějnici, aby určila tu nejvhodnější „cestu“ 😄. Kouzla často zahrnují ublížení na zdraví nebo psychické poškození. Nejsou to žádné kouzelnické salónové triky. Například v jednom bodě Lou používá kouzlo k otevření zámku a výměnou za to si zlomí prst. Tento prvek „použití a důsledků“ se mi velmi líbil. Myslím, že je správně, že magie má svou cenu 👍. Také se mi líbí, že se tento systém promítl do zápletky malými i významnými způsoby. Když používají Dames Blanches magii vidí, cítí a manipulují uvnitř svých myslí s jedinečnými vzory zlatých vláken. Jedna čarodějnice nevidí vzory té druhé.

Dalším typem čarodějnic v tomto světě jsou Dames Rouges, také známé jako červené dámy nebo krvavé čarodějnice 🩸. Ty získávají magii z krve. Krev je ve většině jejich kouzel velmi mocnou složkou, není vázána žádnými zákony ani pravidly. Jejich magie nevyžaduje rovnováhu. Může to být divoké a nepředvídatelné. Některé z Dames Blanches je nazývají nebezpečnými 💀. Na pažích a zápěstích mívají jizvy. Tyto čarodějnice nevidí při kouzlení magické vzorce.

Jednou z nejdůležitějších věcí pro mě při čtení je, zda jsem schopná propojit se s postavami. A mám pocit, že autorka odvedla v tomto ohledu fantastickou práci. Cítila jsem jejich radost a vnitřní nepokoje a nakonec si zamilovala každou z těch postav. Lou, Reida, Coco i Ansela 😊😄. Na této knize miluju všechno - romantiku; akci; zápletku a zvraty - bylo to provedeno skvěle. Romantika je velkou součástí tohoto příběhu, ale Lou hraje roli ve válce mezi lidmi a čarodějnicemi a vždy jsme si vědomi toho, co by se mohlo stát, kdyby ji její nepřátelé našli 😧. Jinak jsem zvědavá, jak Shelby Mahurin v dalších dílech zapracuje na budování světa a dozvíme se více o jeho historii, politice a samozřejmě čarodějnicích a jejich magii 🙏.

PS: je tam jedna explicitní sexuální scéna. Třeba jako jsou v ACOMAF od S. J. Maas.

Podle autorky jsou Lou a Coco jednoznačně ze Zmijozelu, i když někteří fanoušci argumentují, že Coco je z Havraspáru. Reid by patřil do Nebelvíru a náš sladký Ansel do Mrzimoru. Kdyby Shelby Mahurin psala HP fanfic: Lou by s Anselem navázala přátelství kvůli blízkosti jeho společenské místnosti ke kuchyni. Ansel by ji pečlivě krmil skořicovými šneky a poslouchal jí mluvit o tom, jak moc nesnáší Harryho Pottera a jeho zrzavé přátele, Rona a Reida. Coco a Hermiona by byly zaneprázdněny tím, že jsou příliš duchaplné na to, aby se zabývaly jejich dramaty. Draco by se nemohl rozhodnout, koho miluje více - Coco, Hermionu, nebo Harryho.

You Might Also Like

0 komentářů