HILDA 4 - HILDA A KRÁL HORY: STÁLE STEJNĚ SKVĚLÝ KOMIKS

4:13 PM

Autor: Luke Pearson | Nakladatelství: Paseka | Počet stran: 76 | Datum vydání: 01.10. 2019

Dobrodruzi, dobrodružkyně, dobrodružčata, nelezte na skálu, co je hodně špičatá. Mohl by to totiž ve skutečnosti být troll nebo starý obr… Budiž vám varováním i nový příběh s Hildou, kterou jsme opustili v momentě, kdy sama přestala být člověkem. Netroufáme si prozrazovat víc než to, že vás čeká magické dobrodružství, které ovlivní budoucnost celého města Trolberg. V dalších rolích vystupují Hildina maminka, liškoloušek Větvík nebo velitel hlídky, která chrání město před trolly.

Přestože je přirovnávána k Muminkům nebo filmům Hajaa Mijazakiho, je Hilda dokonale svá. Nejprve uchvátila čtenářky a čtenáře komiksů a poté vznikly úspěšný animovaný seriál od Netflixu i samostatná knižní série.






Hilda je jedinečná dívenka a stejně jako ona jsou jedinečné komiksy, knihy a seriál, ve kterém vystupuje. V předchozích recenzích s modrovlasou dobrodružkou si můžete přečíst důvody, proč Hildu milovat. Já nesmírně fandím její dobrodružné povaze, přátelskosti, toleranci vůči všemožným tvorům a laskavému srdci. Hilda si mě získala hned po prvních pár stránkách prvního komiksu a má láska k ní stále trvá. Neposedná Hilda se ke mě vrátila po delší době a musím říci, že na Hildu a krále hory jsem se neskutečně těšila, jelikož předchozí díl skončil velkým cliffhangerem. Rozhodně mě to nezklamalo, naopak, Hilda mě stále velmi příjemně překvapuje. V předchozích dílech poznala Hilda mnoho kouzelných tvorů a zažila spousty dobrodružství. Potkala se například s hafíky, skřítky, obry, pidilidmi atd., ale ani ve snu ji nenapadlo, že se z ní jednou stane troll a bude s nimi bydlet. 

Čtvrtý komiks navazuje na předchozí příběh, ve kterém Hilda utekla z domu za dobrodružstvím. To se jí velmi vymstilo, jelikož se ocitá přímo uprostřed hory plné trollů. Díky tomu nám tento díl tedy velmi přibližuje nejen trollí schopnosti a zvyky, ale také jejich historii, která je úzce spjata právě s městem Trollberg. Všechny trolly to do města velmi táhne, čehož si všimli i lidé. Ti založili hlídku a jsou připraveni útok trollů odrazit. Je tedy opět na Hildě, aby se společně se svou maminkou a věrným liškolouškem Větvíkem vrhla do dobrodružství a zachránila situaci.

Hilda a král hory ukazuje, že je dobré si vyslechnout více verzí příběhu a teprve pak soudit. Nepochopení mezi dvěma stranami totiž často vychází z nedostatku vzájemné komunikace. To zjistí i naše malá a statečná Hilda. Kromě toho se tento díl úzce věnuje i síle mateřské lásky. Věnuje se nejen vztahu Hildy a její maminky, ale i mateřské lásce u trollů. 

Komiksy, knihy i seriál s Hildou jsou jednoznačně zábavou pro celou rodinu. Příběh jde z akce do akce, nepostrádá humor a okouzlí svými podzimními barvami. Tyto komiksy plné kouzelných tvorečků, skandinávské přírody a poučení opravdu stojí za to číst.


Za knihu na recenzi děkuji nakladatelství Paseka. Na Hildu a krále hory mrkněte tady.

You Might Also Like

0 komentářů