APPLE PIE
8:11 PM
Tento měsíc jsem hned dvakrát pekla jablkový koláč, také známý pod názvem Apple Pie, jelikož je to koláč v americkém stylu. Nejdříve jsem ho pekla protože měla na víkend přijet kamarádka z Prahy a podruhé když mamka prohlásila, že máme doma nějak moc jablek - přesně 6 - tak akorát na koláč. Níže najdete recept. Dobrou chuť.
Připravte si:
- 6 menších jablek
- 400 g mouky
- 240 g másla
- 70 g cukru
- 1 vejce
- 80 ml mléka
- skořicový cukr
- 1 citron
Postup:
Máslo, cca dvě třetiny odváženého cukru, mouku, mléko, prášek do pečiva a žloutek (bílek si schovejte) smíchejte a vypracujte těsto. Těsto poté dejte odpočinout do lednice.Jablka oloupejte, nakrájejte na plátky. V míse je smíchejte se zbytkem cukru, skořicovým cukrem (nebojte se přitvrdit a dát tam klidně balíček a půl) a pokapejte šťávou z jednoho citronu.
Vyndejte těsto z ledničky, koláčovou formu vymažte máslem a vysypte troškou mouky. Z poloviny těsta vyválejte placku a vložte do formy. Druhou polovinu taky rozválejte. Teď záleží na vaší odvaze. Se zdobením si můžete vyhrát a jako já vyplést mřížku nebo jablka pouze přikryjte plackou z těsta.
Potřete koláč odloženým bílkem a dejte výtvor péct - v troubě na 160°C kolem půl hodiny. Občas třeba píchnout párátkem - až budou jablka měkká a vršek bude zlatý... máte vyhráno :-). Dobrou chuť.
1 komentářů
Teď ho dělám :D
ReplyDelete